שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

ספין בערפל: רה"מ לא באמת דואג לדיור בר השגה

זה היה אמור להיות יום חג לאנשי האוהלים. הוועדה לגיבוש סופרטנקר הנדל"ן התכנסה לישיבה סופית, על הפרק: סעיפים מחייבים של דיור בר השגה. כמה שעות וסיסמאות לאחר מכן האמת התבררה: החוק לא יהיה חברתי. הסעיפים לא ברורים ולא מחייבים. האזרחים שוב הופקרו ל"כוחות השוק". פרשנות

יתכן שיום אחד יהיה כאן דיור בר השגה למחוסרי דיור, אבל זה לא יהיה בחוק ועדות הדיור הלאומי (הוד"לים) הידוע בכינוי סופקרטנקר הנדל"ן. מה שנכנס היום (ב') לחוק בנושא זה , הוא קצר מדי ומעורפל מדי. בפוליטיקה קוראים לזה "ספין".

 

 

בישיבה המיוחדת של הוועדה המטפלת בחוק, לא נכנס אפילו הסיכום הקצרצר שהושג אמש בין ראש הממשלה בנימין נתניהו ליו"ר הוועדה ח"כ כרמל שאמה-הכהן. השניים סיכמו שדיור בר השגה יתווסף במשפט קצר לפרק המטרות בחוק כאחד מיעדיו, וכי הפרטים יגובשו היום או מחר בוועדה.

 

ראשי המחאה לא מאמינים למחוקקים. צפו בדיון

 

הבוקר התגלה לפתע, כי פרק המטרות כבר סגור. אין יוצא ואין בא. למה? בגלל נהלי החקיקה של הכנסת, כפי שהסבירה היועצת המשפטית של הוועדה ליושב בראשה. ניתן אמנם לדון ולהצביע על התוספת, אבל רק בתנאי שמישהו בוועדה יבקש לפתוח את הפרק לדיון מחדש, וגם על זה חברי הוועדה צריכים להחליט בהצבעה. אלא שזה גם הדבר האחרון שהממשלה צריכה כעת. דיון מחדש היה תוקע את החוק ולא היה עובר בכנסת אפילו בשנה הבאה. 

 

איך הממשלה יוצאת מהפלונטר? באמצעות הדבקת תוספת לסעיף אופרטיבי הנוגע ליעד הדיור להשכרה שנוסף לחוק בשבוע שעבר, אחרי אישורו הסופי בוועדה, בעקבות פגישה קודמת של נתניהו עם שאמה-הכהן. נתניהו אמר אז "לא" גדול לדרישת שאמה-הכהן, להוסיף לחוק את הדיור בר השגה. הפשרה הייתה תוספת לדיור בשכירות. 

 

מכבסת מילים ממשלתית

הוועדה הוסיפה אז מצידה, שהוד"לים יאשרו תוכניות בנייה להשכרה, רק בתנאי שיזם התוכנית יתחייב לתקופת שכירות של 10 שנים לפחות. זה נקבע כאמור בשבוע שעבר. מה שלא נקבע זו רמת דמי השכירות. לכאורה יתכן, שבחסות החוק המתיימר להיות חברתי, יאשרו דיור בשכירות לבניית דירות מרווחות תמורת שכר דירה בשמיים.

 

איך מונעים זאת? בחוק נקבע כי הוד"לים יוכלו להקצות קרקע לבניית "דיור בהישג יד ושכירות". "בהישג יד", זה התחליף ל"בר השגה" במכבסת המילים הממשלתית. במילים אחרות, הוסיפו דיור בר השגה לחוק הוד"לים בדלת אחורית ואפילו לא בהוראה החלטית, כפי שהשתמע מנוסח התוספת.

 

כדאי לשים לב לפרט הקטן, שהוד"לים "יוכלו" להקצות את הקרקע לדיור בהישג יד בשכירות. יוכלו - אך לא יחויבו. עניין של רצון טוב, שאיננו מעוגן בחוק, אבל כידוע - לא היה אף פעם חלק מהבירוקרטיה של תכנון הבנייה. סרח העודף הזה נוסף לסעיף קיים בחוק, באישור של הרוב הקואליצייוני בוועדה - אותו הרוב, שדחה על הסף כל הצעה של האופוזיציה לפרט את מהותו של הדיור בר ההשגה.


המפגינים מוחים בתל אביב (צילום: ירון ברנר)

 

מה, אם כן, יהיו תנאי ההשכרה ובעיקר מחיר השכירות? כל זה נותר בערפל. בתוספת נאמר רק, שתנאים אלה יהיו לפי "כללים שייקבעו", מבלי שיאמר במפורש מהות, טווח, סוגי הכללים ובעיקר - מי בדיוק יקבע אותם. על כל זה - אף מילה, הכל פתוח והניחושים והמנחשים יגששו בערפל.

 

למי ובכמה ישכירו? תעלומה

שאמה-הכהן הצדיק את הכלום הזה בטענה, שצמצום הגדרת הדיור בר השגה לשכירות בלבד היא בעצם המענה הראוי לבעיה המשותפת והמציקה לסטודנטים שוכני האוהלים, בגלל שהם נלחמים נגד שכר הדירה שמוטל עליהם ואיננו בהישג ידם. אז הממשלה זרקה להם עצם יבשה.

  

מדוע יבשה? כי ערפל אופף את התעלומה למי ובכמה ישכירו את הדיור. את הערפל הזה יכלו אולי לפזר באמצעות תקנות שייקבעו לחוק. הגופים הממונים על כך הם משרדי הפנים, או האוצר או המשפטים, אך ככל הידוע לשאמה-הכהן, שלושת המשרדים הללו עדיין רחוקים מהסכמה בשאלות הגדולות הללו. מתי יסכימו? סביר להניח שבקצב קרוב יותר מאשר ביאת המשיח.

 

ומה לפחות בעניין דיור בר השגה לרכישה ולא לשכירות? את זה מצפה שאמה-הכהן לשמוע מחר מנתניהו, בין יתר הבשורות שהוא מבטיח לשיכוך כאב מצוקת הדיור. כאן מאמץ ראש הממשלה את הצעת שר השיכון אריאל אטיאס, להקצות ולשווק את קרקעות המדינה בהנחה של 50% משוויין, שישווקו במכרזים שיהיו על בסיס "מחיר הדירה למשתכן".

 

כלומר, מי שיציע את המחיר הזול ביותר לרכישת הדירה הוא זה שיזכה. כמה זול? את זה משאירה הממשלה ל"כוחות השוק". לכן זה לא עניין לחוק הוד"לים שעוסק רק בהאצת התכנון והבנייה ולא בהוזלתו, ומשום כך זה לא ייכלל בחוק. כוחות השוק ובעלי הכוח המכוונים אותם הם, כידוע, נעלים וחזקים מכל חוק שעושה בשר ודם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נתניהו
צילום: גיל יוחנן
מחאת המפגינים
צילום: הרצל יוסף
מומלצים