שתף קטע נבחר

מהם 7 המקצועות המסוכנים ביותר לבריאות?

כשאתם יושבים מוגנים מול המחשב, יש אנשים שהולכים לעבודה שמסכנת את חייהם. טייס נחשף לקרינה גבוהה פי 25 מאדם רגיל ונמצא בסיכון מוגבר לסרטן העור, אצל כבאים נרשמו שיעורי התקפי לב גבוהים במיוחד. מזל שאין כורי פחם בישראל, כי הם בסיכון מוגבר למחלות ריאה. קבלו את שבע הקריירות שמסכנות את הבריאות

העבודה היא חיינו? בכל שנה חולים לוקים עובדים בהתקפי לב ובמחלות קשות כגון סרטן ומחלות ריאה בשל המקצוע שבו הם עוסקים. חלק מהמחלות מובילות למוות, אפילו כאשר מטפלים בהן ככל שאפשר.

 

אף על פי שהסיכונים ידועים ומוכרים ברובם, רבים מהעובדים עדיין אינם מצויידים באמצעי הגנה ובטיחות כנדרש במפעלים, באתרי בנייה ועוד.

 

שומרים על הבריאות בעבודה:

 

הנה כמה מהמקצועות הנפוצים ביותר שמעלים משמעותית את הסיכון לתחלואה עבור העובדים:

  

1. קברן

הסכנה: לוקמיה

הסיבה: פורמלדהיד (פורמלין)

 

ביוני האחרון סווג הפורמלדהיד כחומר מסוכן שעלול לגרום לסרטן. הוא נמצא כגורם לסרטן האף בעכברי מעבדה, ומהווה גורם סיכון גם לבני אדם החשופים לו. פורמלדהיד הוא חומר חסר צבע ודליק, המשמש בתעשיות העץ, הנייר, החומרים המשמרים, מעבדות רפואיות ובמוצרים להחלקת שיער.

 

קברנים המטפלים בגופות ששומרו בפורמלין נמצאים בסיכון גבוה לחלות בלוקמיה.

 

מחקרים הראו כי ישנו שיעור תמותה גבוה במיוחד מלוקמיה, סרטן במוח ועוד בקרב פתולוגים, חוקרי אנטומיה ועובדי בית קברות - כולם בעלי פוטנציאל חשיפה לפורמלין.

 .

2. שרברב וחשמלאי

הסכנה: סרטן מסוג מזותליומה

הסיבה: אזבסט

 

מזותליומה הוא סרטן קטלני הנגרם לעתים קרובות בשל חשיפה לאזבסט. השימוש בחומר היה נפוץ במיוחד בשנות השבעים, אך מאז הופסק השימוש בו כמעט לחלוטין. גם עשור לאחר שנסגר מפעל אזבסט באזור נהריה, למשל, נמצא עדיין סיכון גבוה לתחלואה באזור.

 

למזותליומה לוקח 40-20 שנה להתפתח, ורק בשנים האחרונות נרשמה עלייה תלולה בשיעור החולים בסרטן זה. בעלי מקצוע מסוימים, כמו שרברבים, פועלים המניחים קווי צנרת, מהנדסי מכונות וחשמלאים חשופים יותר למחלה, וכך גם אפילו מורים בבתי ספר יסודיים המלמדים בבניינים ישנים מאוד.  

 

3. כבאי

הסכנה: התקף לב

הסיבה: לחץ פיזי ונפשי, חשיפה לרעלנים

 

שיעור המוות הגבוה בקרב כבאים נגרם לא רק משאיפת עשן או השריפות עצמן, אלא בשל התקפי לב. הסיכון של כבאי ללקות בהתקף לב בעת שהוא נלחם בשריפה משתוללת גבוה עד פי 100 מהשיעור הרגיל.

 

ואפילו כשהכבאי אינו מתמודד מול האש, הוא עדיין נמצא בסיכון, כך קובע דו"ח שפרסם בית הספר לרפואה באוניברסיטת הרווארד בארצות הברית. הסיכוי להתקף לב עולה גם בעת שהוא מגיב בהישמע אזעקה, חוזר מטיפול בתקרית או עוסק באימונים.

 

נוסף על כך, הכבאי כאמור סובל מחשיפה ממושכת לחום, עשן וחומרים רעילים, ונתון במתח נפשי ופיזי רוב שעות היום.

 

המתח והחשיפה לרעלנים מעלים הסיכון להתקף לב פי 100 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
המתח והחשיפה לרעלנים מעלים הסיכון להתקף לב פי 100(צילום: shutterstock)

 

4. טייס

הסכנה: מלנומה

הסיבה: חשיפה מוגברת לשמש

 

מלנומה הוא הסוג המסוכן ביותר של סרטן העור, וקשור כמובן בחשיפה לשמש. מחקרים מראים כי חשיפות קצרות ברמת קרינה גבוהה מסוכנות יותר מחשיפה ארוכת-טווח ברמת קרינה נמוכה, כך עלה מדו"ח שעסק בתחלואה תעסוקתית בבריטניה.

 

טייסים ונווטים חשופים לתמותה בשל מלנומה, גם בשל קרינה קוסמית, ומחקר שנערך באיסלנד טוען שמדובר בשיעור של עד פי 25 יותר מאנשים העוסקים במקצועות אחרים.

 

5. פועל מלט

הסכנה: מחלת ריאות בשם סיליקוזיס (צורנת)

הסיבה: סיליקה (צורן)

 

סיליקוזיס, מחלת ריאות חסימתית, נגרמת משאיפת אבקת סיליקה, המשמשת בתעשיית הזכוכית, סיבים אופטיים, מלט ועוד. המחלה עלולה להוביל לקשיי נשימה חמורים, אובדן התיאבון, כאבים בחזה וכשל נשימתי עד סכנת מוות.

 

שיעורים גבוהים של מוות כתוצאה מסיליקוזיס נרשמו בקרב עובדי בניין ומפעילי כלי כרייה.

 

6. כורה פחם

הסכנה: פנאומוקוניוזיס, קבוצת מחלות ריאה

הסיבה: אבק פחם

 

כורי פחם הם הסובלים העיקריים ממחלות ריאה שונות, בעיקר בשל חשיפה ממושכת לאבק פחם. הסיכון לתחלואה תלוי במספר השנים שעבד אותו אדם בסביבת הפחם, כך קובע ארגון הבריאות האמריקני.

 

7. רתך

הסכנה: הרעלת מַנְגָּן

הסיבה: חשיפה למנגן

 

האדים העולים בעת ריתוך מתכת מכילים לעתים קרובות חלקיקים זעירים של מנגן. חשיפה ארוכת-טווח לאדים אלו עלולה להוביל לתסמונת פרקינסון (הכוללת גם את המחלה פרקינסון בתצורתה המפורסמת יותר) כתוצאה מהרעלת מנגן. בין הסימפטומים: רעידות, האטה בתנועות, בעיות בשיווי המשקל ונוקשות בשרירים.

 

המחלה עלולה להופיע גם אצל העובדים בתעשיית הדיו, הצבעים והפיגמנטים, תוספי דלקים וסוללות.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טייסים ונווטים חשופים לתמותה בשל מלנומה, גם בשל קרינה קוסמית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים