שתף קטע נבחר

תגליות חייתיות: קוסקוס כחול עיניים ולטאות ענק

1,060 מינים חדשים של בעלי חיים וצמחים התגלו במשך כעשור באי גינאה החדשה. בין התגליות: קוסקוס נקוד כחול עיניים - יונק כיס זעיר, דולפינים שמנמנים, כריש נהרות, צפרדעי עצים צבעוניות ולטאות כוח גדולות. החשש: כריתת עצים וחקלאות מאיימים על החיות הנדירות

קרן הטבע העולמית (WWF) חשפה בדו"ח מיוחד שפורסם בתחילת השבוע 1,060 מיני בעלי חיים וצמחים חדשים למדע שהתגלו באזור האי גינאה החדשה בדרום מערב האוקיינוס השקט, בין השנים 1998 ל-2008. החשש הגדול של ארגון השימור הוא הידלדלות במשאבי הטבע המקומיים כתוצאה מפעילות האדם ופיתוח מואץ.

 

על פי נתוני הקרן, התגלו באזור גיניאה החדשה ובפפואה 12 מיני יונקים, 43 מיני זוחלים, 580 מיני חסרי חוליות, 134 מיני דו-חיים, 2 מיני ציפורים, 71 מיני דגים ו-218 מיני צמחים חדשים. לדברי החוקרים, כריתת עצים והמרת שטחי יערות לחקלאות מאיימים על הטבע ועל בעלי החיים והצומח הנדירים באי.

 

מדי שנה התגלה לפחות מין אחד של יונק. אחד מהם הוא קוסקוס נקוד כחול עיניים (Blue-Eyed Spotted Cuscus), יונק כיס זעיר ממשפחת

הקוסקוסיים שחי רק ביערות פפואה והתגלה בשנת 2004. היונק השעיר והקטן נחשב למעין קנגורו עצים זעיר, שפעיל בעיקר בלילות.

 

לרוע מזלו של הקוסקוס, התושבים המקומיים לוכדים אותו למטרות גידול כחיית מחמד וכורתים את העצים בהם הוא מוצא מסתור ומזון. כיום מוגדר הקוסקוס על ידי איגוד השימור העולמי כחיה בסכנת הכחדה חמורה ומאז שהתגלה לראשונה, לא נמצאו פרטים נוספים בטבע, למרות נסיונות חיפוש של מספר משלחות חוקרים בשנים האחרונות.

 

צילום: WWF/Tim Flannery

 

 

הפתעה במים: דולפינים שמנמנים וכריש נהרות

ד"ר ניל סטרונאך, נציג הקרן באזור גינאה החדשה הזהיר בהודעת הארגון כי למרות אוצר הטבע המרהיב, פעילות האדם עלולה לדרדר סביבה עשירה במשאבי טבע לפשיטת רגל. לדבריו, המגוון הביולוגי העצום באי הביא לכך שמדענים מצאו בממוצע שני מינים חדשים בשבוע.

 

אך לא רק ביבשה התגלו מיני יונקים חדשים, לראשונה מזה כ-30 שנה, התגלה בשנת 2005 מין חדש של יונק ימי, דולפין ממין Snubfin. אם עד לפני מספר שנים, סברו מדענים כי מדובר בדולפיני נהרות האיראוואדי, המצויים במקווי מים מתוקים בדרום מזרח אסיה ונתונים בסכנת הכחדה קריטית, התברר כי מדובר במין נפרד (Orcaella heinsohnii).

 


צילום: WWF

דולפינים חדשים למדע

 

הדולפינים הללו מגיעים לאורך של פחות משלושה מטר וחיים בלהקות קטנות וחברותיות, ויש להם דמיון רב במראה ללווייתני הבלוגה, תודות לחוטם הפחוס והקצר. מומחי הקרן מציינים כי כיום ידוע רק על קיומם של מספר מאות דולפינים, אך אין מספיק מידע עדכני עליהם. הדולפינים הנדירים נחשבים לביישנים מאוד וחמקמקים, אינם נוהגים להצטרף לשחייה לצד כלי שייט, דבר המקשה על קיום מחקרים מקיפים. 

 

בנוסף, התגלה גם מין חדש של כריש שחי במים מתוקים (Glyphis garricki) - כריש נהרות שהתגלה ב-2008 והפרט הגדול ביותר שתועד עד כה הגיע לאורך של כ-2.5 מטר. מאז התגלית, תועדו רק 16 פרטים באזור פפואה ואוסטרליה ולכן הכריזו המדענים כי מדובר בכריש בסכנת הכחדה חמורה בטבע.

 

אזור פפואה והגינאה החדשה הפכו בשנים האחרונות לא רק ליעד תיירותי מבוקש ואקזוטי, אלא גם למבוקשים בקרב גורמי תעשייה וסחר, הגורמים לכריתת עצים נרחבת, ציד וסחר בחיות בר. האיום המרכזי - בירוא יערות לטובת חקלאות, בדגש על נטיעת דקלים בכדי להפיק שמן דקלים לתעשיית המזון והדלק - החשש הוא כי עד כה 70 אחוז מהעצים נכרתו באופן בלתי חוקי. השילוב בין אוכלוסיה הסובלת משיעורי עוני גדולים, מחייבת לדברי הארגון, לנקוט בפעולות תכנון שיטיבו עם הסביבה המקומית והתושבים. מדענים סבורים כי נוכח התגליות החדשות, ישנם עוד מינים רבים שעוד לא התגלו למדע. 

 


פורסם לראשונה 28/06/2011 00:37

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קוסקוס נקוד כחול עיניים
צילום: WWF
לטאת כוח
צילום: WWF
צילום: WWF
מומלצים