שתף קטע נבחר
צילום: index open

גורם לשיער להאפיר: 13 עובדות קשות על עישון

הנזקים המוכחים לבריאות לא גורמים לכם להפסיק לעשן? העישון מכפיל את כמות הקמטים בפנים, מאפיר את השיער וגם יוצר תאי שומן פנימיים בגוף. ד"ר יוסף שירי, האחראי על רפואת העור בשירותי בריאות כללית במחוז תל-אביב, מסביר ל"זמנים בריאים" של "ידיעות אחרונות" על נזקים אסתטיים ואחרים

העישון רע לבריאות, על כך אין עוררין. כולנו יודעים שהוא מזיק לכלי הדם, פוגע בריאות, משבש את התפקוד המיני ומהווה גורם סיכון מוביל לשלל מחלות סרטניות. אלא שבזאת לא מסתכמים נזקיו - העישון פוגע גם בעור הפנים. למעשה, עישון עשר סיגריות ביום עלול להכפיל את כמות הקמטים בפנים, וזה לא הכל.

 

ד"ר יוסף שירי, האחראי על רפואת העור בשירותי בריאות כללית במחוז תל-אביב, מציין כמה נזקים לעור שעשויים לגרום לכם לכבות מהר את הסיגריה, כך שכדאי להיגמל מההרגל המגונה הזה, ויפה שעה אחת קודם - אם לא למען הבריאות, לפחות לטובת היופי.

 

עוד כתבות לרגל יום ללא עישון:

 

נזקים מוכחים

1. כתמים על השיניים: מעשנים? תשכחו מחיוך צחור שיניים. הניקוטין בסיגריות יוצר כתמים חומים על השיניים (וגם על קירות הבית, אגב‭.(‬

 

2. הזדקנות מוקדמת והופעת קמטים: קמטים בפניו של אדם צעיר אינם הוכחה לחוכמה. מעשנים, מלמדת הסטטיסטיקה, נראים מבוגרים יותר מגילם האמיתי

לעומת בני גילם שאינם מעשנים. מוצרי הזפת המצויים בסיגריות יוצרים שינויי צבע בעור הפנים, ובתוספת הקרינה האולטרה-סגולה של השמש זה מאיץ מאוד את הזדקנות העור. העישון גם מאט את זרימת הדם לרקמות וכך פוגע במראה החיוני והבריא של העור. המומחים אף יודעים לזהות "פני מעשן" לפי העור האפרורי ונעדר הברק, כנראה משום שהפחמן החד-חמצני שבסיגריות מחליף את החמצן בעור. גם הלשון של המעשנים היא בדרך כלל לבנה, בשל דלקת קלה אך תמידית שיוצר העישון.

 

3. שיער דק ומאפיר: מחקרים מסוימים מוכיחים כי העישון פוגע במרקם השיער ובמראהו, ככל הנראה בשל שחרור הכימיקלים הרעילים. שיער המעשנים נוטה להאפיר בשלב מוקדם יותר בחיים, וגברים מעשנים מתקרחים יותר מאלה שנמנעים מעישון.

 

4. אובדן שיניים: העישון מגדיל את הסיכון לבעיות שיניים, ובהן מחלות חניכיים וסרטן. מחקר מ‭2006-‬ העלה כי למעשנים סיכון גבוה עד פי שישה למחלות חניכיים, שעלולות להוביל לאובדן שיניים.

 

5. אצבעות צהובות: לא די שהניקוטין צובע את השיניים בחום עכור, גם על האצבעות והציפורניים הוא משאיר כתמים צהובים ומכוערים.

 

6. פסוריאזיס: מדובר במחלה אוטו-אימונית (של מערכת החיסון) שמתבטאת בעור קשקשי. מחקר מ‭2007-‬ העלה כי עישון חפיסת סיגריות מדי יום לאורך עשר שנים מעלה ב‭20%-‬ את הסיכון לחלות במחלה בהשוואה ללא מעשנים. עישון כמות דומה של סיגריות על פני 11 שנים ויותר – מכפיל את הסיכון. העישון עלול להחמיר את מצב המחלה בקרב מי שכבר חולים בה.

 

7. סימני מתיחה: הניקוטין בסיגריות פוגע באלסטיות של העור. לכן במקרים של עלייה מהירה במשקל העישון יעצים את היווצרות סימני המתיחה והכתמים האדומים האופייניים.

 

8. קטרקט: עישון מגדיל ב‭22%-‬ את הסיכון לקטרקט. בקרב מעשנים תופיע המחלה בגיל מוקדם יותר והיא צפויה להיות חמורה יותר. עם זאת, ניתן לצמצם את הסיכון, שכן מה שחשוב בהקשר הזה הוא כמה סיגריות מעשנים ולא כמה זמן העישון נמשך.

 

9. סרטן העור: העישון מגדיל את הסיכון ללקות בסרטן העור עד פי ארבעה. אצל מעשנים מופיעים הרבה יותר תאים טרום-סרטניים מסוג קרטוזות סולריות, שהם כתמים מחוספסים אדמדמים על עור הפנים.

 

עור מצולק, עיגולים שחורים

יש עוד נזקים שעדיין לא הוכח באופן מובהק כי הם נגרמים בגלל עישון, אולם גם אותם כדאי להביא בחשבון:

 

10. "עיגולים שחורים" מתחת לעיניים: לפי פרסומים, בשל נדודי השינה שגורם הניקוטין אצל מעשנים הסיכוי להופעת כתמים כאלה גדול פי ארבעה.

 

11. הצטלקות העור: השפעת הניקוטין על זרימת הדם כנראה משפיעה לרעה גם על יכולתו של העור להתמודד עם פצעים. יש מומחים הסבורים שאצל מעשנים

ייקח לפצעים יותר זמן להגליד, והצלקות יהיו גדולות ואדומות יותר. הדבר נכון גם לגבי החלמה מניתוחים פלסטיים, שמטרתם בין השאר להעלים את סימני ההזדקנות המוקדמת שיוצר העישון עצמו‭...‬

 

12. זיהומים בנרתיק: נשים מעשנות נוטות לסבול יותר מזיהומי נגיף הפפילומה ונמצאות בסיכון של פי ארבעה לסבול מיבלות נרתיקיות בהשוואה ללא מעשנות.

 

13. יותר שומן פנימי: מחקר הולנדי גילה שלמעשנים יש יותר תאי שומן פנימיים. זה מגדיל את הסיכון שלהם ללקות במחלות כרוניות כמו סוכרת ומפריך את הטענה שבזכות העישון לא משמינים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגברים מתקרחים מהר יותר
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים