שתף קטע נבחר

תכנון מס: כיצד להיערך לסוף 2012?

לקראת שנת המס 2013 הממשמשת ובאה, זה הזמן לערוך תכנון מס שיחסוך לכם בתשלומי המסים. אז מה נדרש לתכנן?

מספר סוגיות מיסוי חשובות, דורשות התייחסות מיוחדת לפני תום שנת המס 2012, וכהיערכות לתחילת שנת המס 2013, על מנת לחסוך תשלום מסים בהיקף ניכר.

 

 

תכנון מס הינו חוקי לחלוטין, אך יש לעשותו בצורה מושכלת. להלן מספר סוגיות מרכזיות שרצוי לטפל בהם בהקדם.

 

שיעורי מס הכנסה

החל ביום 1 בינואר 2013, שיעורי המס על הכנסה חייבת של יחידים יעלו, וזאת בהתאם לחוק לצמצום הגרעון ולהתמודדות עם השפעות המשבר בכלכלה העולמית. בנוסף לכך, יחיד שהכנסתו החייבת עלתה על 800 אלף שקל יהיה חייב במס נוסף בשיעור 2%. "הכנסה חייבת" כוללת גם מכירת דירת מגורים רק אם התמורה עלתה על 4 מיליון שקלים והמכירה אינה פטורה ממס לפי כל דין.

 

המשמעות היא, שבעלי הכנסות חייבות מעל ל - 800 אלף שקל בשנה יהיו כפופים לשיעור מס שולי של 50%. כמו כן, שיעור המס על הכנסות מדיבידנדים, ריבית ורווחי הון יעמוד על 27% ולבעלי מניות מהותיים- 32%. לפיכך, רצוי להקדים הכנסות לשנת 2012 וכך לחסוך במסים. כמו כן, יש לשקול הקמת חברה לחסכון במס כמפורט בפסקה הבאה.

 

הקמת חברה לחסכון במס

בתי המשפט הדגישו פעמים רבות כי זכותו הבסיסית של אדם היא לבחור את אופן פעילותו בין כיחיד ובין כחברה. הזכות לפעול במסגרת חברה קיימת גם אם התוצאה היא הפחתת מס. כך לדוגמא, נאמר באח מפסק הדין: "גם לו בחר המערער לפעול באמצעות חברה רק כדי להקל את עול המס היתה זו העדפה מוכרת ופעילות מותרת על פי דיני המס" .

 

שיעור מס החברות הוא 25%, ואילו שיעור המס השולי המוטל על היחיד עשוי להגיע ל- 50% (פי שתיים). לכך יש להוסיף את דמי הביטוח הלאומי וביטוח בריאות. נכון להיום, על הכנסת היחיד מוטלים דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות ששיעורם לאחר ניכוי החלק המותר לצרכי מס, הוא כ - 13%.

 

בהתאם לדיני המס, כל עוד החברה לא חילקה רווחים לא יוטל מס נוסף על היחיד. בעת חלוקת רווחי החברה כדיבידנד יוטל מס בשיעור של 30% לבעל מניות מהותי או 25% לכל בעל מניות אחר. על חלוקה זו לא מוטלים דמי ביטוח לאומי וביטוח בריאות.

 

רילוקיישן מישראל

תושב ישראל המבקש לעשות רילוקיישן למדינה זרה ולהיחשב כתושב חוץ כבר בשנת המס 2013, עליו להקפיד לעזוב את ישראל עד ליום ה-29 לינואר 2013, שכן בפקודת מס הכנסה קיימת חזקה (הניתנת לסתירה) שהוא נחשב כתושב ישראל בתנאים שונים.

 

בהקשר זה, קיים יתרון לישראלי המבצע רילוקיישן למדינה זרה שישראל חתומה עימה על אמנת מס. ביחס לעובדים שמבצעים רילוקיישן ואמורים לקבל אופציות מהמעביד שלהם במדינה זרה, יש לבחון את האפשרות של קבלת האופציות רק לאחר ההגירה מישראל.

 

השקעה של יחיד במו"פ

אם יחיד משקיע במניות של חברה עתירת מחקר ופיתוח, המצויה בשלב הראשוני של פעילות המו"פ, בשנים 2011-2015, ההשקעה עשויה להיות מותרת בניכוי לצורכי מס, בפריסה על פני 3 שנים, בתנאים מסוימים.

 

היתרון בכך הוא שההשקעה תותר בניכוי לפני מכירת המניות ותגרום לחסכון במס גדול יותר, מאחר שהיא תסווג כהוצאה פירותית (לפי שיעור המס השולי) ולא כרווח הון (חיסכון במס בשיעור של 25% / 30% עד סוף 2012). לאור האמור, כדאי לבחון ביצוע השקעות עוד לפני סוף שנת 2012 כדי ליהנות מהניכוי. 

 

גילוי מרצון

רשות המסים פרסמה לקראת סוף שנת 2011 נוהל גילוי מרצון על נכסים והכנסות לתושבי ישראל בעלי נכסים בחו"ל אשר לא דווחו לרשויות המס, ואשר העניק להם תנאים מיוחדים. אמנם המועד האחרון (27 בספטמבר 2012) לפעול באמצעות נוהל זה עבר, אך נזכיר עדיין ניתן לעשות גילוי מרצון לפי הנוהל הקודם אשר פורסם בשנת 2005. 

 

קיזוז הפסדים בבורסה

הפסדים בבורסה ניתן לקזז כנגד הכנסות שונות, לרבות דיבידנד וריבית בתנאים מסוימים. ניצול יעיל של הפסדים, תלוי ביישום נכון של הוראות החקיקה בנושא קיזוז ההפסדים, הידועות במורכבותם הרבה. חלק מההפסדים בשוק ההון ניתנים לקיזוז במהלך השנה.

 

נישום המעוניין לקזז הפסדים אשר לא קוזזו בשנת 2012, צריך להגיש דו"ח לרשות המסים במהלך שנת 2013.  

 

ד"ר אבי נוב הוא עורך דין לדיני מסים ומיסוי בינלאומי

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים