שתף קטע נבחר
צילום: ירון ברנר

הסופרטאנקר במליאה: "מכסח את בועת הנדל"ן"

מליאת הכנסת החלה לדון בחוק הוד"לים לקראת האישור הסופי מחרתיים. ח"כ שאמה-הכהן אמר בפתח הדיון: המתנגדים הם קבוצה קטנה שרובה דורשת דירות זולות במחיר מסובסד. ח"כ בר-און: חוק הוד"לים רומס את זכויות האדם. כאשר ניתן לונדל רשות להשחית, קשה להבדיל בין צדיק לרשע

הכנסת החלה הערב (ב') בשלב האישור הסופי של חוק ועדות הדיור הלאומי (וד"לים), שזכה לשם "סופרטאנקר הנדל"ן" לפני אולם מליאה כמעט ריק. פרט ליו"ר הישיבה, השר דן מרידור (ליכוד), ועמיתו לסיעה שהציג את החוק - ח"כ כרמל שאמה-הכהן, נכחו באולם רק החכים: דב חנין (חד"ש), רוני בראון, שלמה מולה וזאב ביילסקי (קדימה), ואורי מקלב (יהדות התורה). ריקים היו גם יציע הקהל ויציע האורחים, והחשש כי מפגיני הדיור ינסו לשבש את הדיון בחוק שהם מתנגדים לו – התבדה לפחות הערב.

 

 

ח"כ שאמה, יו"ר הועדה המשותפת שהכינה את החוק לאישור סופי, אמר כי הצעת הממשלה איננה שליפה מהמותן אלא יצירה ששקדו עליה חמישה חודשים לפני מחאת האוהלים. היא אכן איננה מענה אמיתי למצוקת הדיור אבל גם איננה חוק שנועד לסייע לקבלנים, אמר. 

 

לדבריו, הוועדה דאגה לסגור את השערים לפני הקבלנים. מי שיוכל להגיש תוכניות בניה לאישור הוד"לים הם רק גופים ממשלתיים או ועדות התכנון המחוזיות. לקבלנים אין השפעה על אישור התכנון, הם רק ירכשו לביצוע את המוצר המוגמר של תכניות הבנייה שיאושרו.

 

שאמה לא התעלם מטענות הירוקים שהחוק יפגע בסביבה אבל ציין כי הכנסת עשתה מאמץ למזער את הפגיעה, וכי הוועדה אף החליטה להוסיף לוועדות התכנון נציג של המשרד להגנת הסביבה, שלא נכלל בהצעת החוק המקורית של הממשלה. הוא חזר והדגיש כי "ירוק חברתי חשוב לא פחות מירוק סביבתי".

 

לדברי שאמה, "150,000 האזרחים שהפגינו במוצאי שבת אינם מייצגים את הבעיה". המתנגדים האמיתיים, לדבריו, הם "קבוצה קטנה שרובה דורשת דירות זולות במחיר מסובסד אבל לא מבינה כי אי אפשר לספק כאלה אם לא תהיה קרקע מתוכננת, לא בעוד 5-4 שנים לפי המצב הנוכחי, אלא מהר וכמה שיותר באזורים הדרושים".

 

שמאה הוסיף ואמר: "אני מבין את הירוקים המתנגדים לחוק והם עשו עבודה טובה בדיוני הוועדה, מה שאני לא מבין הוא את מי שזועק ברחובות ומתנגד להצעת החוק, כשהמפגינים מתנגדים בעצם לקיום הממשלה במקום להגדיל את היצע הדירות בפחות זמן".

 

הוא ציין כי מטרת התכנית היא לייצר בסיס להקמת 100 אלף יחידות דיור בעוד שנתיים-שלוש. לדבריו, "העובדה שראש הממשלה יזם את התכנית ועומד מאחוריה מעידה על חשיבות החוק ואת האחריות שראש הממשלה לקח על עצמו לפתור את מצוקת הדיור". 

 

שמאה ציין, כי החוק הוא למעשה הוראת שעה בעלת תוקף קצוב לשנה וחצי או לפחות למשך הזמן שיימשך מצב החירום בתחום הדיור. הוא הדגיש כי כל המקצוענים בעלי העניין המעורים בשוק הנדל"ן, "כבר מבינים היטב את משמעות החוק וכבר נראה לעין שהצעת החוק מתחילה לכסח את בועת הנדל"ן. זעקת הקבלנים והמתווכים כבר נשמעת באזורי הביקוש ודיווחי המתווכים מדברים על כך שבועת הנדל"ן מתחילה להתפוגג". 

 

עוד הדגיש, כי כל מטרת התכנית היא ליצור מלאי תכנוני של אדמות מנהל מקרקעי ישראל לבנייה למגורים. "אף אחד מבעלי ההון וספסרי הקרקע לא ייהנו מהחוק. מחיר הדירות יירד בגדול. הנתיב המהיר שהחוק מועיד לקצב אישור התכניות מוגבל לתכניות בנייה של 200 דירות לכל תכנית לפחות, על קרקע ציבורית וביישובים הלא יהודיים ל-100 יחידות דיור לפחות גם על קרקע פרטית".

 

שמאה סיים את דבריו בבקשה לדחות את ההסתייגויות הרבות שהוגשו לחוק ושיעלו לדיון המרתוני שנקבע כמעט ברציפות מהערב, דרך מחר ועד יום ד' שבו יתקיימו ההצבעות. 

 

חנין: החוק בעייתי ומסוכן

ראשון המתנגדים שדיבר היה מי שהוביל בוועדה את ההתנגדות לחוק, ח"כ דב חנין (חד"ש), שאמר כי: "מדובר בחוק בעייתי ומסוכן". לדבריו, "הממשלה לא מתכוונת לפעול לפתרון מצוקת הדיור כמו שלא תפעל כדי להקל את התייקרות מחירי המזון. הממשלה הזו מאמינה רק בשלטון השוק".

 

לטענת חנין, "הממשלה ריסקה את הדיור הציבורי ולא מעוניינת להמשיך בבנייתו. החוק מלא בכשלים איומים בכך שהוא הורס את מערכות התכנון. אין בו תמריץ להאצת הבניה, שום דבר לא יחייב את הקבלנים להתחיל לבנות כיוון שהחוק מאפשר להם להתחיל רק ביישור הקרקע לא פחות משנתיים וחצי לאחר אישור התכנית".

 

חנין הדגיש: "שיטת הבלופים של נתניהו מורידה לשפל חדש את הממשלה שהיא אטומה לכעסי הציבור ולא מוכנה להיענות להצעה להידבר עם ראשי מחאת האוהלים ובכך מוכיחה שוב כי יש לנו ממשלה מנותקת". חנין חתם את דבריו במשפט: "כשהממשלה מצפצפת על העם, העם צריך לומר לה ללכת".

 

בר-און: יש מלאי קרקעות, אבל הכל הולך לחרדים

שר האוצר לשעבר, ח"כ רוני בר- און (קדימה), אמר שהוא שותף לדברי הביקורת של חנין ומצטרף לדעתו ש"החוק היה לא שלם, שמוגש על ידי ממשלה לחוצה שלא יודעת להתמודד עם בעיות ולא מזהה אותן בזמן. הדברים שהיא מייצרת מתוך פאניקה לא ישביעו את האריות המאיימים לטרוף אותה". 

 

לדבריו, " שנתיים לקח לממשלת נתניהו לזהות את הבעיה. שנתיים ראינו אקרובטיקה, איך מרסנים את הביקוש במלחמה נגד האויב הלא נכון? התוצאה היא שהתופעה רק מתעצמת, כי בשעה שאין דירות והמחירים ממריאים, כל ממזר הוא מלך וכל בעל מחסן הופך אותו לדירה. עניין זה לא הומצא היום.

 

"התהליך של להתמודד עם התופעה איננו דומה לריסון מחיר הקוטג'. בדיור אין פתרונות טכניים. הקבלנים עצרו את הבנייה כשהשוק היה מת והם לא רוצים להיתקע עם מלאי ללא דורש, אבל אז התחלפה המגמה ובמקום למכור דירות כדי לקבל מהכסף תשואה גדולה בבורסה, לאחר המשבר הכלכלי לפני שנתיים החלה בריחה מהבורסה חזרה לנדל"ן". 

 

בר- און הוסיף ולגלג על מסיבות העיתונאים של ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושריו, בהן הוצגו תוכניות לריסון שוק הנדל"ן. "אחרי מסיבת העיתונאים שבה יצאו עם הרפורמה במנהל מקרקעי ישראל, לא זז חוט. כל מי שהיה מעורב בממשלות ישראל בענייני המנהל נושא באחריות למחדל. אבל כשעשו רפורמה שכחו לשאול את יו"ר ההסתדרות עופר עייני, והרפורמה קפאה לשנתיים, עד היום".

 

בר- און אמר עוד: "יש לי סוד לגלות לכם, יש מלאי של קרקעות שניתן לבנות עליהן, אבל הכל הולך לחרדים... סגנית השר גילה גמליאל הבטיחה קרקע חינם לכל חייל משוחרר - עברה שנה וחצי ותראו לי חייל שקיבל לפחות שקית חול. למה? כי שכחו לשאול את האוצר והוא לא נתן כסף. וכשהשר אריאל אטיאס הציע משכנתאות מסובסדות גם אז לאוצר לא היה כסף. מה היה? היו רק מסיבות עיתונאים". 

 

בר- און אמר כי חוק הוד"לים "רומס את זכויות האדם. הוא פוגע בסביבה ולא בצורה מאוזנת אלא בברוטאליות". הוא הצהיר בביטחון: "אני יכול להבטיח לכם ותרשמו זאת, כי כל תכנית שתעבור את הוד"לים תיבחן בבית המשפט והפקקים יהיו עצומים. הציעו וד"לים וייתקעו בבתי המשפט. כאשר ניתן לונדל רשות להשחית, קשה להבדיל בין צדיק לרשע".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
כרמל שאמה-הכהן
צילום: גיל יוחנן
דב חנין
צילום: נועם מושקוביץ
רוני בר און
צילום: גיל יוחנן
מומלצים