שתף קטע נבחר

מחקר: קונדום מגן מ-HIV רק ב-78% מהמקרים

אתם מקפידים על סקס מוגן וחושבים שאתם מוגנים מהדבקה ב-HIV? מחקר חדש מצא כי שימוש בקונדום מעניק הגנה של 78% בלבד. בנוסף מצאו החוקרים כי ברית מילה מפחיתה את סיכון ההדבקה ב-47% וכי גברים מדביקים פי 2 מנשים

אפשר להידבק באיידס גם עם קונדום: מחקר חדש, שכבר מחולל סערה בקהילה הרפואית, מגלה כי קונדום אינו מעניק הגנה מלאה בפני הדבקה בנגיף ה-HIV. המחקר פורסם בגליון החדש של כתב העת למחלות זיהומיות.

 

ההגנה המלאה בדרך? קראו עוד על חיסון לאיידס :

FDA אישר: ניסויים בבני אדם בחיסון חדש לאיידס

לראשונה: חיסון לאיידס מנע הדבקה ב-HIV

 

ברית מילה מפחיתה הסיכון להדבקה ב-47%

המחקר נערך בשיתוף פעולה של אוניברסיטת וושינגטון ומספר אוניברסיטאות בדרום אפריקה ובמהלכו נבדקו 3,297 זוגות, כשאחד מבני הזוג נושא את נגיף ה-HIV והשני לא. בן או בת הזוג הנשאים טופלו בקוקטייל התרופות. החוקרים מדדו במהלך תקופת המחקר את רמות המטען הגנטי של נגיף ה-HIV בדמם של הנשאים, כך שניתן יהיה לבדוק האם הזן שבדמו של הנשא עבר לבן או בת הזוג. כך גם ניתן היה לשלול הדבקה מפרטנר זר. בתוך כך עברו הנבדקים הבריאים, כלומר אלו שאינם נשאים, בדיקות דם לאיתור הדבקה אפשרית.

 

החוקרים מצאו כי סיכון ההדבקה הכולל בקרב הנבדקים עמד על אחד לכל 900 משגלים. עוד נמצא כי ברית מילה מפחיתה את סיכון ההדבקה ב-47% וכי ככל שהנשא או בן או בת זוגו היו מבוגרים יותר - כך פחת סיכון ההדבקה.

 

הממצאים גם הראו כי הנתון החשוב ביותר המשפיע על סיכון ההדבקה הוא מטען הנגיף בדם: ככל שריכוזו של הנגיף היה גבוה יותר, כך גדל הסיכון להידבק. לפיכך, נשאים שטופלו בקוקטייל והיו בעלי רמת נגיף נמוכה בדם, הפחיתו את סיכון בן או בת הזוג להידבק.

 

עוד עלה מהממצאים כי הסיכון של גברים להדביק בנגיף היה כפול מהסיכון של נשים להדביק. לדברי החוקרים הסיבה לכך היא שהמטען הנגיפי אצל הגבר לרוב גבוה יותר מזה של אישה.

 

אולם הממצא המעניין ביותר במחקר נגע לקונדומים: מהממצאים עלה כי הקונדום אינו מעניק הגנה מלאה בפני הדבקה, כפי שמקובל לחשוב, וכי הוא מפחית את הסיכון להידבק בנגיף ה-HIV בשיעור של 78% בלבד. "הממצאים מראים עד כמה חשוב קוקטייל התרופות האנטי נגיפי", סיכמו החוקרים. "מחקרים נוספים שיבוצעו, בהסתמך על נתונים שנאספו מהנבדקים, יעניקו בעתיד מידע נוסף באשר לסיכון ההדבקה בנגיף ה-HIV".

 

"הבעיה המרכזית כיום היא אי השימוש בקונדום", אומר בתגובה למחקר ד"ר דני אלון, מומחה למחלות זיהומיות מבית החולים בילינסון. "על פי הידוע, קונדום מגן באחוזים גבוהים מאוד בפני הדבקה ב-HIV. מאוד ייתכן שהנבדקים לא דיווחו אמת או שלא השתמשו נכון בקונדום. קשה יהיה לדעת. כך או כך, אנחנו מודאגים הרבה יותר מהעובדה שהנגיף מתפשט בארץ, בעיקר בקהילה ההומוסקסואלית בתל אביב, כשהסיבה היא, תמיד, אי שימוש בקונדום".

 

מספר הנשאים בישראל: במגמת עלייה 

מנתוני משרד הבריאות עולה כי מגיפת ה-HIV נבלמת בעולם, אך נמצאת במגמת עלייה בישראל. בשנת 2010 חלה עלייה של כ-12% במספר הנדבקים, בהשוואה לשנה הקודמת. עוד עולה מהנתונים כי בעשור האחרון חלה עלייה מתמדת במספר הנשאים החדשים. בשנת 2003

נרשמו 303 נשאים חדשים, בשנת 2008 עלה מספרם ל-390, בשנת 2009 היו בארץ 381 נשאים חדשים ואילו בשנה שעברה מספרם עמד על 430.

 

בנוסף מצביעים הנתונים על כך שמספר הנשאים הגדול יותר הוא של גברים: בעוד שבשנת 2003 אובחנו 151 גברים ו-124 נשים כנשאים של הנגיף, בשנת 2010 נרשמו 278 גברים נשאים, בהשוואה ל-133 נשים בלבד.

 

מתוך סקר שערך הוועד למלחמה באיידס בשיתוף מכון מחקר "מותגים" עולה כי למעלה מ-20% מהצעירים בגילאי 18-24 קיימו יחסי מין לא מוגנים בזמן שהיה להם קונדום בהישג יד (בכיס, בארנק או ליד המיטה). הסיבה הנפוצה ביותר לוויתור על הקונדום הייתה השימוש בגלולות למניעת הריון.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קונדומים. לא מספקים הגנה מלאה
צילום: Index Open
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים