שתף קטע נבחר

כתב אישום: ארקדי גאידמק הלבין 650 מיליון שקל

פרשת בנק הפועלים מתגבשת לכדי אישום מטריד בחומרתו: איש העסקים שעזב לרוסיה פעל יחד עם בכירים ב"פועלים שירותי נאמנות" כדי להלבין הון בסכומי עתק. בפרשה הואשמו חמישה בני אדם נוספים, בהם היועץ המשפטי של החברה

המכבסה של גאידמק: כתב אישום חמור על הלבנת הון ומרמה בהיקף עצום של 650 מיליון שקלים הוגש הבוקר (יום ה') לבית משפט המחוזי בתל-אביב נגד איש העסקים ארקדי גאידמק ואנשים שפעלו מטעמו בפרשת בנק הפועלים ברחוב הירקון.

 

במקביל, הוגשה בקשה לחילוט של כ-40 מיליון שקל מחברת פועלים שירותי נאמנות אם וכאשר תורשע. יש להדגיש כי המדובר בחילוט כספים השייכים לחברת הנאמנות ולא בכספים השייכים ללקוחות. בבנק הפועלים סירבו להגיב לכתב האישום.

 

לעיון בתרשים המסביר את הונאת גאידמק - לחצו כאן

לעיון בכתב האישום נגד גאידמק - לחצו כאן

 

בנוסף לגאידמק, הואשמו בפרשה גם נגד מנהליה הבכירים של חברת "פועלים שירותי נאמנות" - חיים שמיר ושלמה רכט, היועץ המשפטי של החברה - רם לוי, איש הקש מטעם גאידמק - נחום גלמור, ומנהלת קשרי לקוחות בסניף 535 (רחוב הירקון) - קרן ללום.

 

החמישה נאשמים יחד עם גאידמק עצמו בשורה של עבירות הלבנת הון על-פי סעיף 3 לחוק וכן עבירות מרמה. מתוך שבעת סעיפי האישום, נאשם גאידמק רק בסעיף אחד. שמיר מואשם בשישה סעיפים, רכט בשלושה וגלמור, לוי וללום באחד כל אחד.

 

יודגש כי גאידמק, שעזב לפני כעשרה חודשים לרוסיה, הפקיד בידי המדינה ערבות בסך ארבעה מיליון דולר, בה הוא מתחייב להתייצב לכל חקירה נוספת או לפתיחת משפטו. גורמים משפטיים הדגישו כי כרגע גאידמק אינו מוגדר "נמלט", אלא יצא בהסכמת המדינה מהארץ, ולכן אין בשלב זה מגעים בין ישראל לרוסיה על הסגרתו.

 

"העסקה הסיבובית" - כך זה עבד

מכתב האישום עולה כי שמיר, רכט ולוי פעלו יחד עם גאידמק וגלמור, על-מנת לאפשר לגאידמק לרכוש במרמה את החברה ההולנדית "טרמופוסט", תוך הסתרת זהותו כרוכש החברה וכבעל הכספים ששימשו לרכישתה. פעולות המרמה נעשו תוך הצגת גלמור כרוכש של החברה ותוך הצגת 50 מיליון דולר מכספיו של גאידמק, ככספיו של גלמור.

 

הצגת הכספים במרמה ככספיו של גלמור והסתרת זהותו של גאידמק התאפשרה, בין היתר, בשל שיתוף הפעולה מצד החברה לנאמנות ומי שעמד בראשה. שיתוף פעולה זה בא לידי ביטוי ביצירת שורה של מצגים בנקאיים כוזבים שהוצגו לנציגי בעלי המניות של החברה בהולנד.

 

באפריל ובמאי 2002 העביר גאידמק באמצעות חשבון בחברת פועלים הנאמנות סכום כולל של 50 מיליון דולר לחשבון ע"ש חברת "קאזפוספט" המתנהל בסניף בנק הפועלים ברחוב הירקון. חשבון זה היה רשום על שמו של איש הקש. משם הוחזרו הכספים לגאידמק דרך החברה חשבונות בחברת פועלים נאמנות או שהועברו לחברות שונות בחו"ל תחת שמו של גלמור.

 

מהכספים שהוחזרו אליו, העביר גאידמק כ-30 מיליון דולר לחשבון של חברת קאזפוספט בקזחסטן ובכספים אלה השתמש לרכישת טרמופוסט ההולנדית. מטרת ה"עסקה הסיבובית" שביצע גאידמק היא לטשטש את העובדה שמדובר בכספיו שלו.

 

חומרת כתב האישום נובעת מהעובדה כי מדובר בתאגיד עזר בנקאי וכי מנהליו הבכירים השתמשו במוניטין המכובד של בנק הפועלים ושל מערכת הבנקאות הישראלית, על-מנת להכשיר פעולות מרמה ופעולות הלבנת הון. את כתב האישום הגישו עורכי הדין טלי נג'רי ולירן חיים מפרקליטות מיסוי וכלכלה.

 

עוד מואשמת החברה לנאמנות ובכיריה כי בהזדמנויות שונות פעלו על מנת לסכל את חובות הדיווח החלות עליה ועל בנק הפועלים כלפי הרשות לאיסור הלבנת הון בכל הקשור לפעולותיו של גאידמק ושל שני לקוחות נוספים. במקרה אחד הדבר נעשה תוך שיתוף פעולה עם היועץ המשפטי של החברה ובמקרה אחר עם מנהלת קשרי לקוחות בבנק הפועלים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אביעד גליקמן, עופר פטרסבורג ותני גולדשטיין
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גאידמק. לא מוגדר "נמלט"
צילום: Gettyimage Imagebank
מומלצים