שתף קטע נבחר

הזהב הערבי: מה יעלה בגורל אוצר שליטי ערב?

שליטי המזרח התיכון שהודחו בעבר, כמו השאה באיראן וסדאם חוסיין בעיראק, הצליחו על פי הדיווחים להבריח לחו"ל מיליארדי דולרים גנובים. בגל ההפיכות הנוכחי, לעומת זאת, לשליטים הנופלים קשה יותר לשמור על כספם. הון ושלטון – סקירה

גל המחאות בעולם הערבי אינו מראה סימנים של רגיעה. במצרים נחקר הנשיא המודח, חוסני מובארק, באשר לניסיון הדיכוי האלים של המהומות בקהיר כמו גם בנוגע לדרכים בהם עשה את הונו הרב; בסוריה מדכא הנשיא בשאר אסד ביד ברזל את המהומות המתרחבות והולכות ועומד בפני הטלת סנקציות מצד המערב; בתימן הסכים הנשיא, עלי עבדאללה סאלח, להעביר את סמכויותיו לסגנו, ואילו שליט לוב, מועמר קדאפי, הצליח עד כה לשרוד את תקיפות נאט"ו והמורדים, תוך שהוא שוכל את בנו וטובח בעמו.

 

 

נכון להיום הצליח רק שליט אחד לברוח - ראשון המנהיגים שנפל בגל המהומות הנוכחי - נשיא תוניסיה, זין אל-עבדין בן-עלי. לפי הדיווחים הצליח בן עלי להבריח יחד עם אשתו סכומי כסף אדירים במזומן, מטילי זהב ותכשיטים.

 

ניסיון העבר במזרח התיכון מלמד כי כספים שנלקחים בידי שליטים מודחים ובני משפחתם ברגע המנוסה, לא חוזרים בדרך כלל לקופת המדינה. איכשהו הם "מתאיידים" ועקבותיהם נעלמים לבלי שוב. השליטים שנמלטים עושים זאת בדרך כלל בחופזה ולכן משתדלים לקחת עימם ככל יכולתם כדי להיות מסוגלים להמשיך באורח חייהם הראוותני גם בגלות.

 

השאה האיראני: 3,000 מכוניות

הדוגמא המוכרת הראשונה היא השאה באיראן. בשנת 1978 נעשה נגדו ניסיון הפיכה ראשון ולאחריו ניסו בני משפחתו להבריח שלושה מיליארד דולר לחו"ל. לפי הדיווחים, בזמנו, כשנודע לשאה על כך הוא רתח מזעם והצליח למנוע את הברחת הכסף. הוא כנראה לא חשב ששנה לאחר מכן הוא יופל.

 

השאה הצטיין באורח חיים בזבזני. הוא הוציא את כספו על ארמונות פאר באיראן ובחו"ל והוציא סכומים אדירים על רכש צבאי. לשאה היה צי רכב אדיר של 3,000 מכוניות פאר.

 

אשתו פארא פהלווי גם כן לא התביישה בהוצאות ראוותניות. היא הייתה בעלת קוקלצייה אדירה של תכשיטים ויהלומים אך עד היום לא ברור אם הצליחה להבריח את כולה. ימים אחרי בריחת הזוג מטהרן נמסר כי הם יצאו "עם כמה מיליוני דולרים במזומן". המשטר האיסלאמי לא הצליח לאתר את הכספים האדירים שהיו כביכול בידי הפהלווים. בשנת 1989 תבע השלטון האיראני את אחותו של השאה, שמס פהלווי על הברחת 34 מיליון דולרים בשבועות האחרונים לשלטון אחיה, אך התביעה נדחתה בבית משפט בלוס אנג'לס.

 

אחמד אנסארי, ששימש בעבר יועץ פיננסי של יורש העצר, ריזא פהלווי אמר כמה שנים אחרי המהפכה כי השאה הותיר באיראן הון של 22 מיליארד דולר בערכי 1980. לדבריו, כ-70 מיליון דולר מתוך סכום זה הופקדו בחשבונות סודיים שנוהלו על ידי עורכי דין משווייץ. ריזא פהלווי תבע את אנסארי בשנת 1991 בבית משפט בארה"ב ונקבע לו פיצוי של 7 מיליון דולר בשל "ניהול כושל של הונו". בעקבות פסק הדין נגדו פרסם אנסארי באיראן מסמכים שהוכיחו כביכול את טענותיו שלשאה היו חשבונות סודיים.

 

בראיון לפני כמה שנים הכחישה אשתו של השאה את כל הטענות. לדבריה, מדובר ב"תעמולה של הרפובליקה האיסלאמית". היא טענה כהוכחה לדבריה שהשאה מעולם לא דורג על ידי מגזין "פורצ'ן" כאחד מעשירי העולם. פארא מתגוררת כיום בארה"ב. כשנשאלה כמה בתים יש לה כיום היא השיבה כי רק בית קטן אחד. לדבריה, היא מעסיקה שני עובדים שמטפלים בענייניה השוטפים.

 

סדאם: כסף בארגזים

דוגמא נוספת להדחת מנהיג במזרח התיכון הוא סדאם חוסיין בשנת 2003. לאחר הדחתו טענו בממשל האמריקני שסדאם ובני משפחתו גנבו מהעם העיראקי סכום כולל של 40 מיליארד דולר. לפי הדיווחים שהגיעו מעיראק לאחר הדחתו, בכל חודש הועברו בארגזים מיוחדים מאות מיליוני דולרים במזומן מהבנק המרכזי של עיראק לארמונו של סדאם. בנוסף, חושדים בארה"ב כי סדאם שלשל לכיסו מיליארדים ממכירת נפט תוך הפרת הסנקציות הבינלאומיות.


סדאם חוסיין במהלך משפטו. לקח סודות אל הקבר.

 

ממשל בוש הקים צוות מיוחד ביחד עם בריטניה כדי לנסות ולהתחקות אחרי מסלול הכסף אך הוא לא הצליחה להגיע אליו. במערב מעריכים כי סדאם ומשפחתו הוציאו במשך השנים את הכסף לחשבונות בנק בארה"ב, באירופה ובארצות אחרות וזאת תחת שמות כיסוי שונים. החשד הוא כי בנותיו של סדאם ובייחוד בתו רגאד שולטות כיום בכספים, אם כי אין הוכחה לכך. בעבר נטען כי רגאד מימנה באמצעות הכסף המוברח פיגועים כנגד חיילי ארה"ב בעיראק.

 

טענה נוספת שלא הוכחה מעולם הייתה כי עודאי וקוסאיי בניו של הרודן העבירו לפני הפלישה האמריקנית את הונם (בשווי 9 מיליארד דולר) למשמורת בידי מקורבי השלטון הסורי. לאחר מותם לא ברור מה עלה בגורל כספים אלה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il


פורסם לראשונה 06/05/2011 16:06

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגין בסוריה מביע תמיכה בנשיא
צילום: AFP
בובה של מובארק בהפגנות בקהיר
צילום: AP
נשיא תוניסיה המודח זין עבדין בן-עלי, ואשתו
צילום: AFP
מומלצים