שתף קטע נבחר

צפו: גור קרנף לבן ונדיר נולד בספארי ר"ג

בתיאום מושלם עם ההכרזה על שנת הקרנף העולמית, נולד בספארי גור קרנף רחב שפה נדיר. זו ההמלטה השנייה של קרנף בגן החיות ב-20 השנים האחרונות. האם טנדה מטפלת בו בהצלחה וכעת מחפשים לו שם, המתחיל בט'. יש הצעות?

יום שישי. שעת צהריים חמה בספארי ברמת-גן. בשטח הפתוח מרבית מבעלי החיים מחפשים אחר מקום מוצל.

 

רמי תם, ראש מחלקת חיות אפריקאיות בספארי יחד עם צוות מטפלים מתרכזים במסלול התנועה של טנדה, נקבת קרנף לבנה (רחבת שפה) בת 20 שנה, שנעה באיטיות של רכב משוריין לעבר אחת הסככות בשטח, בסמוך לחומה הגבוהה בספארי.

 

בשבוע האחרון היא זכתה לתשומת לב מיוחדת בקרב המטפלים שהתכוננו להמלטה של גור חדש. לאחר הזדווגות עם בן זוגה עטרי והריון שנמשך למעלה משנה וחצי, אתמול (שישי) הגיע רגע השיא ולאחר המלטה שנמשכה דקות ארוכות ותועדה על ידי המטפלים, הגיע לעולם גור זכר ובריא במשקל מוערך של למעלה מ-50 קילוגרם.

 

 

מחפש שם חדש באות ט'

הקרנף שנולד ללא קרן, ניסה במאמץ רב לקום על רגליו ולהתחיל לנוע בכוחות עצמו. טנדה הגיעה לסייע לו ואיפשרה לו לינוק בהצלחה. תוך פחות משעה לאחר ההמלטה, הגור הקטן כבר החל להכיר את ביתו החדש וכעת מחפשים בספארי שם חדש לגור שיתחיל באות ט'.

 

זו ההמלטה השלישית של טנדה בעשור האחרון, אך רק שתיים מהן היו מוצלחות. לאחר שעזבה את גן החיות התנ"כי בירושלים בשנת 2005, היא הגיעה אל ביתה החדש ברמת-גן ומצאה בן זוג בדמותו של עטרי, קרנף וותיק.

 

בשנת 2007 היא המליטה את בנה טיבור, שבילה את שנותיו האחרונות בצמוד לאימו וכעת ייאלץ להסתגל לירידה במעמדו כבן הבכור ולהתחיל להיאבק על מקומו בקבוצה כזכר מתבגר.

 

קבוצת הקרנפים הנדירים בספארי עברה בשנה האחרונה תהפוכות רבות. שניים מחבריה הקשישים, קרנמטה ורפי, שחצו את גיל ה-40, מתו בפברואר השנה מזיקנה. לאחרונה הצטרפה לקבוצה נקבה צעירה שהגיעה מדרום אפריקה, שזכתה לשם קרן פלס.

 

צילום: טיבור יגר, ספארי ר

 

 

בספארי מציינים כי האם מטפלת בגור ולא נתקלת בקשיים בגידולו, דבר שאינו מצריך התערבות של וטרינר. להבדיל מהמלטות של בעלי חיים קטנים יותר, כדוגמת קופים או חתולי חולות, בספארי הבהירו כי לא היתה להם כוונה לבודד את האם לקראת ההמלטה משאר חברי הקבוצה,  לאור נסיונה הקודם בטיפול בצאצאים.

 

בגני חיות ופארקים מוגנים בעולם מוחזקים כיום כ-750 קרנפים לבנים במסגרת תוכנית רבייה עולמית של מינים בסכנת הכחדה, ביניהם גם בספארי ברמת-גן ובגן החיות התנ"כי בירושלים.

 

כ-20 אלף פרטים נותרו בטבע

הקרנפים הלבנים בטבע נחשבים ליונקים הגדולים בעולם אחרי הפילים ועשויים להגיע למשקל של עד כשלושה טון. מצבם של הקרנפים הלבנים בטבע טוב ויציב, בהשוואה למינים אחרים של קרנפים, המצויים בסכנת הכחדה חמורה וחלקם מצויים על סף הכחדה מהטבע.

 

באוכלוסיית הקרנפים הלבנים שמרבית מהאוכלוסיה שלה מצויה בארבע מדינות בלבד - דרום אפריקה, נמיביה, זימבבואה וקניה - נרשמה עליה במספרה בשנים האחרונות ל-20,170 פרטים בטבע, אך למרות זאת יש סיבה לדאגה. הם מוגדרים בסכנת פגיעות בטבע עקב ציד לא חוקי.

 

הגורם המרכזי לציד הוא סחר בקרני היונקים הגדולים. על פי הרפואה הסינית המסורתית, הקרניים מכילות חומר שעשוי להגביר את האון הגברי, לטפל בבעיות פוריות ואף לסייע במיגור מחלת המלריה.

 

הגור החדש יונק בהצלחה (צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג) (צילום: טיבור יגר, ספארי ר
הגור החדש יונק בהצלחה(צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג)

 

מאז תחילת השנה: ניצודו 245 קרנפים בדרום אפריקה

האוכלוסייה הצפונית של הקרנפים הללו, המצויה בקונגו, ככל הנראה נכחדה בטבע, לאחר שבשנת 2006 אותרו רק ארבעה קרנפים בלבד.

 

בדרום אפריקה ניצודו מאז תחילת השנה 245 קרנפים, מרביתם קרנפים צרי שפה (קרנפים שחורים), אך על פי הערכות מדובר בעשרות קרנפים לבנים שניצודו באזור. ב-2011 ניצודו 448 קרנפים למרות מאמצי הרשויות להילחם בציידים.

 

בתחילת החודש הכריז איגוד השימור העולמי כי השנה תוכרז כשנת הקרנף העולמית, נוכח הדאגה לציד הבלתי חוקי של הקרנפים. בספטמבר השנה תיערך בקוריאה ועידת פיסגה בנושא גורל הקרנפים בטבע. בועידה ידונו ארגונים ונציגי ממשלות מכל העולם, כיצד להתמודד עם העלייה החדה בציד הקרנפים ובשימורם באזורי המחייה הטבעיים שלהם באסיה ובאפריקה.  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חדש בעולם. גור הקרנף רחב השפה בספארי ר"ג
צילום: AFP
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
האם טנדה והגור. מחפש שם באות ט'
צילום: טיבור יגר, ספארי ר"ג
קרנפים רחבי שפה בדרום אפריקה. בסכנת הכחדה עקב ציד לא חוקי
צילום: IUCN
מומלצים