שתף קטע נבחר

שינויים בחוק הדיור הלאומי: יכלול גם השכרה

סופרטאנקר הנדל"ן: נתניהו ושאמה סיכמו כי חוק הוועדות לדיור מהיר יכלול גם דיור להשכרה. נתניהו עדיין מתנגד לתוכניות דיור בר השגה, אך שאמה יעלה את הדרישה בוועדה לאישור החוק. שינויים נוספים: החוק יכלול גם את המגזר הלא יהודי, ושר הפנים יהיה שותף באחריות - בלחץ הסיעות החרדיות

חוק הדיור הלאומי (סופרטנקר הנדל"ן ) יכלול גם תוכניות לדיור בהשכרה - שינוי מהותי זה סוכם אמש (ב') בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר הוועדה המשותפת לעניין החוק, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (ליכוד). נתניהו התנגד לדרישה להוסיף לחוק גם תוכניות לדיור בר-השגה, אבל להערכת שאמה אם יהיה לכך רוב בוועדה, נתניהו לא יכשיל זאת וגם דרישה זו תיכנס לחוק. בשבוע שעבר התנגד שאמה לכלול בתוכנית "תמהיל חברתי".

 

 

שאמה-הכהן אמר הבוקר (ג') ל-ynet כי עמדת נתניהו נגד הוספת הדיור בר-השגה, כפי שהובהרה לו אמש, נובעת מ"התנגדות נמרצת" של הממשלה. "אני דרשתי זאת, ונתניהו אמר כי הממשלה לא תומכת, אבל אעלה היום את הדרישה להצבעה בוועדה ונראה לי כי הרוב עבורה מובטח מאחר שישראל ביתנו וש"ס לא מוכנים להתפשר על חוק שלא יכלול את התוספת הזאת", אמר.

 

סוכם כי הוספת ההקצאות לדיור להשכרה תהיה במסגרת מטרות החוק וגם בסעיפים הרלבנטיים. שאמה-הכהן דרש לכלול בחוק גם את היקף ההקצאות להשכרה, את אוכלוסיית היעד ואת תנאי ההשכרה, אך נתניהו התנגד. ראש הממשלה אמר, כי תנאים אלה יוסדרו ביישום החוק בידי שרי הפנים והשיכון ברמה התכנונית שבסמכותם.

 

״אני לא בטוח", אמר שאמה. "שמפגיני האוהלים ושאר הסובלים ממצוקת הדיור יבינו מיד את משמעות הבשורה עבורם של הוספת מרכיב השכירות לחוק, אבל אין לי ספק ששוק הדיור יבין ויגיב מהר".

 

גם החרדים דורשים פתרונות דיור

עוד שני שינויים מהותיים נוספים ייכנסו לחוק בעקבות הפגישה עם ראש הממשלה: השינוי הראשון הוא הוספת שר הפנים כשותף פעיל באחריות על החוק, ליד ראש הממשלה. כתוצאה מכך, כל שינוי או תוספת יחוייבו לקבל את הסכמת שר הפנים, וראש הממשלה לא יהיה הפוסק היחיד.

 

הוספת שר הפנים באה ככל הנראה בעקבות פגישה נפרדת שקיים אמש נתניהו עם שרי האוצר והשיכון, לפני שנפגש עם שאמה-הכהן. הפגישה התקיימה על רקע דרישות ש"ס ויהדות התורה לפתרונות דיור למגזר החרדי.

 

השותפות של שר הפנים נדרשה אתמול בבוקר בוועדה המשותפת, לפני שאושר הסעיף שמעביר לידי ראש הממשלה את הסמכויות והאחריות לחוק ובעצם מפקיע סמכויות אלה מידיו של שר הפנים. בוועדה הוצע, כי הכרעות בדרג העליון יינתנו לפחות בהתייעצות עם שר הפנים. הפשרה נדחתה, אבל הלחץ הקואליציוני של החרדים גבר והשיג יותר.

 

למען שלום בית עם ליברמן: הקלות למגזר הלא יהודי

השינוי השני הוא מתן פתרון למצוקת הדיור במגזר הלא-יהודי. על פי הסיכום, ייקבע כי ועדות הדיור הלאומי יוסמכו בחוק לאשר למגזר זה בנתיב התכנון המהיר תוכניות בנייה, בין אם ייבנו על קרקע ציבורית או פרטית בהסכמת 80% מבעלי הקרקע (במגזר היהודי הבניה מוגבלת רק על קרקע של מנהל מקרקעי ישראל). התוכניות במגזר הלא יהודי יכללו 100 יחידות דיור לפחות, לעומת 200 יחידות לתוכנית למגזר היהודי.

 

גם התוספת הזאת נדרשה אתמול בוועדה המשותפת מפי ח"כ חמד עמאר (ישראל ביתנו), אבל היא קבלה מיד את תמיכת נתניהו, ככל הנראה משיקולי שלום בית בקואליציה. זאת, נוכח הדרישה הנמרצת של ישראל ביתנו ונוכחות השר אביגדור ליברמן לזמן מה בדיוני הוועדה.

 

תיקון נוסף שייכנס לחוק לפי הצעת היו"ר שאמה-הכהן: מתן אפשרות להארכת תוקף החוק ב-8 חודשים, מ-18 חודש ל-26 חודשים (יותר משנתיים). ח"כ דב חנין (חד"ש) אמר אתמול כי מדובר בנושא חדש שהוספתו מחייבת אישור של ועדת הכנסת הממונה על סדרי עבודת הבית. שאמה-הכהן ביקש הבוקר את אישורה, וועדת הכנסת קבעה כי לא מדובר בנושא חדש.

 

שאמה-הכהן ידווח על פרטי הפגישה לוועדה המשותפת בישיבתה בצהריים, ככל הנראה האחרונה, שבה יעמדו להצבעה הסעיפים האחרונים שטרם אושרו בחוק. הוא סיכם עם נתניהו כי פתרונות נוספים לבעיית הדיור יעלו לדיון ולהכרעה בכנסת בכנס החורף שלאחר פגרת הקיץ בעוד כ-4 חודשים.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה, נתניהו
צילום: גיל יוחנן
יו"ר הוועדה, ח"כ שאמה
צילום: גיל יוחנן
מומלצים