שתף קטע נבחר

ירוק מבפנים, מבחוץ ובכלל: אבוקדו כרמל ישראלי

לא משנה איזה סוג של אבוקדו כרמל אתם אוהבים, הוא תמיד יתאים על פרוסת לחם עם טיפת לימון וקצת מלח, בתוך סלט ירקות עשיר וגם במאפים, או סתם בכפית. כזה הוא האבוקדו, טעים בכל מצב ומתאים לכל ארוחה

אבוקדו כרמל הוא פרי ממשפחת ה"עריים", ושמו הבוטני הוא Persea Americana. מקורו ביערות הסוב-טרופיים של מקסיקו, שם בוית והופץ לשאר העולם במאה ה-17. כינויו בפי תושבי המקום – "החמאה של היער".

 

עץ אבוקדו מיתמר לגובה של 12-15 מטר, אולם במטעים המודרניים מגדלים אותם לגובה של 4-7 מטר. הוא זקוק לאקלים סוב-טרופי, ולא רבים יודעים שיש להמתין 4-5 שנים עד שהאבוקדו מניב את מלוא תנובתו.

 

אבוקדו כרמל בשל כאשר קליפת הפרי מתרככת וניתן לאכול אותו בכפית. ערכיו התזונתיים של האבוקדו משתנים מזן לזן, בין עונות השנה השונות ותנאי הגידול, אולם אין ויכוח על כך שהוא בריא במיוחד, ומכיל חומצות שומן בלתי רוויות. 


סלט אבוקדו כרמל, הכי טעים (צילום: Index Open) 

 

האבוקדו עולה לישראל

בתור עולה חדש, האבוקדו הצליח לא רע. הוא "עשה עלייה" במאה הקודמת, והאבות המייסדים נטועים עד היום בחצר מנזר השתקנים בלטרון ובבית הספר החקלאי "מקווה ישראל". על רקע הכניסה המאוחרת לישראל, הנוכחות שלו כאן מרשימה ביותר: כ-60 אלף דונם מטעי אבוקדו פרוסים לאורך שפלת החוף עד הנגב הצפוני ובעמקים הפנימיים. כ-70% מהם מרוכזים מראש הנקרה בצפון ועד שפיים-יקום במרכז. היבול משתנה לפי סרוגיות שנים ומזג האוויר ויכול להגיע בשנים עם יבול גבוה ל-90-100 אלף טון, ובשנים קשות עם יבול נמוך יותר ל-60-70 אלף טון.

 

כ-45 אלף טון אבוקדו משווקים מישראל לאירופה מדי שנה, קצת למעלה מ-20% מרמת התצרוכת השנתית של אירופה. לדברי גבי נעמני, מנהל מוצר אבוקדו באגרקסקו, "המותג "כרמל" מזוהה עם אבוקדו, ואבוקדו - מזוהה עם המותג "כרמל". בעונת היצוא העיקרית, הנמשכת כ-6-7 חודשים, אגרקסקו, שהינה היצואן הגדול ביותר, תופסת כ-25% מנתח השוק.

 

הוא ירוק, הוא ירוק, הוא ירוק, תרתי משמע. לא רק הקליפה, אלא גם תהליך הגידול עצמו - בארצות המוצא שלו, דוגמת מקסיקו, בשל האקלים החם והלח פגיע הפרי למחלות ומזיקים. לא כן הדבר בישראל, וזאת בשל האקלים הים תיכוני המאופיין ע"י לחות נמוכה עם מיעוט משקעים. במקרים הספורים בהם מתגלית פגיעה, ההתמודדות היא באמצעות הדברה ביולוגית, תוך נכונות "לספוג" סיכונים ונזק כלכלי בטווח הקצר עקב ההימנעות משימוש בחומרי הדברה. הרווח הוא כולו של הצרכן שנהנה מפרי בריא וירוק.

 

מערכות ההשקייה במטעי אבוקדו כרמל, הן מן המתקדמות והמשוכללות מסוגן, מדוייקות ומבוקרות מחשב, כך שהעץ מקבל את כמות המים והדשן המדוייקת לה הוא זקוק. ב-90% מהמטעים ההשקייה היא ממים מושבים. מעבר לחיסכון במים שפירים, יש בכך שמירה על הסביבה ומניעת זיהום של מקורות המים.

 

מטעי אבוקדו כרמל מבוססים על שיטת אי פליחה ומניעת שימוש בחומרי ריסוס להדברת עשבייה. בין השורות מגדלים חיטה ושיבולת בכדי לעצב את הקרקע ולמנוע סחף. התבואה נקצרת ויוצרת זבל אורגני ירוק, החוזר לקרקע, וכמוה גם ענפי העץ שנגזמים. העובדה שהעצים פטורים ממחלות ומזיקים היא שמאפשרת ריסוק הגזם והשבתו לאדמה בלי צורך בשרפה.

 

את הדגל הירוק נושאת אגרקסקו בגאווה וכ-2/3 ממגדלי האבוקדו בישראל מייצאים את תוצרתם דרכה.

 

המודעות הגוברת והולכת בשנים האחרונות לבריאות ולטבע, העמידה את אבוקדו כרמל במקום מרכזי והוא מככב כיום באינספור מתכונים. הסיבה: אבוקדו כרמל הינו אחד הפירות הבריאים ביותר.

 

ההמלצה של מומחי תזונה : לאכול חצי אבוקדו מדי יום.

 

רוצים לקרוא עוד? הכנסו לאתר אגרקסקו

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אבוקדו
רימונים
תמרים
צבר
עגבניות
בטטות
הדרים
מומלצים