שתף קטע נבחר

חיילים בסכנה: צה"ל מסרב להרוס מבני אסבסט בבסיסים

בדיקת ynet מגלה כי בבסיסי צה"ל רבים קיימים עדיין מבנים העשויים מאסבסט, העלול לגרום למחלות ריאה וסרטן קטלניות. מומחה: המדובר בסיכון בריאותי חמור. צה"ל: אנו מודעים לבעיה. בעקבות פרסום הכתבה: הכנסת תקיים דיון בנושא

בכל רחבי העולם, וגם בארץ הורסים ומעלימים את מבני האסבסט המסוכנים, בשל מחלות הריאה הקטלניות להן גורמים סיבי האסבסט, אלא שבצה"ל לא ממהרים לשום מקום, לפחות לא בעניין פינוי מבני אסבסט: בדיקת ynet מגלה כי בבסיסי צה"ל רבים עדיין מצויים מבני אסבסט בהם שוהים חיילים. בצה"ל אומרים בתגובה כי המבנים בפיקוח, ואינם מהווים סכנה.

 

בישראל אין נתונים מרוכזים על מספר החולים כתוצאה מהחשיפה לאסבסט, אולם על פי ההערכות מידי שנה מאובחנים 10 מקרים חדשים של חולים. מנגד, מתו בשלושים השנים האחרונות כ-50 אלף אמריקנים ממחלות שנגרמו כתוצאה מחשיפה לאסבסט.

 

מספר מקרי התמותה מאסבסט הולך ועולה, ועל פי התחזית, בארבעים השנים הקרובות ימותו 100 אלף אמריקנים בעקבות החשיפה לאסבסט. הסיבה: האסבסט אינו גורם למחלה מיידית, והוא מתבטא לרוב לאחר שנים ארוכות מתחילת החשיפה, ובמפתיע, כשמאוחר מכדי לטפל ולהציל.

 

בישראל כבר הבינו את הלקח, ומבני אסבסט חדשים אינם מוקמים מזה שנים ארוכות. אולם מפניות חיילים למערכת ynet עולה כי עדיין מבנים רבים בבסיסי צה"ל מכילים גגות ולוחות העשויים מהחומר המסוכן. המדובר בבסיס סגור בדרום הארץ, ומספר בסיסים במחנה צריפין ומחנה תל השומר.

 

"פנינו לכל כך הרבה גורמים שהבטיחו לסלק את האסבסט", אומר ל-ynet א', חייל המשרת באוגדה בדרום הארץ, "אבל דבר לא נעשה. אנחנו עדיין חשופים לחומר הזה, ואף אחד לא יודע מה יקרה לנו בעוד עשרים או שלושים שנה".

 

"יש לא מעט בסיסים בצבא עם ביתנים שהגגות שלהם עשויים מאסבסט וגם הקירות", אומר ר', קצין בכיר, "כולם בבסיס יודעים שזה מסוכן, כולם כבר התריעו, אבל המבנים עדיין קיימים, לא רק אצלנו".

 

צה"ל: מודע לבעיה

 

פנינו לדובר צה"ל וביקשנו תגובתו על הסוגיות הבאות:

  • באילו בסיסים קיימים מבנים המכילים אסבסט, והאם החיילים בבסיס מודעים לכך?
  • האם צה"ל מודע לקשר שבין שהייה במבני אסבסט למחלות קשות וקטלניות?
  • מדוע, חרף הידיעה שסיבי האסבסט מסוכנים לבריאות, לא הוסרו עד כה מבני האסבסט?
  • האם בכוונת צה"ל להסיר את חלקי האסבסט מהמבנים הקיימים?

 

מדובר צה"ל בחרו שלא להתייחס נקודתית לנקודות שהעלינו, ונמסרה התגובה הבאה: "בדומה למבנים רבים במדינת ישראל, גם בבסיסי צה"ל השונים קיימים מבנים עם גגות אסבסט וכן סככות עם קירות וגג מאסבסט. צה"ל מודע היטב לסכנות הבריאותיות הקשורות בחשיפה לסיבי אסבסט ונמצא בקשר הדוק בנושא עם הועדה הטכנית לאבק מזיק במשרד לאיכות הסביבה"

 

"חשוב להבהיר", ממשיכה תגובת דובר צה"ל, "כי מלוחות אסבסט תקינים ללא סדקיים או סימני התפוררות לא משתחררים סיבי אסבסט לאוויר והם אינם מהווים סיכון בריאותי (טענה שמופרכת בהמשך ע"י מומחה, מ.ג.). בצה"ל קיימים נהלים והנחיות מפורטים לגבי שהיית חיילים במבני אסבסט ותחזוקה נאותה של המבנים".  

 

מומחה: הסכנה גם למי שלא מתגורר במבנה אסבסט

  

"היום מקובל על כולם שאסבסט הוא אחד הגורמים המסכנים את החיים", אומר ל-ynet ד"ר לב שמולוביץ, מנהל היחידה למחלות ריאה בבית החולים "ביקור חולים" בירושלים, "כבר הוכח שסיבי האסבסט גורמים להצטלקות של רקמת הריאה, הסיבים האורגניים שנשאפים חודרים לדרכי האוויר העמוקות, נתקעים בתוך הרקמה וגורמים לדלקת מסוכנת".

 

שמולביץ מוסיף כי סיבי האסבסט עלולים לגרום גם למחלות סרטן הריאה או סרטן קרום הריאה (מזותליומה). "המחלות האלו נגרמות אחרי חשיפה של שנה לפחות", מסביר שמולביץ, "סרטן הריאה בהקשר הזה יותר שכיח, אולם מזותליומה, שהוא גידול אגרסיבי וקטלני, מתגלה לפעמים רק כעבור שנים רבות, כשמאוחר מידי לטפל".

 

"האסבסט עלול להיות מסוכן בכל מבנה", מסביר ל-ynet ד"ר שלמה משה, מומחה לרפואה תעסוקתית, "גם מי שלא גר במבנה, מספיק שהוא תולה תמונה או מעביר חוטים, ואז מפורר לאוויר את סיבי האסבסט המסוכנים. זו הסיבה שברוב מדינות העולם המודרני נאסר לבנות באסבסט".

 

לדברי משה, מידי שנה מאובחנים בישראל כ-5 עד 6 מקרי תחלואה במבוגרים כתוצאה מהאסבסט, ועוד 2 עד 3 מקרי תחלואה בנשים. תקופת הדגירה של מחלת האסבסט עלולה להימשך גם 30 שנים, וכשהיא מתגלה, כבר מאוחר מדי כדי להציל את החולה.

 

בעקבות הפרסום: ח"כ נס תזמן ישיבת כנסת בנושא

 

בעקבות פרסום הכתבה, פנתה ח"כ לאה נס (ליכוד) ל-ynet, ואמרה ש"הממצאים שהועלו בכתבה חמורים, בכוונתי לזמן ישיבה דחופה של הוועדה למפגעי איכות הסביבה בכדי לפתור אחת ולתמיד את המפגע הכבד". נס עוד מוסיפה כי הגישה הצעה לתיקון חוק החומרים המסוכנים המגדירה את האסבסט כחומר מסוכן.


פורסם לראשונה 29/06/2004 14:49

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אסבסט. סרטני ריאה קטלניים
צילום: לע"מ
צילום: גדי קבלו
מבני אסבסט בבסיסים. בצה"ל לא מתכוונים לפרקם. (צילום אילוסטרציה)
צילום: גדי קבלו
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים