שתף קטע נבחר

זירת הקניות

בקרוב אצלכם בשכונה: כלובי המיחזור החדשים

בתום תחרות "יופי של מיחזור" נבחרו שלושת העיצובים החדשים של מתקני איסוף הבקבוקים למיחזור. ראשי הערים יוכלו לבחור את הדגם המועדף עליהם, והחל מהשנה הבאה יוצבו אלפי כלובים מהסוג החדש ברחובות. השר ארדן: מעכשיו אין תירוצים - כולם ימחזרו; יו"ר תאגיד המיחזור: הציבור שינה הרגלים

מכירים את כלובי איסוף הבקבוקים למיחזור? בטח שכן, אתם הרי מבקרים אותם לפחות פעם בשבוע עם ערימה של מכלי פלסטיק ריקים, לא? אז כדאי שתתרגלו לכלובים מסוג חדש לגמרי: שלושה מעצבים צעירים זכו בתחרות "יופי של מיחזור", והמתקנים שהם עיצבו יזכו בקרוב למקום של כבוד אצלכם בשכונה.

 

את התחרות יזמו המשרד להגנת הסביבה ותאגיד המיחזור אל"ה בשיתוף ynet, והיא איפשרה לעשרות מעצבים ואדריכלים להציע רעיונות לכלובי איסוף חדשים, שיחליפו בהדרגה את הישנים והמוכרים.

 

שלל הרעיונות היצירתיים הועמדו לבחירת גולשי האיטרנט באתר מיוחד. אלפים גלשו לאתר, הצביעו וגם בחרו שם חדש עבור המתקנים: מיחזוריות. במקביל קיבלו העיצובים השונים ציונים מוועדת שיפוט שכללה מעצבים, אדריכלים, אנשי סביבה ותיכנון עירוני. המיחזוריות נשפטו על פי קריטריונים של אסתטיקה, ישימות ובטיחות ואלה העיצובים שקיבלו את מירב הקולות:

 

במקום הראשון זכה העיצוב של חן גיטרמן – "העץ הירוק". "זהו מתקן המעוצב כפינת חמד ירוקה ורומנטית, שמזכירה לנו לשמור על הטבע וליהנות ממנו. כל הפונקציות הנחוצות למיחזור מאוגדות במראה עדין ונעים לעין", הסבירה חן, בוגרת המכון הטכנולוגי בחולון.

 

במקום השני זכה "המכל הנושם" של נעם טננבאום, מהסטודיו לעיצוב תעשייתי טננבאום חזן בהרצליה. "כמו גוף חי, המיכל משתנה במחזור השימוש: כשהוא מרוקן מראהו צנוע, כמעט שקוף; ככל שהוא מתמלא - מראהו מתרחב ומתעגל", הסביר טננבאום. "המיכל גם הותאם לשימוש נוח וברור לכלל המשתמשים - ילדים, מבוגרים ואנשי התיפעול".

 

במקום השלישי זכה העיצוב "מיחזור אורבני" של היוצרת התל-אביבית יפעה לוין. "זהו מתקן מחזור עם מראה מרענן-אורבני, צעיר ועכשווי. באמצעים טכנולוגיים פשוטים נוצרת במתקן תמונת נוף של עיר מודרנית, אשר הופכת את המתקן לבולט בסביבתו ומעודדת את השימוש בו", אמרה לוין.

 

בשנה הקרובה יוצבו אלפי מתקנים מהסוג החדש ברחובות שלכם. ברשויות בהן אין כלובי איסוף, או שפרישת הכלובים לא הייתה מלאה, יוצבו מעתה רק כלובים מהדגמים החדשים. ראשי הערים והרשויות המקומיות יוכלו לבחור את הדגם המועדף עליהם, או להחליט שהם רוצים ייצוג של כל הדגמים ברחובות. 

 

עוד על מיחזור:

 

ברשויות בהן קיימים כלובים איסוף יוחלפו המתקנים הישנים ביותר בעיצובים החדשים. כך, בהדרגה, יתפסו העיצובים החדשים את מקומם של הישנים.

 

הציבור שינה הרגלים

רק לפני כמה שנים, היו משליכים את הבקבוקים הריקים יחד עם שאר האשפה הביתית. אך בשנים האחרונות - הודות לפעולות הסברה רחבות - השתנו ההרגלים של הציבור הישראלי באופן מורגש. היקף הבקבוקים שהישראלים משליכים לכלובים גדל משנה לשנה; רק בתשעת החודשים הראשונים של 2010 נאספו 30 מליון בקבוקים יותר מבתקופה המקבילה אשתקד.

 

"הערב מבשר את המודל החדש של מעורבות הציבור בטיפול בפסולת", אמר השר להגנת הסביבה גלעד ארדן, שהכריז על הזוכים. "כדי שזה יקרה, צריך לספק תשתית מיחזור זמיניה ליד כל בית, שגם תראה טוב. המיחזוריות החדשות יספקו זאת, יפוזרו בהיקפים גדולים ולא יהיו יותר תירוצים - כולם נקראים למחזר".

 

"התחרות אפשרה לציבור הישראלי להשפיע על מראה מתקני המחזור שנהפכו כבר לחלק מתרבות היום-יום שלנו", אמרה נחמה רונן, יושבת ראש תאגיד המחזור אל"ה.

 

"400 אלף בקבוקי שתייה מובאים מדי יום לכלובי המיחזור ברחבי הארץ. הם ההוכחה לכך שהציבור הישראלי מכיר בחשיבות המיחזור, ומוכן לעשות זאת בצורה וולונטרית - כלומר בלי שמוחזרים לו דמי פיקדון תמורת הבקבוקים".

 

"אנו מאמינים שקצב התקנת תשתית הכלובים והגידול המתמיד במיחזור הבקבוקים על ידי הציבור יאפשר להגיע ליעד איסוף של 50 אחוז תוך שלוש שנים כפי שמחויב על פי חוק", הוסיפה רונן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
תתחילו להתרגל. הכלובים החדשים
עיצוב: חן גיטרמן
ייעלמו מהנוף. הכלובים הישנים
צילום: ירון ברנר
מומלצים