שתף קטע נבחר

הממשלה תאשר? מס לקבלנים שיתעכבו בבנייה

כשבחירות חדשות באופק, תתבקש הממשלה לאשר להליך חקיקה מזורז את יישום אחת ההמלצות החשובות של ועדת טרכטנברג: הטלת מס על חברות בנייה שיחזיקו בקרקע ויעכבו את הבנייה עליה על מנת לגרום לעליות מחירים בשוק הדיור

הממשלה תדון היום (א') בהצעת מחליטים של שר האוצר, להטיל מס על קבלנים שיחזיקו בקרקע זמינה לבנייה מבלי לבנות עליה. ההצעה מוגשת במסגרת ישיבת הממשלה הראשונה המתקיימת לאחר הודעת ראש הממשלה על הקדמת הבחירות.

 

במסגרת הישיבה דנה הממשלה במספר החלטות כלכליות משמעותיות וכולן מוגשות לאישור השרים בצירוף בקשה לאשר הליך חקיקה מזורז שיאפשר לכנסת להעבירן כחוקים עוד לפני פיזורה לקראת הבחירות.

 

הצעת המחליטים מוגשת בעקבות המלצת ועדת טכרטנברג, שקבעה כי אחד הגורמים לעליית מחירי הדירות בישראל הוא שחברות בנייה מחזיקות בקרקע ונמנעות מלבנות עליה, על מנת לגרום למחסור בדירות בשוק ולחזק את עליות המחירים.

 

"חברות קבלניות או כאלה שעיסוקן בבנייה, מחזיקות במלאי קרקעות או מקרקעין אחרים הזמינים לבנייה למגורים, לעתים קרובות באזורי הביקוש, ומסיבות שונות פוטנציאל בנייה עליהן לא ממומש", נכתב בהצעת המחליטים שהגיש שר האוצר לממשלה. "אחת מהסיבות לכך היא הרצון לבנות ולמכור דירות בקצב מבוקר ובכך לשלוט על המחיר שבו יימכרו".

 

המלצה: לתקן את חוק מס שבח ומקרקעין

בהצעה מומלץ לתקן את חוק מס שבח ומקרקעין כך שכאשר חברה קבלנית גדולה תמכור קרקע לבנייה או דירת מגורים, יוטל מס על התמורה מהמכירה - מס שילך ויעלה ככל שחלף יותר זמן מהיום שבו נכנס החוק לתוקף ועד ליום שבו מכרה החברה את הקרקע או הדירה.

 

המס יוטל רק על חברות גדולות, שמחזיקות בקרקע זמינה לבניה של לפחות 200 דירות, או בחברות שמחזיקות ברוב המניות של אותן חברות גדולות. כדי לעודד בנייה, נקבע כי שיעור המס שיוטל על מכירת קרקע שלא נבנו עליה דירות יהיה גבוה יותר משיעור המס שיוטל על מכירת הדירות עצמן.

 

חברה שתמכור קרקע פנויה תהנה מפטור ממס על מכירת הקרקע בשלוש השנים הראשונות שלאחר החלת החוק. אם תמכור את הקרקע בשנה הרביעית שלאחר החלת החוק (2016) תשלם 1% מהתמורה כמס למדינה, בשנה החמישית (2017) תשלם 6% והחל מהשנה השישית ואילך תשלם החברה מס של 10% מהתמורה. 

 

חברה שתמכור דירות תהנה גם כן מפטור מלא ממס על המכירה למשך שלוש שנים מיום החלת החוק. על דירות שימכרו בשנה הרביעית (2016) תשלם החברה מס של חצי אחוז מהתמורה, בשנה החמישית יוטל מס של 3% מהתמורה והחל מהשנה השישית ואילך תשלם החברה מס של 6% מהתמורה על מכירת דירות.  

 

המטרה: להזדרז לבנות על הקרקע

מטרת התיקון לחוק המקרקעין היא לגרום לחברות גדולות הרוכשות קרקעות מהמדינה להזדרז ולבנות על הקרקעות הללו, על מנת לשמור על היצע ראוי של יחידות דיור חדשות. המחסור במלאי של דירות חדשות, מוכר כגורם המרכזי לעלייה החדה במחירי הדירות בישראל בשנים 2009-2011, עליה שהובילה לפרוץ המחאה חברתית בקיץ 2011.

 

על פי מחקר שהוגש לכנסת ב-2008, משנת 2001 עד שנת 2008, ירד מספר התחלות הבנייה של דירות בישראל ב-22%, מ-36 אלף ל-28 אלף, ובמחצית הראשונה של 2008 ירד מספר התחלות הבנייה ב-6% נוספים. בסך הכל, מספר הדירות שנבנו ב-2007 היה פחות ממחצית ממספר הדירות שנבנו ב-1997.

 

באותו זמן, קצב התווספות משקי הבית לחברה הישראלית, כתוצאה מריבוי טבעי ונישואין, ירד גם כן, אך לא בקצב דומה והוא התייצב על בין 35 ל-40 אלף משקי בית חדשים לשנה. כיום, לאחר עלייה של כ-40% במחירי הדירות בין השנים 2008-2011, עושה הממשלה מאמצים רבים על מנת להגביר את קצב הבנייה בישראל, על מנת לכסות על הפער שנוצר בעשור הקודם.

 

נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל, אמר בתגובה לדברים כי "ממשלת ישראל ממשיכה במסכת הטעויות בכל הקשור לפתרונות הנחוצים לענף הדיור". לדבריו, "ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר, יובל שטייניץ, טעו וטועים לכל אורך התקופה האחרונה וכל המהלכים שהם ביצעו הובילו רק להמשך עליית מחירי הדיור".

 

הוא אמר כי "קבלנים לא מחזיקים בקרקעות לחינם. גם כאשר יש על הקרקע תוכנית מאושרת, הדרך לבנייה ולשיווק ארוכה וכרוכה בקבלת היתרי בנייה ואישורים ומגבלות מצד הרשויות, שעלולים להיסחב במשך שנים - כאשר הקבלן לא יכול להשפיע על זירוז ההליכים. מרגע שהממשלה תטיל קנסות על קבלנים, הם יגולגלו על ציבור הרוכשים והם אילו שישלמו את המחיר".

 

אופיר גרינברג, מנכ"ל חברת הנדל"ן אזורים, הוסיף כי "החלטת הממשלה מעידה על חוסר ההבנה של הרגולטור בהליכי התכנון והבנייה בישראל, כפי שהם באים לידי ביטוי בשטח. ההחלטה לא רק שלא תועיל לרוכשי הדירות אלא תביא להתייקרות הקרקע ולהתייקרות מחירי הדירות למגורים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המטרה: לעודד בנייה
צילום: אבי מועלם
מומלצים