שתף קטע נבחר

שינויים בייצור הסיגריות מגבירים סיכון לסרטן

חוקרים באוניברסיטת קליפורניה טוענים: שינויים בייצור הסיגריות האמריקאיות גורמים לסוג מסוים של סרטן ריאות, ועד מחצית ממקרי סרטן הריאות בארה"ב הם כנראה תוצאה של שינויים אלה

כנראה שעישון סיגריות מסוכן היום לריאות יותר ממה שהיה לפני כמה עשורים, בעיקר כשמדובר בסיגריות המיוצרות בארה"ב. כך עולה ממחקר חדש שמפנה אצבע מאשימה כלפי השינויים בייצור הסיגריות, הגורמים לסוג מסוים של סרטן ריאות. עד מחצית מהמקרים של סרטן הריאות בארה"ב הם כנראה תוצאה של שינויים אלה, אומר עורך המחקר, ד"ר דיוויד ברנס מאוניברסיטת קליפורניה.

 

זו לא הפעם הראשונה שמדענים קובעים כי התיקון משנת 1960 לייצור סיגריות עם רמה נמוכה של זפת הוביל להשלכות לא צפויות. אבל המחקר הנוכחי - אף שהוא עדיין ראשוני - הוא אחד המעמיקים בנושא, והוא מצא שהתחלואה בסרטן ריאות מסוג אדנוקרצינומה ‭(Adenocarcinoma)‬ גבוהה יותר בארה"ב לעומת אוסטרליה, למרות ששתי המדינות עברו במקביל לייצור סיגריות כביכול עדינות יותר.

 

ד"ר ברנס מסביר את ההבדל בכך שהסיגריות המיוצרות באוסטרליה מכילות רמות נמוכות יותר של ניטרוסאמינים, שנחשבים חומרים מסרטנים, מאשר הסיגריות שמיוצרות בארה"ב. עם זאת, לדבריו, זוהי עובדה נסיבתית שדורשת מחקרים נוספים.

 

בעבר מעשנים חלו בסרטן ריאות מסוג "קרצינומה של תאי קשקש‭,"‬ שהיה ממוקם בסימפונות. לאחר מכן רופאים הבחינו שיש עלייה במקרים של סרטן מסוג אדנוקרצינומה, הגדל בנאדיות הריאה שנמצאות עמוק יותר בריאה והוא מסוכן יותר. מחקרים בנושא ייחסו זאת לתחילת השימוש בסיגריות פילטר שהן בעלות רמות נמוכות יותר של זפת. כשהמעשנים עישנו את הסיגריות, הם נאלצו לשאוף חזק יותר כדי להכניס כמות גדולה יותר של ניקוטין, וכך דחפו את העשן מחולל הסרטן עמוק יותר לריאות.

 

אמריקאים חולים יותר

המחקר של ד"ר ברנס בחן את הנושא יותר לעומק. הוא השווה את הרגלי העישון של קבוצות גיל שונות במשך ארבעה עשורים – כמה הם עישנו, מתי הם התחילו לעשן, מתי הם הפסיקו – ועד כמה הסיכוי לסרטן השתנה. נמצא שהסיכון לקרצינומה של תאי הקשקש שמר על רמתו במשך כל שנות המחקר. לעומת זאת, שיעור המקרים של אדנוקרצינומה עלה, והיא מהווה בין ‭65%‬ ל‭70%-‬ מהמקרים החדשים של סרטן הריאות בארה"ב, לעומת ‭40%‬ באוסטרליה. לדברי ד"ר ברנס, בעוד שמספר המקרים של סרטן הריאות בארה"ב ירד בשנים האחרונות, בהתאם לירידה במספר המעשנים, המחקר שלו מראה כי הסיכון של מעשן יחיד לחלות בסרטן גבוה יותר.

 

ידוע שיש הבדל בין סיגריות המיוצרות במדינות שונות, בגלל השוני בין זני הטבק ובגלל טעמם השונה של המעשנים.

 ניטרוסאמינים הם תוצר לוואי של עיבוד הטבק, ורמותיהם משתנות בשל מספר סיבות, ביניהן הבדלים בשיטות השימור. סיגריות אוסטרליות מכילות כ‭20%-‬ מתכולת הניטרוסאמינים שבסיגריות האמריקאיות, מה שהופך את הכימיקל לחשוד העיקרי, לדברי ד"ר ברנס.

 

דיוויד סאטון, דובר חברת פיליפ מוריס, יצרנית הסיגריות האמריקאית הגדולה, טוען שמחקרו של ד"ר ברנס הוא השערתי בלבד, ויהיה קשה להעריכו עד שיפורסם בכתב עת רפואי. עם זאת, לדבריו, החברה החלה כבר בשנת 2000 בנקיטת צעדים "שהניבו בשנים האחרונות רמות נמוכות יותר משמעותית של ניטרוסאמינים‭."‬

 

"אבל אל תחשבו שסיגריות שמכילות רמות נמוכות יותר של ניטרוסאמינים הן פחות קטלניות‭,"‬ אומר ד"ר ניל בנוביץ מאוניברסיטת קליפורניה, מומחה לטבק. "גם אם מפחיתים את הסיכון לסרטן הריאות ב‭,10%-‬ זה לא משמעותי. הפתרון האמיתי הוא הפסקת עישון‭."‬

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמריקאיות סובלות יותר
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים