שתף קטע נבחר

הדבק של האהבה, או מגבר של הרגשות?

אחד ההורמונים הידועים ביותר, הורמון תנוחת הכפיות, הרי הוא האוקסיטוצין. היו לו מוניטין ללא רבב, וכל מה שסיפרו עליו היה כמה שהוא גורם לרגשות טובים וחיוביים, עד שב-2 באוגוסט חשף מישהו את צידו האפל

עד היום הוא היה הסלב של ההורמונים. היללו אותו בתור מי שאחראי לאהבה ולקשר בין אם ותינוק והעניקו לו את השם המנצח "הדבק של האהבה". אני עצמי סיפרתי לכם שכדאי להתחבק הרבה, כי הוא משתחרר בגופכם 20 שניות לאחר תחילת חיבוק וגורם לכם להרגיש טוב. אנשי מכירות קונים תרסיסים שלו באינטרנט כדי לגרום ללקוחות לבטוח בהם.

 

זהו אחד ההורמונים הידועים ביותר, הורמון תנוחת הכפיות, הרי הוא האוקסיטוצין. היו לו מוניטין ללא רבב, וכל מה שסיפרו עליו היה כמה שהוא גורם לרגשות טובים וחיוביים, עד שב-2 באוגוסט חשף מישהו את צידו האפל של האוקסיטוצין.

 

בואו לדבר על רגשות גם בפייסבוק של יחסים

 

המחקר הזה פורסם ב-Current Directions in Psychological Science. כדי לחזק את המתח מתחיל המחקר בתיאור כל התועלות הידועות של אוקסיטוצין. מחקרים קודמים הראו שכאשר נבדקים מתבקשים לשחק משחק בו הם יכולים לבחור בין שיתוף פעולה עם פרטנר לבין משחק לבד, אלו שקיבלו אוקסיטוצין בטחו יותר בפרטנר ולכן נטו יותר לשתף פעולה. מחקרים קליניים הראו שאוקסיטוצין מסייע למקרי אוטיזם, המראים קושי בהתמודדות עם מצבים חברתיים. אחרים מצאו שאוקסיטוצין מעלה התנהגות אלטרואיסטית, נדיבות ותכונות אנושיות נוספות שמועילות לחיים חברתיים.

 

אבל כל זה הוא הצד הוורוד, הפרוותי-קיטצ'י של האוקסיטוצין. הטענות נגד כפיות שמעלים גברים ברוב תסכול, בעוד נשותיהן מתכרבלות לידן בסיפוק, לכאורה הטסטוסטרון נגד האוקסיטוצין, מחזקות את מה שטוען מוביל המחקר, אנדרו קמפ - שהתמונה לא כזו וורודה.

 

מסתבר שאנשים שקיבלו תוספי אוקסיטוצין לפני ששיחקו משחק הימור עם מתחרה בדוי, הפגינו יותר קינאה ויותר שמחה לאיד כשהמתחרה הפסיד. אלו הן רגשות שליליים שאף אחד מעולם לא חשב שיתגברו בגלל הורמון חביב כמו אוקסיטוצין. זה אומר שאוקסיטוצין יכול לפעמים לגרום לתחושות רעות.

 

נטיית החוקרים היא להצהיר - טוב, אז מעתה לא נאמר שאוקסיטוצין גורם לרגשות טובים, אלא נאמר שאוקסיטוצין מעצים את התחושה של רגשות בכלל, טובים ורעים כאחד. אבל קמפ טוען שהניסוח המדויק יותר הוא שאוקסיטוצין משחק תפקיד בהעצמת רגשות המתבססים על קשר עם האחר. לפי התיאוריה הפסיכולוגית, אלו הם רגשות הקשורים לרצון ושאיפה לתגמול ביחס לאדם אחר. קמפ מסביר שקינאה היא סוג כזה של רגש, כיוון שקינאה מבוססת על ההצהרה "אני רוצה את מה שיש לך". היא רצון לאושר או לרכוש של מישהו אחר, או שאיפה להגיע לאותו מקום בחיים בו נמצא אחר. גם שמחה לאיד היא סוג כזה של רגש - אנשים שנהנים מנפילתו של האחר חווים רגשות שמחה מפני שיש להם יותר מהאחר, או שמזלו רע יותר משלהם.

 

אם טענה זו של קמפ צודקת, הרי שאוקסיטוצין עשוי באותה המידה להגביר כעס ורגשות שלילים נוספים. קמפ מזהיר מפני השימוש באוקסיטוצין ללא מחקר עתידי נוסף, במיוחד כשזה מגיע לטיפולים פסיכיאטריים. עד היום חשבו שניתן לטפל באמצעות אוקסיטוצין בסימפטומים הרגשיים של הפרעות פסיכיאטריות שיש בהם גם הפרעות חברתיות או תוקפנות ואגרסיביות, אך מסתבר שזה עלול להשיג אפקט הפוך ורק להחמיר את המצב.

