שתף קטע נבחר

בג"ץ: להשוות קצבת שארים של אלמנים ואלמנות

כיום אלמן זכאי ל-50% מהקצבה שלה זכאית אלמנה. בית המשפט קבע כי האפליה בין גברים לנשים פסולה

בג"ץ הורה היום (א') למדינה להציג תוך שישה חודשים הסדר פנסיוני שאינו מפלה בקצבת השארים בין אלמן לאלמנה. כיום, אלמן זכאי ל-50% מהקצבה שלה זכאית אלמנה. בית המשפט קבע כי האפליה בין גברים לנשים פסולה.

 

בפסק הדין המליצה שופטת העליון אסתר חיות כי ביטול האפליה ימומן על ידי הקרנות עצמן או בסבסוד המדינה.

 

הדיון בבג"ץ התקיים בעקבות עתירה שהגיש אורי פידלמן, אלמן שבית הדין הארצי לעבודה קיבל את ערעורו על פסיקת בית הדין האזורי לעבודה בחיפה, באמצעות עו"ד דוד סירוטה. תביעתו של פידלמן אוחדה עם זו של משה אלחנתי, תובע מקורי נוסף, שהגיש את תביעתו המקורית באמצעות עו"ד שלומי פרידמן. 

 

בית הדין הארצי קבע כי על קרן הפנסיה מבטחים הוותיקה להשוות את שיעור פנסיית השארים שהוא מקבל עקב מות אשתו, לרמה שהייתה מקבלת אלמנה באותו מצב.

  

אלמנה זכאית לתשלום פנסיית שארים בשיעור של 60% אם בעלה נפטר לאחר פרישה לגמלאות, או 40% אם בעלה נפטר כעובד פעיל. במצבו, פידלמן היה זכאי לפנסיית שארים בשיעור 20% בלבד משכרהּ הקובע של אשתו המנוחה.

 

קרנות הפנסיה הוותיקות טענו בדיון כי התקנון שלהן מונע את השוואת שיעורי הפנסיה. תפישה זו של התקנון נובעת מההנחה כי האשה היא מפרנס משני, ולכן הגבר משתכר יותר וזכאי לפנסיית שארים קטנה יותר.

 

ארגוני הגמלאים הצטרפו לדיון בעתירות, ותמכו בעמדתו של פידלמן. עו"ד יוסי כץ ממשרד ליפא מאיר, שייצג את הארגונים, אמר בעקבות ההחלטה: "מדובר בתיקון עוול היסטורי, שללא ספק יביא לשיפור מצבם הכלכלי של הגמלאים המבוטחים בקרנות הפנסיה הוותיקות. יש לקוות שהמדינה לא תתמהמה ביישום מלא של ההחלטה, שכן הזמן אינו פועל לטובתם של הנהנים העיקריים מפסק הדין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Liquid Library
אילוסטרציה
צילום: Liquid Library
מומלצים