שתף קטע נבחר

רק בשבילכם: צלמי הטבע הטובים ביותר של 2009

43 אלף תמונות, פרי עמלם של אלפי צלמים מ-94 מדינות התמודדו בתחרות הבינלאומית "צלם הטבע של 2009" שארגנו מוזיאון הטבע בלונדון ומגזין הטבע של BBC - ולנו יש את חמשת הזוכים בקטגוריות המובילות

יותר מ-43 אלף תמונות הוגשו השנה לוועדת השופטים בתחרות הבינלאומית לבחירת "צלם הטבע לשנת 2009" בבריטניה. אלפי צלמי טבע, מקצוענים וחובבנים כאחד, מ-94 מדינות, התחרו ב-17 קטגוריות שונות באחת התחרויות הגדולות והחשובות בעולם לצילומי טבע, בעלי חיים וסביבה. ביום חמישי הוכרזו הזוכים הגדולים ובאישור מיוחד של מארגני התחרות - הנה הם לפניכם.

 

התחרות, המציינת השנה 45 שנה להיווסדה, נערכת בשיתוף עם מוזיאון הטבע בלונדון (NHM) ו- מגזין הטבע של ה-BBC, ובחסות חברת "Veolia Environment". בשנה שעברה הוגשו יותר מ-32 אלף תמונות לתחרות, אך השנה ציינו מארגני התחרות כי נשבר שיא כל הזמנים של הגשת תמונות והשתתפות צלמים בתחרות.

 

לאחר בחירת הזוכים בקטגוריות השונות תוצג בקרוב תערוכה שתכלול 95 תמונות נבחרות. המארגנים מעריכים כי למוזיאון הטבע בלונדון יגיעו למעלה ממאה אלף איש כדי לצפות בתערוכה, שתנדוד מסוף אפריל 2010 גם ברחבי העולם.

 


 


צילום: José Luis Rodríguez / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 ©

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

 

הזוכה בפרס "צלם השנה" הוא חוזה לואיס רודריגז מספרד, שהצליח לצלם זאב איברי מזנק מעל גדר באחד מצילומי הטבע המופלאים שתועדו השנה במסגרת התחרות.

 

רודריגז הציב בעצמו מלכודת מצלמה הפועלת על חיישני אינפרא-אדום המזהים תנועה, משום שידע שהזאבים שרצה לתעד יהיו זהירים ביותר ויחששו מנוכחות בני אדם. לדבריו, הזאבים נרדפים על ידי הכפריים בספרד הרואים בטורפים המרהיבים איום על עדרי הצאן והבקר. אך הזאבים לא עושים זאת בכוונה: הם צדים את הכבשים והפרות משום שאינם מצליחים למצוא טרף טבעי בתדירות ובכמות מספקת.

 

רודריגז הסביר כי למרות שהזאבים חיו במשך שנים רבות בסמוך לבני אדם, עדיין אין עדויות ממשיות לתקיפות אנשים והפחד מהם נובע בעיקר מבורות.

 

בספרד אוכלוסיית הזאבים האיברים, תת-מין של הזאב האפור, מונה בצפון המדינה בין אלף ל-2,000 פרטים, ובדרום חיה אוכלוסיה קטנה יותר ומבודדת. רודריגז ציין כי התמונה מראה את "הקלילות האדירה והכוח של הזאב" והוא מקווה כי היא תאפשר להציג את יופיו של הזאב האיברי, ושתושבי ספרד יוכלו להתגאות בקיומו של מין ייחודי זה בארצם.

 


 


צילום: 2009 Rob Palmer / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year ©

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

 

רוב פאלמר מארה"ב זכה במקום הראשון בקטגוריית "התנהגות חייתית בקרב ציפורים". צילום ציפורים נחשב לאחת הקטגוריות הפופולריות ביותר בקרב צלמי הטבע, ומבחינתו של פאלמר האתגר היה לצלם תמונה שתהיה אסתטית אך גם תציג התנהגות מעניינת.

 

בינואר השנה הוא הבחין כי באזור בו נוהגים להאכיל בקר בקולורדו, נחה להקה גדולה של עיטמים לבני ראש על אחד העצים. בדרך כלל העיטמים צדים באזורים של מקווי מים, שם הם יכולים לתפוס דגים, אך כיאה לדורסים אופורטוניסטיים, החבורה הרעבה התאספה כדי לגוון את מזונה ולצוד זרזירים ושחרורים אדומי כנף, שהתגודדו שם כדי ליהנות משאריות המספוא.

 

העצים שימשו לדורסים עמדת זינוק גבוהה ממנה יוכלו לרדוף אחרי ציפורי השיר הקטנות בשמיים. במקרה הנוכחי המזל האיר פנים לעיטם לבן ראש צעיר. בעוד שבמרבית המקרים הציפורים הקטנות מצליחות להערים על הטורפים ולהתעופף במהירות, פאלמר חושד שהשימוש ברעלים נגד ציפורי השיר באזור החקלאי השפיע על יכולתם תעופתן.

 

לדבריו, הרעל משפיע על המערכות העצביות של הציפור, וגורם לה לעוף בצורה בלתי צפוייה ופתאומית כלפי מעלה. הדבר הזה הפך את ציפורי השיר למטרות קלות עבור העיטמים. פאלמר סיפר שההתנהגות המוזרה של הזרזירים והשחרורים נמשכה כשבועיים ולאחר שנפסקה הדורסים עזבו את המקום.  

 


 


צילום: 2009 Igor Shpilenok / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 ©

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

 

איגור שפילניקוב, פקח טבע ברוסיה המתגורר כעת בארה"ב, זכה בקטגוריית "טבע וגנים אורבניים", שבאה להראות כיצד צמחים וחיות טבע שורדים בסביבה עירונית או בסמוך למגורי אדם.

 

שפילניקוב בילה חמישה חודשים במזרח הרחוק ברוסיה. לפני כשנתיים, במסגרת תפקידו כפקח, הוא סייר בשמורת הטבע בקמצ'אטה. כדי להפיג את בדידותו במקום המבודד הוא לקח עימו את החתולה הביתית שלו ריסקה, שאירחה לו חברה.

 

לדבריו, החתולה מיד השתלטה על הטריטוריה בה גרו השניים והבהירה לשועלים המקומיים מי הבוס. שפילניקוב מספר כי מדי יום הגיעו השועלים כדי לחפש מזון ליד הביקתה שלו, ולעיתים אף העזו להציץ מבעד לחלון. "החתולה התנגדה לפלישה הזו ובעזרת הטופרים החדים שלה, וחשיפת ושיניים הבהירה להם שעליהם להסתלק. תוך זמן קצר היא זכתה לכבוד, לא רק מצד מצד השועלים אלא גם ממני. היא הצדיקה את שמה, שמשמעותו ברוסית הוא 'שונר קטן'".

 


 


Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

 

גם דור הצלמים הצעיר זכה לייצוג בתחרות. פרגוס גיל מבריטניה זכה במקום הראשון בקטגוריית צלמים צעירים בגילאי 15-17. פרגוס, שהקים מסתור כדי לצלם ציפורים בגינה, הציב צרורות של שיבולת שועל שרכש מאחד החקלאים באזור כדי לספק מזון לציפורי השיר במהלך החורף. בפברואר השנה, כששמע בתחזית מזג האוויר כי אמור לרדת שלג למחרת בבוקר, הוא התייצב בשעה מוקדמת, הציב צרור שיבולת שועל על מתקן האכלה, והמתין בסבלנות לציפורים.

 

לאחר מספר שעות הגינה התמלאה בפעילות רבה. "ספרתי 32 גבתונים צהובים שהגיעו לאכול על האדמה. בהמשך הבוקר השלג המשיך להיערם, והגבתונים קפצו עליו כדי לאכול מהשיבולת", סיפר פרגוס. "מעת לעת אני מבחין גם במריבות בין שני זכרי גבתונים על השליטה במזון, אבל זה מתרחש מהר מאוד". יומיים מאוחר יותר הצליח פרגוס לתעד מריבה בין שני זכרים, ולקטוף את המקום הראשון בקטגוריית הצלמים הצעירים.

 


 


צילום: 2009 András Mészáros / Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009 ©

Veolia Environnement Wildlife Photographer of the Year 2009

 

אנדראס מיזארוש מהונגריה זכה בקטיגורית "התנהגות בעלי חיים", בה צולמו בעלי חיים שאינם יונקים או ציפורים.  מיזארוס, המתמחה בצילומי מאקרו, תיעד נמלים אדומות המטפסות מעלה ומטה על חלמית מצויה - צמח בר - כדי לאכול את הפרשות הסוכר המתוקות של כנימות זעירות הניזונות מהצמח.

 

נמלה אדומה שהגיעה ללגום מטיפת גשם על עלה הכותרת של החלמית תועדה על ידו בהצלחה. "היופי בצילום מאקרו הוא שבעזרתו אפשר לחשוף עולמות קטנים ועשירים בפעילות, שלא נוכל לראות בדרך רגילה", הוא סיפר בגאווה.

 


 

רוצים עוד תמונות טבע מרהיבות?

 
  • לצפייה בעשרות התמונות הזוכות באתר התחרות - לחצו כאן  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוזיאון הטבע בלונדון
באדיבות Natural History Museum
מומלצים