שתף קטע נבחר

לחץ גורם להתפרצות: 6 עובדות על פסוריאזיס

מהי מחלת פסוריאזיס, כמה סובלים מהמחלה בארץ ובעולם ומדוע כל כך הרבה חולים נמנעים מלטפל בה? לרגל יום הפסוריאזיס הבינלאומי, המומחית למחלות עור ד"ר בשמת זמיר מסבירה על המחלה וכמה דרכי טיפול בה

לפי נתוני אגודת הפסוריאזיס הישראלית, בישראל חיים כיום כ- 124,000 חולים בפסוריאזיס - כ- 10% עם פסוריאזיס קשה ו-90% עם פסוריאזיס קלה עד בינונית. לפי נתונים אלו, רק כמחצית מהחולים בפסוריאזיס קלה עד בינונית מגיעים לטיפול רפואי בעת התפרצות המחלה, וסובלים מאיכות חיים ירודה. הסיבה לכך היא אכזבה או תסכול מטיפולים קודמים שיעילותם היתה נמוכה, תופעות הלוואי, מורכבות הטיפול, אילוצי הזמן, תחושת המגע עם העור ועלות הטיפול. לרגל יום הפסוריאזיס הבינלאומי שחל ביום ו' (29 באוקטובר), לפניכם כמה עובדות על המחלה.

  

1. היא אינה מדבקת

בניגוד למה שרבים חושבים, פסוריאזיס אינה מחלה מדבקת. מדובר במחלת עור כרונית בעלת רקע גנטי. המחלה גורמת לתחלופה מוגברת של תאי העור

המתבטאת ברבדים עוריים המופעים לרוב בצבע אדום-סגול, והמכוסים בקשקשת עבה הנושרת בקלות.

 

פסוריאזיס ובעברית "ספחת", מופיעה כבר בימי המקרא, ורבים מבלבלים אותה עם הצרעת. בספר "ויקרא" היא מוזכרת כך: "אָדָם כִּי יִהְיֶה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ שְׂאֵת אוֹ סַפַּחַת אוֹ בַהֶרֶת וְהָיָה בְעוֹר בְּשָׂרוֹ לְנֶגַע צָרָעַת וְהוּבָא אֶל אַהֲרן הַכהֵן אוֹ אֶל אַחַד מִבָּנָיו הַכהֲנִים..." (פרק יג'). כאמור, בהבדל מהצרעת שהיא מדבקת (כיום ברמה נמוכה מאוד) הפסוריאזיס היא מחלה עם רקע גנטי שאינה מדבקת כלל.

 

2. לא צריך להתבייש

הסטטיסטיקה מראה כי היא מופיעה אצל כ-2% מהאוכלוסייה. בישראל חיים כיום כ- 124,000 חולים (2.5% מהאוכלוסייה), כאשר אצל 10% מהם היא מופיעה בדרגה קשה ו-90% בדרגה קלה עד בנונית. פסוריאזיס בקרקפת מופיעה אצל 50% מהחולים בדרגה קלה עד בנונית ואצל 80% מהחולים בדרגה קשה.   

 

3. אי טיפול במחלה מעלה את דרגת חומרתה

מחקרים מראים כי אי-היענות החולה למשטר הטיפולי בעת ההתפרצות עלולה להחמיר את דרגת המחלה. על פי המחקרים, כל ירידה של 10% בהיענות החולה לטיפול גורמת לעלייה של דרגה אחת בחומרת המחלה מתוך סולם של תשע דרגות. בישראל, כאמור, מראים הנתונים שרק 50% מהחולים בדרגה קלה עד בנונית מגיעים לטיפול.

 

4. טיפולים יעודיים

בשנים האחרונות פותחו טיפולים יעודיים ויעילים למחלת הפסוריאזיס, המבוססים על נגזרת סינטטית של ויטמין D בשילוב עם סטרואידים. אלה החליפו את הטיפולים הקודמים, שהיו מבוססים על דיטרנול ומוצרי זפת ויצרו תסכולים ואכזבות אצל החולים בשל יעילות נמוכה, אי נוחות, ותופעות לוואי רבות. הטיפולים היעודיים אף הוכנסו בשנתיים האחרונות לסל התרופות בישראל.

 

5. לחץ נפשי

חולים רבים מדווחים על התפרצות המחלה או החמרה במצב בעיתות של לחץ

נפשי, בדרך כלל עד כחודש מזמן הארוע המלחיץ.

 

6. ים המלח

המקום הנמוך בעולם הוא מקור לעלייה לרגל של חולי פסוריאזיס מכל העולם; זאת, בשל ההשפעה המיטיבה של קרינת UV בחוות השמש (סולאריום). הטיפול כולל חשיפה לשמש לסירוגין עם טבילה בים העשיר במלחים ומינרלים, ומיועד בעיקר למקרים הקשים של פסוריאזיס.

 

הכותבת היא מומחית לרפואת עור ומין, יועצת עור בבית החולים כרמל ומנהלת מחלקת העור במרפאת קופ"ח כללית


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
2% מהאוכלוסייה סובלים ממנה
צילום: ויז'ואל/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים