שתף קטע נבחר
צילום: shutterstock

רילוקיישן ליבשת הקטנה - אוסטרליה: משתלם?

אוסטרליה הינה יעד נכסף להגירה מכל העולם ויעד אטקרטיבי לרילוקיישן וניתן למצוא בו הכל. האם לעובד ההיי-טק הישראלי משתלם לעבור אליה?

לאחר שבחנו אפשרות למעבר לצורך עבודה לברזיל, ארה"ב, בייג'ינג ועוד, היום נתמקד במעבר ליבשת הקטנה בעולם - אוסטרליה.

 

לכתבות הקודמות בסדרה:

 

מקרה המבחן

נבחן את הכדאיות עבור מנהל תמיכה ו-IT עם ניסיון של כ-5-7 שנים בתחום העובר לאוסטרליה עם אשתו ללא ילדים. ההכנסה החודשית הממוצעת בישראל תהיה כ-22,000 שקל פלוס תנאים סוציאליים נלויים ורכב.

 

אוסטרליה, היבשת הקטנה בעולם (או האי הגדול בעולם) הינה יעד נכסף להגירה מכל העולם ויעד אטקרטיבי לרילוקיישן וניתן למצוא בו הכל. הקהילה היהודית במדינה מרוכזת רובה בסידני ובמלבורן, ושם ניתן למצוא ישראלים רבים – חילוניים לצד דתיים. סידני מופיעה מדי שנה בדירוגים העליונים של המדינות הטובות בעולם למגורים, ומשלבת בתוכה מרכז אורבני לצד אתרי תיירות וחופי ים מצויינים.

 

הדולר האוסטרלי התחזק מאד בעשור האחרון. לפני עשור 100 דולר אמריקאי הומרו ל 198 דולר אוסטרלי. כיום אותו הסכום יומר ל-97 דולר אוסטרלי, ועל כן עלויות המחיה לבאים למדינה התייקרו מאד בשנים אלו.

 

עבודה באוסטרליה

קבלת היתר עבודה במדינה אינו עניין של מה בכך ומחייב הוכחת מומחיות נדרשת באוסטרליה ומעסיק אוסטרלי אשר מבקש להעסיק את העובד, במגבלות המשתנות באופן תדיר. רשימת המקצועות שגם היא כפופה לשינויים מעת לעת, אינה מוגבלת לתחומי ההיטק וכוללת בין היתר מקצועות כגון: אחיות, רופאים, התמחויות חקלאיות, מורים , מהנדסים אזרחיים ומהנדסי תחבורה ועוד.

 

לרוב, לצד הוכחת מומחיות במקצוע מבוקש יעברו העובדים בדיקות רפואיות ומבחני שליטה באנגלית כתנאי לקבלת אשר עבודה במדינה.

 

המקצועות הפופולריים לרילוקיישן לאוסטרליה מתמקדים רובם במהנדסי תמיכה ו-IT , מנהלי פיתוח ומנהלים בכירים אשר אחראים לניהול תחומי המכירות של החברות באסיה פסיפיק. למרות שניתן למצוא גם הזדמנויות רילוקיישן מצד ארגונים אשר דואגים ליהדות ישראל בתפוצות בתפקידי מורים ומדריכים חברתיים.

 

כמו כן, האוסטרלים ידועים בשמירה על שעות עבודה קבועות והקפדה על אורח חיים הכולל זמן איכות עם המשפחה ופנאי לתחביבים רבים. כך שהעוברים לאוסטרליה יצטרכו "לוותר" על ההרגל של יום עבודה ממוצע של 10-12 שעות, למעט אלו אשר יידרשו לעבוד רבות אל מול ישראל ויצטרכו להקדיש עבור כך את שעות הבוקר המוקדמות/שעות הערב המאוחרות שלהם.

 

שכר ועלויות מחייה

סידני נחשבת לעיר יקרה יותר משאר המדינה, והבדלים ניכרים גם בינה לבין מלבורן. שטחה של סידני הינו כמחצית משטחה של מדינת ישראל ועל כן ייקבע מקום המגורים לרוב לפי הקרבה למקום העבודה.

 

אזור מרכז העיר, המכונה CBD (Central Business District), הינו מרכז עסקים ותיירות גדול, לצד גורדי שחקים ניתן למצוא שם גם את בית האופרה המפורסם של סידני. אך אינו משמש כמעט למגורים.

 

לרוב אזורי המגורים יהיו בפרברים של העיר המצויים מכל עברו של מפרץ סידני ומכונים ע"ש הכיוון הגיאוגרפי שלהם: הפרברים הדרומיים, צפוניים, מזרחיים ומערביים, וייקבעו ע"פ התקציב, ההעדפה לסוג שכונה, חיפוש קהילה ישראלית או יהודית וכו'.

 

שכירות של בית פרטי עם שני חדרי שינה בסידני תנוע בין 2,200 דולר ל 3,000 דולר, תלוי במיקום ובקרבה למרכז או לתחבורה ציבורית. מעבר לכך, יידרש פקדון של בין חודש-לחודשיים שכירות, לפי דרישת בעלי הבית טרם החתימה על חוזה השכירות.

 

רוב החברות יציעו מסגרת שכר גלובלית אשר ממנה יצטרך העובד לכלכל את עצמו ומשפחתו. עלויות מחיה חודשיות לעובד יהיו סביב ה-300 דולר לחודש.

 

כתלות בתפקיד, יהיה זכאי העובד לרכב חברה. בהנחה שאינו זכאי, רכישת רכב משפחתי יד שנייה משומש תעלה לו כ-10,000- 20,000 דולר ואחזקת הרכב החודשית כ-250 דולר לחודש.

 

בשל המרחק הגדול מישראל ועלויות הטיסה הגבוהות, רוב החברות לא יממנו ביקור טרום מעבר באוסטרליה לעובד ולמשפחתו אלא יקצו דיור ורכב זמני עם הגעתם למדינה לתקופה של בין 60-90 יום, לצורך התארגנות ומציאת מקום מגורים קבוע.

 

עלויות תחבורה

הנסיעה באוסטרליה, כיאה לקולוניה בריטית, הינה בצד שמאל של הכביש. המדינה מרושתת בתחבורה ציבורית מצויינת הכוללות רכבות ואוטובוסים וטיסות יומיות בתוך המדינה.

 

בסידני עצמה ישנה מערכת של תחבורה ציבורית מצויינת הכוללת רכבות, אוטובוסים וטראמים (רכבת חשמלית עירונית). ישנם כרטיסים משולבים אשר יאפשרו נסיעה בכל ערוצי התחבורה הציבורית, ואופציה זו עדיפה לרוב ע"פ כניסה עם רכב לאזורי העיר הצפופים. עלות של כרטיס נסיעה משולב חודשי תעלה כ-150 דולר.

 

ביטוח לאומי ותנאים סוציאליים

עובד ישראלי המועסק באוסטרליה כפוף לתנאי העבודה המקומיים, וביניהם: שכר מינימום (15 דולר אוסטרלי לשעה), חופשה של 4 שבועות בגין 12 חודשי עבודה מלאים, הודעה מוקדמת במקרה של סיום עבודה (שבוע הודעה מוקדמת בשנת העבודה הראשונה) .

 

העובדים במדינה ושאינם תושבים פטורים מתשלומי ביטוח בריאות ממלכתי אך מחוייבים בתשלום מיוחד בשנת המס של 2011-2012 המכונה "קרן שיטפון". מטרת תשלום זה הינה לכסות את עלויות השיקום אשר נגרמו בקוייסנלנד כתוצאה מהשטפונות.

 

סכום זה משולם ע"י מי שהכנסתו השנתית גבוהה מ 50,000 דולר ובגובה של כ-1.5% מהשכר. אין לאוסטרליה וישראל אמנת ביטוח לאומי כך שבמקרה של רילוקיישן יש להמשיך לשלם את התשלום המינימלי הקבוע בישראל במהלך השנתיים הראשונות לשהייה באוסטרליה.

 

עובד המועסק באוסטרליה מחוייב בעשיית ביטוח בריאות פרטי על מנת להבטיח כי יהיה כיסוי במידה שיזדקק לטיפול רפואי, כיסוי זה ניתן ע"י המעסיק.

 

מזון

סידני הינה גן עדן קולינרי וניתן למצוא שם סוגי מזון רבים, החל מ-Fish&Chips , עד למגוון ירקות ופירות ומסעדות כמעט לכל תקציב. עלות אוכל ממוצעת לאדם בחודש תהא סביב ה-150 דולר.

 

שופינג

בסידני אפשרויות שופינג רבות, וכל המותגים הבינלאומיים יימצאו שם לצד הרבה מותגים אוסטרליים מובילים. בדומה לארה"ב, תקופות השופינג הינן הטובות ביותר לקניות ומעבר לסופי עונה שבהם המחירים צונחים ל-50%-30% מהמחירים בעונה. ביום שלאחר חג המולד, הקרוי Boxing day, ניתן למצוא שופינג רב במחירים "מצחיקים".

 

בילויים

דיסקוטקים, מועדוני לילה ופאבים יוכלו להנעים את שהיית העובד. האוסטרלים, הידועים בחיבתם הגדולה לבירה , מאכלסים את הפאבים המקומיים החל משעות הערב המוקדמות, וניתן למצוא מבחר רב של בירות מקומיות זולות. מועדונים יגבו לרוב דמי כניסה של כ-10-20 דולר.

 

מס הכנסה

שיטת המיסוי באוסטרליה הינה פרוגרסיבית, כנהוג בישראל, ושיעורי המיסוי נעים במדרגות שבין 12%-45%. יש הבדל בין דרגות המס של תושבים מקומיים לתושבים זרים, כך שבמקרה של קבלת תושבות, ישתנו דרגות המס וכן תהיה חבות תשלומם של ביטוח בריאות ממלכתי.

 

השכר המוצע

באוסטרליה חבילת השכר שתוצא תהיה סביב ה-80,000 דולר לשנה, ביטוח בריאות וכמו כן טיסה אחת בשנה לביקור מולדת בישראל. כך, משכר של 6,666 דולר בחודש ינוכו ממשכורת העובד תשלומי חובה ומסים בגובה של כ-29% , וההכנסה החודשית נטו תעמוד על 4,576 דולר .

 

באוסטרליה ישנה חובת הגשת דו"ח שנתית וחלק מעלויות המחיה יוכרו לצרכי מס במקרה של מישהו שאנו תושב ולכן לרוב צפוי החזר מס שנתי בסוף השנה.

 

הוצאות המחיה השוטפות שלו הכוללות :שכר דירה ואחזקת דירה לדירת 2 חדרי שינה, מזון, והוצאות שוטפות יגיעו לכ-3,000 דולר לחודש, וההכנסה הפנויה לחיסכון של העובד תהיה 1,576 דולר לחודש.

 


הוצאות לחודש אוסטרליה

הוצאות לחודש
מרכיב עלות לחודש אוסטרליה עלות לחודש תל אביב
עלויות מחיה וכלכלה לזוג 600 דולר 760 דולר
אחזקת רכב ודלק 250 דולר כלול ממקום העבודה
שכר דירה ואחזקת דירה (2 חדרים) 2,100 דולר 2,400 דולר
סך הכל הוצאות לחודש 3,000 דולר 3,160 דולר

 

 


הכנסות

הכנסות
רכיב סך הכל - אוסטרליה סך הכל - תל אביב
שכר נטו לאחר ניכוי חובה ומסים 4,576 דולר 3,628 דולר
הכנסה פנויה לאחר הוצאות 1,576 דולר 468 דולר
חיסכון סוציאליות - ביטוח מנהלים וקרן השתלמות 0 1,257 דולר

 

לסיכום

כפי שניתן לראות, רילוקיישן לאוסטרליה מגלם בחובו הזדמנות טובה לאיכות חיים טובה לצד חיסכון כלכלי.

יחד עם זאת, אין מחיר למשפחה ולחברים והמרחק הרב לצד הבדלי השעות הגדולים יקשו על שמירה על קשר הדוק.

 

הכותבת היא מנכ"ל רילוקיישן ג'ובס, העוסקת בייעוץ והשמה בתחום הרילוקיישן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הדולר האוסטרלי התחזק בעשור האחרון
צילום: MCT
צילום: איי פי
סידני יקרה יותר משאר המדינה
צילום: איי פי
עינת גז
מומלצים