שתף קטע נבחר

"הבנקאי" של אסד הודיע על פרישה

ראמי מח'לוף בן דודו של הנשיא בשאר אסד ומי שנחשב לאיש הכספים של חמולת אסד, פורש. האם לבנה נוספת בחומה המקיפה את שלטון אסד נפלה בסוף השבוע או מדובר בעוד ספין תקשורתי מבית היוצר של המשטר הסורי?

האם לבנה נוספת בחומה המקיפה את שלטון אסד נפלה בסוף השבוע או מדובר בעוד ספין תקשורתי מבית היוצר של המשטר הסורי? ביום ה' האחרון הודיע ראמי מח'לוף בן דודו של הנשיא בשאר אסד ומי שנחשב לאיש הכספים של חמולת אסד על פרישתו מעסקים והקדשת הונו למטרות הומניטריות וצדקה. ההכרזה הזו של מח'לוף מגיעה נוכח המשך השיתוק במשק הסורי וידיעות על קשיי מימון של המשטר.

 

מחלוף שמכונה בסוריה "מר 5%" בשל העובדה שנהג לגבות עמלה על כל עסקה רצינית בשוק הסורי הודיע לפני מספר שבועות כי הוא הפנה את הונו לסיוע המשק הסורי. בפועל מדווחים גורמי אופוזיציה סוריים כי הוא העביר לבנק המרכזי הסורי מיליארד דולר כדי לנסות ולתמוך בלירה הסורית הנחלשת.

 

בהפגנות שהחלו במארס נשמעו לא אחת קריאות נגד השחיתות של מח'לוף (בשנות ה-40 לחייו) ובייחוד על התעשרותו המהירה כתוצאה מהיותו בעל אחת משתי חברות הסלולאר בסוריה. משרדי החברה בערים שונות הוצתו על ידי המפגינים הזועמים. מח'לוף הבטיח ב"הודעת הפרישה" שלו כי הוא יפנה מעתה את כל רווחיו בחברת התקשורת לנזקקים בחברה הסורית ולמשפחות "השהידים" שנהרגו במהומות.

 

יוזכר כי חוץ מחברת הסלולר (סירייטל) הועמד מח'לוף בשנת 2007 בראש חברת "שאם הולדינג" הכוללת 273 משקיעים סורים מובילים ובהון של 360 מיליון דולר. חברה "פרטית" זו הייתה אחראית להקמת מיזמים משותפים עם חברות זרות במשק הסורי (בעיקר מהמפרץ). מקורות בסוריה טענו כי בעצם היה מדובר בעוד מיזם ממשלתי כשמח'לוף היה הכל יכול בחברה זו.

 

מכירת חיסול

הרשויות האמריקאיות סימנו כבר לפני שנים את מח'לוף כ"בנק" של משפחת אסד והטילו עליו עיצומים בשנת 2008. שמו של מח'לוף לא נפקד גם בסבב האחרון של הסנקציות לאחר שהחל הדיכוי האלים של הההפגנות. בלבנון דווח כי בשבועות האחרונים עסק מח'לוף במכירת חיסול של נכסיו, כולל אחזקותיו בבנק לבנוני מוביל וזאת כדי לחמוק מהסנקציות.

 

כרגע ברור שבעת שמשטר אסד לא יוכל לשלם לפקידי הממשל ולקציני הצבא העלווים סופו יהיה קרוב. נכון להיום, לפי דיווחי המשטר, ברשותו 18 מיליארד דולר. ייצוא הנפט אמנם נפגע אך נמשך ולפי דיווחים שונים בכל יום מכניסה סוריה לקופתה 7-8 מיליון דולר מייצוא הנפט.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים