שתף קטע נבחר

קרן פלס בכוננות: קרנפית חדשה בדרך לישראל

בספארי בר"ג מתכוננים במרץ להגעתה מחר של נקבת קרנף לבנה (רחבת שפה) נדירה בטיסה מדרום אפריקה. עלות הבאתה של החיה מוערכת בכ-100 אלף שקל וקהל המבקרים תרם מכספו למבצע. "'כל קרנף שנצליח להוציא החוצה מאפריקה, הוא קרנף שהצלחנו להצילו מהכחדה", אומרים בספארי

בספארי מחזיקים אצבעות  למשלוח אווירי ונדיר שאמור לצאת לדרך היום (ה') מדרום אפריקה ויגיע מחר לפנות בוקר אל נמל התעופה בן-גוריון.

 

מזה שלושה חודשים שוקדים בספארי על הבאתה לישראל של נקבת קרנף לבנה (רחבת שפה) מגן החיות "National Zoological Gardens" בפרטרוריה  בדרום אפריקה.

 

זהו גן החיות שנחשב לאחד הראשונים בעולם שהצליחו להרבות קרנפים רחבי שפה בשבי. בשיתוף עם הספארי וגני חיות רבים ברחבי העולם, הם לוקחים חלק במאמץ עולמי להציל את היונקים הנדירים מהכחדה בטבע באמצעות גרעיני רבייה.

 

זקוק לנקבות חדשות ופוריות. עדר הקרנפים בספארי ר"ג (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
זקוק לנקבות חדשות ופוריות. עדר הקרנפים בספארי ר"ג(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

השנה האחרונה נחשבת לרבת תהפוכות בכל הנוגע לאוכלוסיית הקרנפים בספארי ברמת-גן. בעדר הוותיק מתו במהלך השנה שלושה קרנפים קשישים. הקרנפית ציונה (43), קרנמטה (45) ורפי (41), שהגיעו בשנות ה-70 מדרום אפריקה.

 

כדי להזרים דם חדש לקבוצה שגילה הממוצע מגיע ל-30 שנה, הצטרפה במאי השנה לקבוצה נקבה צעירה בת כשנתיים שהגיעה מגן החיות בפרטרוריה בדרום אפריקה וזכתה לשם קרן פלס. חודש לאחר מכן, המליטה הקרנפית טנדה גור חדש שזכה לשם טרקל.

 

המבקרים תרמו להבאת קרנפית חדשה לישראל

"התכנון המקורי שלנו היה להביא מספר נקבות קרנף לגרעין הרבייה בספארי. עם ההגעה השנה של הקרנפית קרן פלס מגן החיות מפרטרוריה, הם הציעו לנו נקבה נוספת. בעלי החיים נמסרים לנו ללא תשלום במסגרת שיתוף הפעולה העולמי, אך מדובר בהוצאות הובלה עצומות שמגיעות לכמאה אלף שקלים", אומר ל-ynet ד"ר גלעד גולדשטיין, האוצר הזאולוגי בספארי ר"ג.

 

לדבריו, מחצית מהסכום נועדה למימון הטיסה עצמה ושאר העלויות נועדו לטיפול בהסגר, בדיקות רפואיות ורכישת המתקן המיוחד להובלת החיה. 

 

"השקענו מאמצים גדולים להתמקד בשנה בפעולות הסברה לקהל המבקרים בגן החיות לגבי מצבם של הקרנפים והפילים שניצודים בהמוניהם בטבע. החלטנו לרתום את המבקרים שלנו לחשיבות נושא שימור הקרנפים והפקנו חולצות שנמכרו לקהל בסכום סמלי", הוא מסביר. "המבקרים תרמו והצלחנו בזכותם לגייס סכום של כ-15 אלף שקל, כך שלכל מי שרכש חולצה יש חלק פעיל בשימור הקרנפים הנדירים".

 

לדברי גולדשטיין, המרדף אחרי קרני הקרנפים הביא לכך שהם מצויים בסכנה ממשית לא רק בטבע, אלא גם בשמורות מוגנות וגני חיות. "המטפל של הקרנפית 'קרן פלס' שהגיעה איתה לישראל מדרום אפריקה לימי הקליטה הראשונים, אמר לי משפט שנחקק לי בראש - 'כל קרנף שנצליח להוציא אותו  החוצה מאפריקה, הוא קרנף שהצלחנו להצילו מהכחדה", הוא מציין. 

 

מחכה לחברה חדשה מדרום אפריקה. קרן פלס הקרנפית (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
מחכה לחברה חדשה מדרום אפריקה. קרן פלס הקרנפית(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

663 קרנפים ניצודו השנה בדרום אפריקה

שנת 2012 הוכרזה כשנת הקרנף העולמית עקב עלייה חדה במימדי הציד של הקרנפים. על פי נתוני המחלקה הסביבתית בדרום אפריקה, מאז תחילת השנה ניצודו 663 קרנפים בהשוואה ל-448 ב-2011  ו-333 קרנפים ב-2010.

 

הקרנפים הלבנים בטבע נחשבים ליונקים היבשתיים הגדולים בעולם אחרי הפילים ועשויים להגיע למשקל של עד כשלושה טון. מצבם של הקרנפים הלבנים בטבע טוב ויציב, בהשוואה למינים אחרים של קרנפים, המצויים בסכנת הכחדה חמורה וחלק מצויים על סף הכחדה מהטבע.

 

בגני חיות ופארקים מוגנים בעולם מוחזקים כיום כ-760 קרנפים לבנים במסגרת תוכנית רבייה עולמית של מינים בסכנת הכחדה, ביניהם גם בספארי ברמת-גן ובגן החיות התנ"כי בירושלים.

 

תוחלת החיים המוערכת של הקרנפים הלבנים בשבי היא לכל היותר 50 חמישים ובטבע מוערכת תוחלת החיים שלהם בכ-35 שנה בממוצע.

 

באוכלוסיית הקרנפים הלבנים שמרבית מהאוכלוסיה שלה מצויה בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה - נרשמה עליה במספרה בשנים האחרונות ל-20,170 פרטים בטבע, אך למרות זאת יש סיבה לדאגה. הם מוגדרים בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד לא חוקי.

 

הגורם המרכזי לציד הוא סחר בקרני היונקים הגדולים. על פי הרפואה הסינית המסורתית, הקרניים מכילות חומר שעשוי להגביר את האון הגברי, לטפל בבעיות פוריות ואף לסייע במיגור מחלת המלריה.

 

מחפשים שם חדש לדיירת

בספארי מציינים כי הקרנפית תשהה לאחר הגעתה בבידוד משאר הקרנפים המקומיים. "היא תהיה באזור מגודר, שיאפשר לקרנפים בתחילה לזהותה באמצעות ריח ונערוך ביניהם חשיפה הדרגתית", מסביר גולדשטיין. "הקהל לא יוכל לצפות בה בשבועות הראשונים לאחר הגעתה כי היא תהיה באזור שמוקף בצמחייה", הוא מסכם. "התקווה שלנו שהיא תשתלב בעדר בהצלחה ובעתיד תסייע להביא דור חדש של קרנפים".

 

כעת מחפשים לדיירת החדשה שם מקומי ובספארי מזמינים את הגולשים לשלוח הצעות בתגובות לכתבה. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
דור העתיד. הקרנפית קרן פלס
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
טרקל, קרנף נדיר שנולד השנה בספארי בר"ג
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
פריקת הקרנפה קרן פלס השנה בספארי
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
מומלצים