שתף קטע נבחר

ט' באב: הזדמנות לטיול ירושלמי עם ערך מוסף

יום חורבן מקדשינו הוא הזדמנות לעלות לירושלים, לסייר בין אתריה ולהתאחד עם בירת ישראל והזכרונות. רון פלד ממליץ על מספר אתרים לביקור שיהפכו את יום הקינה למיוחד במינו

ט' באב הינו יום אבל לאומי או אם נרצה, יום האסונות הלאומי של עם ישראל. תתפלאו, אבל לא רק חורבן המקדש מוזכר ומשויך ליום המדובר. כל הרע שקרה לעם היהודי, גם השואה, הוא טריגר רציני לצאת ולבקר בירושלים ולהתאחד עם בירת ישראל והזכרונות.

 

 

שלל אתרים ירושלמים יכולים להתאים לביקור לכל אחד מאיתנו ביום חורבן מקדשינו. עובדה היא, כי למרות החורבן אנחנו כאן כבר 62 שנים בעיר שחוברה לה יחדיו. נתחיל ונסביר כי ט' באב הינו היום המוזכר במקרא כיום בו נחרב בית מקדשינו הראשון בידי הבבלים (זוכרים, נבוכדנאצר המנוול).

 

נהוג לקשר את יום ט' באב גל לחורבנו של בית המקדש השני בידי טיטוס הרומי. יוספוס פלביוס וגם חז"ל מזכירים את התאריך ט' באב הזה בהקשר לחורבן המקדש השני בשנת 70 לספירה, כמו גם היום האחרון לגירוש יהודי ספרד - תשעה באב.


דגם של בית המקדש במוזיאון ישראל בירושלים (צילומים: רון פלד)

 

להרים ראש ולהבין מה זה הר הבית

הרוצים לבקר ולראות את הר הבית ואת שרידי הבנייה היהודית של המתחם האדיר, יכולים לבקר בגן הארכיאולוגי - מרכז דוידסון - האתר הארכיאולוגי מהמרשימים ומהמרתקים בעולם, לדעתי. רק כאן ניתן להרים ראש ולהבין מה זה הר הבית - גודלו, עוצמתו וחשיבותו. לבקר בכותל הדרומי, דרכו עלה עם ישראל לבית המקדש בשלושת הרגלים, דרך שערי חולדה המערביים ולעמוד על המדרגות (המעלות) עליהן ישבו אבותינו, זו חוויה, גם לחילוני כמוני.

 

אתר נוסף ומומלץ הוא המכון לכלי המקדש שברובע היהודי. במקום דגם בית מקדש, בגדי הכוהנים ושאר כלי המקדש שנוצרו בימינו אנו, בדיוק כפי שנקבע במקרא ובהלכה (כניסה בתשלום). הליכה קצרה משם תביא אתכם להביט במנורת בית המקדש שבירידה אל רחבת הכותל - מנורה הממתינה לבנייתו של בית המקדש השלישי ועשוייה זהב.


הכותל הדרומי. דרכו עלה עם ישראל לבית המקדש בשלושת הרגלים

 

אתר נוסף (בתשלום) הינו מתחם היכל הספר במוזיאון ישראל המתחדש ובו דגם ירושלים ובית המקדש השני המשתרע על חצר שלמה (דגם הולילנד לשעבר). ביום בו החורבן מוזכר אפשר גם לבקר במקום בו הכול בעצם התחיל - עיר דוד (דקה הליכה מהכותל המערבי). סרטון התלת מימד שבמרכז המבקרים במקום, מוצלח ביותר וממחיש בצורה מעולה את ירושלים, המקדש של שלמה והחורבן.

 

"איפה אתה ואיפה אנחנו"

נסיים בסיפור קטן ומשעשע, שסיפר לי הרב יהודה גליק, לשעבר מנהל מכון המקדש. לדבריו, פרופסור ישראל אלדד ז"ל, נהג מידי שנה לבקר מידי שנה בט' באב במוזיאון ישראל את פסלו האותנטי בן האלפיים שנים של אדריאנוס קיסר, רשע נוסף המוכר לנו מדיכוי מרד בר כוכבא והחלפת השם ירושלים לאיליה קפיטולינה.

 

פרופ' אלדד נהג, לעמוד מול הפסל, לדבר אל אדריאנוס ולהזכיר לו את הגזירות שהטיל האחרון על העם היהודי, כולל הבטחתו להכחדת עמינו וסיכם במילים - "איפה אתה ואיפה אנחנו ותראה מהי ירושלים כיום!"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מבט על הכותל הדרומי
צילום: רון פלד
דגם של בית המקדש במוזיאון ישראל בירושלים
צילום: רון פלד
מומלצים