שתף קטע נבחר

פארק תמנע בחורף: אל תמנעו מעצמכם את החוויה

לסייר בקניון הלבן והוורוד, להתפעל מעמודי שלמה והפטריה המפורסמת וכמובן למלא חול צבעוני בבקבוקונים - פארק תמנע הוא בדיוק המקום לטיול חורפי של נופים ואטרקציות משפחתיות

השמים הקודרים, זרזיפי הגשם והבוץ הם סיבה טובה להפנות את פעמינו לדרום. המדבר מקבל גוונים רכים, השמש מחממת בנעימות ומסלולי הטיול נוחים להליכה. אזור פארק תמנע משלב נופים ואטרקציות לכל המשפחה.

 

הצוקים הנישאים שהתרוממו אל על בפעילות געשית, יוצרים פנורמת נוף מרשימה. הפארק משתרע על פני 60 קילומטרים רבועים וצורתו דומה לפרסה. עצי שיטה צרובי שמש מנקדים את המישורים ומורדות הצוקים ביניהם מטיילים עדרי צבאים ויעלים.

 

פיתוח ושדרוג הפארק שנעשה במשך השנים על ידי קק"ל מאפשר למטיילים לסייר בו גם בתקופת השיטפונות בנגב. הם בנו גשרים "איריים" וסללו כבישי אספלט המאפשרים נסיעה וגישה קרובה לכל אתרי הפארק.


נופים ואטרקציות לכל המשפחה. תמנע (צילום: אמיר שור, קק"ל)

 

המפגש הראשון עם האתר מתחיל בבניין מעוגל שבו מיצג מולטימדיה, המספר את סיפור כריית הנחושת ומכרות הטורקיז. ממרכז המבקרים ניתן לצאת לטיולים ברחבי הפארק ולהגיע אל מערת הקשתות ופירי הכרייה. באתר בוצע שחזור של פיר כרייה אנכי וגלריה, שהיא התפצלות של פיר הכרייה לשני צדדים בעקבות עורקי הנחושת. ישנם לוחות הסבר על התופעות השונות ותהליך הכרייה. ניתן לראות את מדרגות הירידה אל הכור מתוך החתך המלאכותי של פיר הכרייה.

 

מבקרים במערת הכורה המצרי, מטפסים אל מרפסת תצפית וזוחלים בפירי הנחושת העתיקים. נטיפי טורקיז נשפכים על גבי האדמה החולית ומגלים את סוד מרבצם. בורות מגודרים שאי אפשר לראות את תחתיתם מסתירים בבטן האדמה מחילות ארוכות, שמהן הפיקו את הנחושת והעלו אותה על פני הקרקע. המסלול ממשיך דרך הפטרייה הענקית שנוצרה בשטח כתוצאה מבלייה של אבני חול אדומות. הרוחות והמים הפרידו את גוש הסלע מן המצוק שהיה חלק ממנו. חלקה התחתון של הפטרייה התפורר וכך נוצרה כיפה שעומדת על רגל אחת.


מערת הקשתות ופירי הכרייה (צילומים: איציק ביניונסקי)

 

עמודי שלמה: להרגיש ננסים בצל הסלעים

במתחם הצופה אל הפטריה הוכשר שטח בנוי, והוצבה פטריה בגובה אדם שמהווה העתק מדויק לפטריה המקורית. היא אמנם משמשת כפריט עיצובי אבל יעודה הוא לאפשר לעיוורים לחוש את צורתה, את מגע הסלע וגרגרי החול והקוורץ. הדמיית שיטת הפקת הנחושת מתבצעת לעיני המטיילים. בשטח הותקנו טאבון אבן שנושא סימני פיח ולידו מפוחי אוויר גדולים המשמשים כחלק מן ההדגמה. שביל עפר שחלקו סלול עובר בין האתרים השונים. חולפים על פני גבעת העבדים שבה הקיפו הכורים את עצמם בחומה כנגד מעשי שוד של הבדואים.

 

מגיעים אל אתר האתגרים שבו הוקם אוהל להשתרעות עם תה או קפה, וממנו יוצאים לגלישת אומגה או סנפלינג מגובה של 18 מטרים בהשגחת מדריכים מקצועיים.

 

כשמגיעים לעמודי שלמה מרגישים ננסים בצל הסלעים הנישאים. בשעות החשיכה, האורות יוצרים אפקטים של סלע לבן וצהוב, ולצדם סלעים חשוכים שעליהם מוקרנים סמלים ודמויות מהתקופה המצרית. לשיטה קוראים גובו והיא מעין שבלונה המורכבת על זרקור התאורה ומקרינה את הדמויות על גבי ההרים החשוכים. כך נראים בגודל עצום שיירות גמלים וחמורים, ציור קיר של האלה חתח'ור כשמוגשת לה מנחה, סצינת ציד ופרטים מתוך ציורי הקיר שהתגלו באתר. ציורי הקיר המקוריים חקוקים בתוך נקיק קטן וחבוי בסמוך לעמודי שלמה ובהם מופיעים מרכבות, בעלי חיים ודמויות מהעולם המצרי הקדום.


קיימת גם פטריה בגובה אדם למישוש עיוורים. הפטריה המקורית בתמנע

 

ואיך אפשר בלי למלא חול צבעוני בבקבוקונים...

אגם נחושתן משתרע על פני 41 דונם. זהו אגם מלאכותי שמעניק לתמנע מראה של נווה מדבר. הוא מהווה מקור שתייה לבעלי החיים שנמצאים בשטח הפארק וסביבו הוקמו מתקני תיירות ופעילות לכל המשפחה. חאן מדברי שנבנה בעבודת יד בשילוב אבן טבעית וקורות עץ. לקבוצות מוגשות במקום ארוחות ולבודדים מציעים פיתות על הסאג' עם לבנה, תה וקפה חופשי והשתרעות על ספסלי עץ, מזרונים ומחצלות עם הפנים אל האגם. פינת הנוסטלגיה שייכת לבקבוקוני חול שממלאים אותם בצבעי אדמה שונים המונחים בקערות גדולות. גדולים וקטנים ניגשים למתקן וחוזרים הביתה עם מזכרת.

 

פארק תמנע הופך בלילה לעיר האורות של המדבר. עמודי שלמה, הספינקס העצום, הפטריה, ציורי הקיר ואגם הנחושת הופכים לסיפור אגדה עם רדת החשיכה. שמי המדבר זרועי הכוכבים ולילות ירח מלא מוסיפים תאורה טבעית ממעל. כשהשמש שוקעת חיי הלילה בפארק תוססים. עמודי שלמה מוארים בזרקורים צבעוניים, כך מזדקר לו סלע ענק בכחול ומנגד מפציע עמוד מפוסל בירוק.

 

האגם מואר באור זרקורים שצובעים את המים בגווני זהב. על הצוקים הנישאים מוקרנות דמויות מהעולם הקדום ובאגם משייטים בסירות פדאלים. אוהל מועד, שאף הוא הוקם על שפת האגם, משוחזר על פי המקורות במראהו, במידותיו ובצבעיו. במרכזו הוצבו מזבח, כיור נחושת, דמות הכהן הגדול, שולחן לחם והמנורה. אפשר גם לרכב על גמלים ולאכול ארוחה בדואית.


אגם מלאכותי שמעניק מראה של נווה מדבר. אגם נחושתן (צילום: קק"ל)

 

טיול בקניון (אבל לא מה שאתם חושבים)

לאחרונה נחנך מסלול טיול חדש שכולל את הקניון הלבן, הקניון הוורוד ומכרות הנחושת. משך המסלול כארבע שעות ומתאים למשפחות עם ילדים מגיל 6 ומעלה. מן הכביש המרכזי של פארק תמנע פונים מערבה במעלה ערוץ הנחל. לאחר כשני קילומטרים מגיעים להסתעפות שבילים ופונים בעקבות הסימון הכחול ימינה, לכיוון צפון מערב. מטפסים דרך ערוצים המתחתרים באבן חול בגוונים של אדום, ורוד וסגול ומגיעים לדיונות שבשיאן נמתח קו פרשת המים של הבקעה. מנקודת תצפית זו נשקפים נופי הפארק: מדרום, הערוצים המתנקזים לנחל נחושתן, מצפון הערוצים המתנקזים לנחל תמנע ומכיוון מזרח, נראים משטחי "צלחות", שהם פירי כרייה קדומים שנסתמו.

 

המסלול ממשיך במורד הערוץ אל קטע קניוני קצר החותר באבן חול לבנה. בדופן הוואדי מצוי פתח שדרכו נראה פיר אנכי חצוב במקביל לקיר הקניון. הערוץ הזה התחתר ו"חתך" מערכת מכרות שקדמה להתחתרות הערוץ. המסלול נפרד מהערוץ וחוזר אליו בהמשך, בקטע שבו ניתן להבחין במכרות אופקיים הנפתחים אליו.

 

ממשיכים אל הקניון הוורוד - נקיק צר שעובר בין קירות של אבן חול ורודה. כ-100 מטרים ממוצא הקניון מגיעים אל "המערה הרומית". כך מכונה מחסה הסלע הממוקם בדופן הדרומית של הערוץ. בתוך החלל המקורה מצויים שרידים של מבנה עתיק. בסמוך, על קיר הסלע, חקוקה הכתובת שנתנה למקום בטעות את השם "המערה הרומית". למעשה זו כתובת קבורה נבטית מעוטרת בכתב יווני.


מרגישים ננסים בצל הסלעים הגדולים. עמודי שלמה (צילום: איציק ביניונסקי)

 

ממשיכים במורד הוואדי בעקבות הסימון הכחול עד למפגש נוסף עם הערוץ. מטפסים במעלה הערוץ ומגיעים לצומת שבילים שבו ממשיכים ימינה על פי השילוט לכיוון מגרש החנייה. עוברים בסמוך לפתחי מכרות מוקפים גדרות. אלו הם מכרות הנחושת הקדומים ביותר שמוכרים בעולם עד כה וצמוד אליהם ניצבים שלטי הסבר על חשיבותם. משם ממשיכים בשביל המסומן בכחול עד לאתר הקשתות ומגרש החנייה.

 

חשוב להצטייד במים, כובע ונעלי הליכה נוחות. יש ללכת בשבילים המסומנים בלבד.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המדבר מקבל גוונים רכים. תמנע
צילום: איציק ביניונסקי
מומלצים