שתף קטע נבחר

רה"מ לבאן: נסייע לחקירת המשט, אין מה להסתיר

מזכ"ל האו"ם הודיע על הקמת ועדת בדיקה, ובניגוד להתעלמות מוועדת גולדסטון - הפעם החליטו הפעם שרי השביעייה לשתף עמה פעולה. בראש הוועדה: ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר ונשיא קולומביה היוצא - ולצדם נציגים מישראל ומטורקיה. זהות הנציג הישראלי תועבר לאו"ם עד סוף השבוע

הפעם הוחלט לשתף פעולה. ממשלת ישראל תשתף פעולה עם חקירת האו"ם בעקבות ההסתבכות בעצירת המשט לעזה בסוף חודש מאי האחרון. כך הודיע היום (ב') ראש הממשלה בנימין נתניהו למזכ"ל האו"ם, באן קי-מון, בעקבות החלטת פורום שרי "השביעייה" הבוקר, ובתום מגעים מדיניים שהתקיימו בשבועות האחרונים במטרה להבטיח שהפאנל וכתב המנדט שלו יהיו מאוזנים והוגנים.

 

ההחלטה נפלה על רקע בקשה נחרצת של באן, שהועברה ביום שישי לממשלת ישראל בפגישה אישית שערך עם שר הביטחון אהוד ברק.

שיתוף הפעולה הצפוי הוא חלק מהפקת הלקחים של ישראל בעקבות דו"ח גולדסטון, שישראל נמנעה משיתוף פעולה עם הוועדה שהכינה אותו.

 

בעקבות שיחה שקיים היום עם באן, אמר נתניהו כי "לישראל אין מה להסתיר. ההיפך הוא הנכון. האינטרס הלאומי של מדינת ישראל הוא להבטיח שהאמת העובדתית על כלל אירועי המשט תצא לאור בעולם כולו".

 

באן עצמו הודיע היום על הקמת הצוות, בראשות ראש ממשלת ניו זילנד לשעבר, ג'פרי פלמר. סגנו יהיה נשיא קולומביה היוצא, אלווארו אוריבה. שני החברים הנוספים בצוות יהיו ישראלי וטורקי. החקירה תתחיל ב-10 באוגוסט, ודיווח ראשון שלה יוגש למזכ"ל האו"ם באמצע חודש ספטמבר. עוד הוחלט כי הפאנל יקבל דו"חות על החקירה הישראלית הבלתי תלויה, ועדת טירקל.

 

בהודעה שיצאה ממטה האו"ם בניו יורק, אמר המזכ"ל כי "בחודשיים האחרונים הייתי מעורב בהתייעצויות עם מנהיגי ישראל וטורקיה על הקמת צוות חקירה, והיום אני שמח להודיע על הקמתו. זוהי התפתחות חסרת תקדים".

 

הוא הודה למנהיגי ישראל וטורקיה על נכונותם להתפשר ולשתף פעולה בפאנל, והביע תקווה שפעילותו תסייע בשיפור היחסים בין טורקיה וישראל, והמצב במזרח התיכון בכלל.

 

ישראל רוצה ערבויות נגד תביעה בהאג

נתניהו וברק היו תמימי דעים לגבי צורך להיענות לתביעת האו"ם, כדי למנוע הסלמה ביחסים והקמת צוות בדיקה שיפעל באופן חד צדדי. ההסכמה לא נבעה מרצון ישראלי להקמת צוות בדיקה שכזה, אלא מתוך "אין ברירה".

 

השביעייה החליטה לתת למזכ"ל האו"ם תשובה חיובית עקרונית, אולם הפרטים טרם סוכמו לחלוטין, וטרם נמסר שמו של הנציג הישראלי. לדברי מקור מדיני בכיר, באן ביקש לקבל תשובה בעניין עד סוף השבוע הזה. עוד אמר אותו מקור שישראל מבקשת עדיין לברר כמה נקודות שנוגעות לסמכויות הוועדה. בין היתר, מבקשת ישראל שהליך זה ימנע מבוכות בינלאומיות נוספות, כמו מימוש איומים של ארגונים פרו-פלסטיניים לפנות לבית המשפט הבינלאומי לפשעי מלחמה בהאג.


כאן הכל קרה. "מאווי מרמר" בנמל חיפה (צילום: דודי כהן)

 

ללחץ על ישראל בעניין שיתוף הפעולה עם החקירה הייתה שותפה גם וושינגטון, ומסרים דומים הועברו לירושלים על ידי השר ברק לאחר פגישותיו עם הצמרת המדינית האמריקנית ויועציו הבכירים של הנשיא אובמה. כבר לפני מעט יותר משבוע הכריז נתניהו על מגעים

עם מזכ"ל האו"ם לגבי שיתוף פעולה. כעת התקבלה ההכרעה.

 

עוד על הפרק, ועדת בדיקה שמינתה מועצת זכויות האדם של האו"ם, הנוקטת באופן מסורתי קו תקיף וביקורתי כלפי ישראל. אותו גוף הוא שהחליט בעבר על צוות החקירה בראשות השופט ריצ'רד גולדסטון. "מדובר בבדיקות דומות לגולדסטון עם מגמות לא אוהדות, בלשון המעטה", אמר נתניהו בהתייחסו לאותה ועדה, שלא צפויה לזכות לשיתוף פעולה מצד ישראל.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המשט שהסתבך. מפיקים לקחים
צילום: דובר צה"ל
ברק ובאן, בסוף השבוע
צילום: AP
"שהאמת תצא לאור". נתניהו
צילום: AP
הפעם זה יהיה אחרת. גולדסטון
צילום: AFP
מומלצים