שתף קטע נבחר

תזרום, תזרום: טיול אל הנחלים והמפלים בגולן

השלג שמתחיל להינמס, הנחלים שהתמלאו במים והשמש שיצאה רק בכדי שנגיע - כל הסיבות לקחת מעיל, פק"ל קפה ולנסוע אל נחלי הגולן השוצפים. זרמו איתנו

הגשמים שיורדים בצפון הארץ גורמים לזרימת הנחלים להיות בשיאה, ומעת לעת יוצאת השמש ומביאה עמה אתנחתא שמזמינה את המטיילים אל הטבע.

 

אז כל מה שצריך זה להצטייד בערכת קפה טובה, מעיל חם וספר מפות, כי אנחנו הולכים (או נוסעים) להוביל אתכם לאחד האזורים היפים בצפון - הגולן - שמוצף במראות ירוקים, פריחה חורפית וכמובן בהרבה-הרבה מים.

 

עוד טיולי חורף בערוץ התיירות:

 

נחל סער

זורם לאורך אחד עשר ק"מ, אך ארבעה הקרובים לכפר מסעדה מספיקים בהחלט להבין את עוצמתו

 ועוצמת מפליו. גם בטבע הדבר הראשון להפרם הוא התפר ונחל סער חצב את אפיקו על קו התפר שבין סלעי הגיר העתיקים של החרמון לבין סלעי הבזלת הצעירים יותר של הגולן. במהלך רוב השנה הנחל עצוב ויבש אך בחורף הוא זורם ברוחב לב.

 

איך מגיעים: מכביש מס' 99 (קריית שמונה-מסעדה) פונים צפונה על פי השילוט לכפר הדרוזי עין קוניה. נוסעים עוד כקילומטר וחונים סמוך לגשר הידידות. רכב שני יחכה בנקודת הסיום ליד מפל סער. לצורך כך צריך לנסוע על כביש 99 לעבר צומת מפל סער (מפגש כביש 99 עם כביש 989) כ-50 מטרים מערבה מצומת מפל סער, נמצא המפל. מעברו השני של כביש 99 ניתן להשאיר את המכונית בחניון הצמוד למסעדה.

 

 

להבין מהי עוצמה של מפל. נחל סער (צילום: ענת זיסוביץ' ) (צילום: ענת זיסוביץ' )
להבין מהי עוצמה של מפל. נחל סער(צילום: ענת זיסוביץ' )

 

תצפית על מפל עיט

נקודת התצפית המסודרת של מפל עיט היא הפתעה נעימה שאירגנה רשות הטבע והגנים בשוליה המזרחיים של שמורת יהודיה בגולן. מי עין עיט, הנובעים בערוץ נחל בעל שם דומה, נופלים אל קניון בזלת עמוק וממשיכים הלאה, עם הקניון, עד התחברות הערוץ לנחל יהודיה, כארבעה קילומטרים מערבית למפל.

 

מחניית עפר רחבת ידיים יוצאת דרך סלולה של כ-100 מטרים, המתאימה גם לכסאות גלגלים, ומגיעה עד קצה מצוק קניון עיט. מנקודת תצפית זו אפשר לראות בחורף את המפל שוצף ובקיץ זרם איתן שמגיח מתוך הצמחייה הירוקה. שביל המתפצל שמאלה מוביל, דרך גשרון מעל ערוץ הנחל, אל התצפית המזרחית. התצפית מכוונת, בעזרת שלט הסבר, אל תופעת עמודי הבזלת, הנקראים גם משושים, שנחשפו על קירות הנחל.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש מספר 87 בכיוון צפון-מזרח ומתחברים לכביש מספר 808 בצומת המפלים. לוקחים ימינה אל 808 וממשיכים עוד כ-8 ק"מ דרומה. התצפית צד ימין של הכביש.

 

מפל עיט. מי המפל מתחברים לנחל יהודיה (צילום: שרה גולד) (צילום: שרה גולד)
מפל עיט. מי המפל מתחברים לנחל יהודיה(צילום: שרה גולד)

   

נחל עורבים

נחל באורך כ-10 ק"מ בצפון-מערב הגולן ובצפון עמק החולה. שמותיו הערביים של הנחל הם ואדי נסארה וואדי ע'וראבה ("נחל עורבים").

 

נחל עורבים הוא מקום טוב להגיע אליו אחרי ימים גשומים. הליכה קצרה אליו מהכביש מספיקה כדי להכיר עוד מפל בזלת רמת גולני טיפוסי. את הבריכה השלווה בתחתית המפל כדאי לנצל כדי להחליט בשקט אם ממשיכים עם הנחל או חוזרים למכונית. הנחל, תחילה בקטע קניוני וצר ואחר כך בערוץ רחב, ממשיך לכיוון עמק החולה, רק קחו בחשבון שההליכה בו לא תמיד נעימה לרגליים כמו שהיא נעימה לעיניים.

 

איך מגיעים: נוסעים על כביש 918 צפונה ובצומת גונן לוקחים ימינה לכביש מספר 959 וממשיכים בו עד לפניה לכיוון קלע אלון. השילוט מראה על כביש פרטי, "כביש הנפט", אך הנסיעה מותרת בו. נוסעים עוד  כ-ק"מ וקצת עד שמגיעים אל מקום חצייתו של נחל עורבים.

 

מקום טוב להיות בו אחרי ימים גשומים. נחל עורבים (קרדיט: ערן גלאור) (קרדיט: ערן גלאור)
מקום טוב להיות בו אחרי ימים גשומים. נחל עורבים(קרדיט: ערן גלאור)

 

נחל משושים

נחל המשושים, מהגדולים בנחלי הגולן, סולל את דרכו נחוש והחלטי ממרכז הגולן אל בקעת בית צידה (הבטיח'ה). בדרכו הוא עובר בשכבות של קילוחי לבה שקרשו, חורץ בהם ערוצים וחושף את עמודי הבזלת היפים שבקירותיהם. שמו העברי נקרא על שם בריכה עמוקה הטמונה באפיקו, מוקפת משושים מסותתים בידי הטבע.

 

איך מגיעים: נוסעים בכביש מס' 888 (צומת בית המכס-צומת בית צידה). כ-3 ק"מ צפונית לפנייה לחד-נס, פונים מזרחה. נוסעים בדרך מסומנת בסימון שבילים שחור, תחילה סלולה ואחר כך דרך עפר, ומגיעים לחניון ולכניסה לשמורת נחל משושים. אם בחרתם באחד משני המסלולים הארוכים, חשוב להשאיר מכונית בנקודת הסיום ליד כביש מס' 87, בין צומת יהודיה וצומת בית צידה, או בחניון שמורת יהודיה.

נחל המשושים נקרא ע"ש הבריכה הזו, שמשושים בצדה (צילום: רשות הטבע והגנים) (צילום: רשות הטבע והגנים)
נחל המשושים נקרא ע"ש הבריכה הזו, שמשושים בצדה(צילום: רשות הטבע והגנים)

 

נחל אל על

נחל אל על מתחתר בסלעי בזלת כהים ולוהטים ויוצר קניון עמוק שהוא היפה בין קטעי הנחל. בין צמחיית נחלים צפופה נגלים שני מפלים שלמרגלות כל אחד מהם בריכת מים. 

 

המפל השחור הוא מפל בזלתי המתנשא לגובה של 8 מטרים והמפל הלבן הוא מפל סלע גיר בגובה 20 מטרים. בין השחור ללבן בוסתנים, עצי דולב מרשימים, ריח מנטה של נענע, שיחי ערבה וקנה ושרכים של שערות שולמית. ובין הלבן לשחור לוטרות, דורבנים, שפני סלע וסיפורים על להקה של זאבים פרועים.

 

הרכילות האחרונה מספרת על דוב שנראה באזור, והדי הוויכוח בין המאמינים לספקנים הגיעו עד ערבות הנגב. אל דאגה, לא דובים ולא יער אלא שני מפלים בשני צבעים עם בריכות מים בין צמחיית נחלים.

 

איך מגיעים: בכביש מס' 98 (מצומת אפיק לצומת מגשימים) פונים למושב אבני איתן, בשער המושב פונים שמאלה ומקיפים את הגדר, לפי השילוט לכפר האינדיאני, עד הקצה הצפוני-מערבי של היישוב, שם נמצא הכפר האינדיאני. אבני איתן הוא מושב דתי והכניסה אליו ברכב אסורה בשבת. בימי שבת וחג יש להחנות את הרכב לפני הכניסה למושב וללכת ברגל עד נקודת המוצא.

 

המפל הלבן בנחל אל על. לבן על שום סלע הגיר שמתחתיו (צילום: יאיר זיידנר) (צילום: יאיר זיידנר)
המפל הלבן בנחל אל על. לבן על שום סלע הגיר שמתחתיו(צילום: יאיר זיידנר)

 

ציר המפלים

כביש 808 נקרא ציר המפלים על שם המפלים הרבים שזורמים לאורכו. לאורך הכביש נראים גם מאגרי מים בהם בולטים חמישה מרכזיים. המאגרים עוצרים את המים הזורמים בערוצים הרדודים של נחלי מרכז הגולן, רגע לפני שהנחלים הופכים צרים יותר, עמוקים יותר, ותלולים יותר, בדרכם מטה אל הכינרת. כך מקבלים תושבי הגולן מי שתייה קרוב לבית במקום לשאוב את המים מהכינרת חזרה למעלה.

 

איך מגיעים: מצומת המפלים שבמפגש כביש 87 וכביש 808, פונים ל-808 או מכביש 98 מדרום, פונים שמאלה פניה אחת אחרי צומת מגשימים ל-808.

 

נחל חמדל

ג'פאים רבים מגיעים לנחל חמדל לצפות בזרימתו ובמפל, וזו אכן נקודה יפה לתצפית. מי גשמים

מהגולן ומי המעיינות של חמדל מבקעים את השכבות השונות של סלע הבזלת מזה זמן רב, למעשה בין חצי מליון לארבע מיליון שנים.

 

חלקו התחתון של נחל חמדל הוכרז כשמורת טבע, ובו מפלים רבים לאורך הערוץ המתפתל. צפונית לנחל חמדל אפשר לזהות מפל נוסף של נחל פרש.

 

איך מגיעים: נוסעים צפונה מצומת גדות על כביש 918 מרחק של כ-15 ק"מ, כשתחילת המסלול מצד ימין של הכביש.

 

בחורף הוא מתמלא במפלים רבים. נחל חמדל בימי הקיץ (צילום: יאיר זיידנר) (צילום: יאיר זיידנר)
בחורף הוא מתמלא במפלים רבים. נחל חמדל בימי הקיץ(צילום: יאיר זיידנר)

 

לעוד טיולים בחורף היכנסו לאתר מפה

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפל סער. אל תחמיצו את הזרימה
צילום: חנן ישכר
מומלצים