שתף קטע נבחר

האו"ם מינה צוות מומחים בינלאומי לחקירת המשט

בצוות שמינתה מועצת זכויות האדם לחקור את השתלטות צה"ל על המשט לעזה בסוף מאי, יהיו חברים מומחים מבריטניה, טרינידד וטובגו ומלזיה. הם יבקרו בישראל, טורקיה ורצועת עזה בחודש הבא, ובספטמבר יגישו למועצה דו"ח עם מסקנות

אחרי ועדת טירקל - גם ועדה בינלאומית תחקור את אירועי המשט: מועצת זכויות האדם של האו"ם מינתה היום (ו') צוות מומחים בינלאומי, שיחקור את השתלטות צה"ל על המשט לעזה בסוף חודש מאי, השתלטות שבמהלכה נהרגו תשעה בני אדם על האונייה "מרמרה".

 

צוות החקירה מורכב משלושה מומחים, שהוגדרו עצמאים: סר דזמונד דה-סילבה מבריטניה, התובע הראשי לשעבר לענייני פשעי מלחמה בבית הדין של האו"ם לנושא סיירה-לאון; קארל האדסון-פיליפס מטרינידד וטובגו - שופט לשעבר בבית הדין הבינלאומי שכיהן גם כתובע הכללי של ארצו; ומארי שאנתי דאיריאם ממלזיה, פעילה למען זכויות הנשים במדינתה, שעובדת בפורומים של האו"ם וארגונים באסיה.

 

צוות החקירה של האו"ם צפוי לבקר בישראל, טורקיה ועזה בחודש אוגוסט, כדי להיפגש עם עדי ראייה ולאסוף מידע. בחודש ספטמבר יגיש הצוות דו"ח בנושא למועצת זכויות האדם. המועצה מתכנסת ב-12 בספטמבר לשלושה שבועות של דיונים בנושאים שונים. הגוף בן 47 המדינות הצביע בחודש שעבר בעד פתיחת חקירה בנוגע לאירועי המשט לעזה, כדי לבדוק מה שחברות בו כינו הפרה של החוק הבינלאומי מצד ישראל.

 

"המומחיות, העצמאות והיעדר הפניות של החברים בצוות יוקדשו להבהרת האירועים שהתרחשו ביום ההוא וחוקיותם", אמר שגריר תאילנד באו"ם, סיהסק פהואנגקטקאוב, המכהן כעת כנשיא מועצת זכויות האדם. "אנחנו קוראים לכל הצדדים לשתף פעולה עם הצוות באופן מלא, ומקווים שהחקירה תתרום לשלום באזור ולעשיית צדק עם הקורבנות".

 

האו"ם לא הסתפק במשקיפים של טירקל

ישראל מתנגדת לחקירה בינלאומית, וכדי לרכך את דרישות העולם למעורבות חיצונית בחקירה צירפה שני משקיפים זרים לוועדת טירקל: וויליאם דיוויד טרימבל, המדינאי שהוביל להסכם שלום בצפון-אירלנד, וקן ווטקין, הפרקליט הצבאי הראשי לשעבר בקנדה. יו"ר הוועדה הוא שופט בית המשפט העליון לשעבר יעקב טירקל, וחברים בה גם נשיא הטכניון לשעבר עמוס חורב, הפרופסור למשפט בינלאומי שבתאי רוזן, מנכ"ל משרד החוץ לשעבר ראובן מרחב והפרופסור מיגל דויטש. השניים האחרונים צורפו לוועדה השבוע.

 

עדיין לא ברור מי יופיע בפני צוות המומחים שמינתה מועצת זכויות האדם של האו"ם והאם ישראל תשתף פעולה עם השלושה. מנגד, ועדת טירקל כבר זימנה את ראש הממשלה, שר הביטחון והרמטכ"ל להעיד בפניה. השלושה צפויים להגיע

לדיונים בירושלים בין ה-9 ל-11 באוגוסט.

 

היום הודיעה ישראל כי החליטה לשחרר את הספינות שנעצרו במשט בחזרה לטורקיה. כדי למנוע הסלמה במשבר עם אנקרה, החליט הדרג המדיני הבכיר בירושלים להשיב לבסיסן את הספינות, ובראשן את ה"מרמרה" שעל סיפונה התגלע העימות האלים שבו נהרגו שמונה אזרחים טורקים ואחד אמריקני. ההחלטה התקבלה בעקבות משא ומתן שהתנהל בין הצדדים, ואחרי שישראל תבעה שהספינות לא יטלו חלק במשטים נוספים.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
העימות הקטלני על ה"מרמרה". גם העולם יחקור
צילום: AFP
ה"מרמרה" בנמל חיפה. חוזרת הביתה, לטורקיה
צילום: דודי כהן
מומלצים