 

אבל, גברים, למרות הממצאים השליליים על אוקסיטוצין, כדאי לכם להישאר בתנוחת כפיות, ויותר מכך - זה הזמן להודות שאתם אוהבים את זה!

 

גיפופים וליטופים הם מרכיב חשוב בהצלחת מערכות יחסים ארוכות טווח, כפי שמצביע מחקר בינלאומי שהתפרסם ביולי, שבחן סיפוק במערכות יחסים זוגיות מחייבות. המחקר מצא שהבעות רכות כאלו חשובות יותר לגברים מאשר לנשים!

 

כלומר, בעוד יחסי מין מוצלחים הם מנבא טוב לסיפוק של נשים וגברים כאחד במערכות יחסים ארוכות שנים, נמצא שהמנבא הטוב ביותר לסיפוק של גבר במערכת יחסים ארוכת שנים הוא קירבה אינטימית.

 

אנחנו מנפצים כאן מיתוס רציני, יחד עם ממצא נוסף של החוקרים שמראה שגברים נוטים יותר לדווח על סיפוק רגשי במערכת היחסים שלהם, בעוד נשים נוטות לדווח על סיפוק מיני. אז למי קראתם "המוח שמתחת לחגורה?"

 

ג'וליה היימן, מובילת המחקר הנוכחי, מצאה שגברים נטו יותר לדווח על מערכת יחסים טובה ושמחה, ככל שהם עצמם היו בבריאות טובה, שבת הזוג שלהם נתנה להם פידבק על סיפוק מיני, וככל שרמת הנשיקות והחיבוקים היתה גבוהה יותר.

 

זה היה נכון רק לגבי גברים! גיפופים וחיבוקים רבים לא גרמו לנשים לדווח על ייתר סיפוק רגשי ממערכת היחסים. היימן מצאה שמבחינת נשים סיפוק במערכת יחסים = סיפוק מיני. ויותר מכך, גברים שעברו פרטנריות מיניות רבות בעברם תמיד דיווחו על פחות סיפוק מיני במערכת היחסים הנוכחית שלהם, אך ליטופים ונשיקות הם שגרמו להם להיות מרוצים ממנה.

 

הפרדה בין סיפוק רגשי וסיפוק מיני ממערכת היחסים

עוד מסתבר שככל שמערכת היחסים ארוכה יותר, גברים יותר מרוצים מינית ורגשית ממנה, בעוד נשים במערכות יחסים ארוכות של 20-40 שנה פחות מדווחות על סיפוק רגשי ושמחה בזוגיות שלהן. למרות שכולם מדברים על כך ששיעורי הגירושין גבוהים מאוד, היימן מציינת שעדיין 50% מהזוגות הנשואים בארה"ב נשארים בנישואיהם הראשונים, בעוד בספרד המצב הוא כך עבור 90% מהזוגות הנשואים.

 

המחקר, מטעם אוניברסיטת אינדיאנה, שפורסם ב-Archives of Sexual Behavior, עקב אחרי 1,009 זוגות בני 40-70 שנמצאו במערכות יחסים יציבות שאורכן בממוצע 25 שנה, מארה"ב, ברזיל, גרמניה, יפן וספרד. גם בתרבויות אחרות הממצאים מעניינים:

 

יפנים ויפניות הרבה יותר מרוצים רגשית במערכות היחסים שלהם, לעומת דיווחי האמריקנים, בעוד הברזילאים והספרדים דווחו על הרבה פחות סיפוק רגשי במערכות היחסים שלהם. גברים יפנים היו פי 2 יותר מסופקים מינית במערכת היחסים שלהם, ביחס לדיווחי האמריקנים. נשים ברזילאיות ויפניות היו יותר מסופקות מינית במערכות היחסים שלהן מאשר נשים אמריקניות.

 

כלומר- אצל זוגות רבים בתרבויות שונות קיימת הפרדה בין סיפוק רגשי וסיפוק מיני ממערכת היחסים שלהם. הם מחשיבים אותם בתור שני דברים נפרדים.

 

לכן, דווקא בעקבות התועלת הבריאותית הרבה שיש לנישואין, יש חשיבות למצוא דרכים איך לשמר את מערכות היחסים ולהפוך אותן מספקות לשני בני הזוג.


 

רחלי לנגפורד , MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה במרכז גלים למימוש הפוטנציאל האישי. הקוראים מוזמנים לשמוע את רחלי מדברת על "שפת תקשורת שמתחילה במוח - מה היא עושה למערכות יחסים?" ב-14 באוגוסט בשעה 19:30 במרכז גלים. הכניסה חופשית. לאישור  השתתפות  

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרכיב חשוב בהצלחת מערכות יחסים ארוכות טווח
צילום: index open
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים