שתף קטע נבחר

סטודנטים להוראה נדרשים לעבור בדיקות שתן

בהנחיית משרד החינוך, נדרשים מועמדים ללימודי הוראה ברחבי הארץ לעבור בדיקה רפואית תמוהה הכוללת בין היתר בדיקת שתן, שיקוף ריאות ובדיקת מיתרי הקול. הסטודנטים זועמים: "מי שלא בריא לא יכול ללמד? זו חדירה לפרטיות". משרד החינוך בתגובה לפניית ynet: נסדיר את הנהלים

לא קלה דרכם של הסטודנטים להוראה, והפעם הבעיות לא נובעות דווקא מהמשכורת הממוצעת של המורים במערכת החינוך או מחוסר בתקנים עתידיים. מתברר שמועמדים ללימודים במכללות לחינוך והוראה נדרשים לעבור בדיקה רפואית מקיפה שכוללת גם בדיקת שתן, שיקוף ריאות ובדיקות מיתרי הקול.

 

לכתבות נוספות בערוץ לימודים:

הסיפורים הכי חמים - לפני כולם - בפייסבוק של ynet

 

למעשה כל מועמד לתואר במכללות לחינוך, לרבות המכללת האקדמית בית ברל, מכללת סמינר הקיבוצים, מכללת לוינסקי לחינוך ושאר המוסדות שמכשירים עובדים להוראה מתבקש להביא את אישור בדיקה חתום על ידי רופא, כי הוא כשיר מבחינה רפואית ללימודים. למרות שההחלטה על סוג הבדיקות אותן כל סטודנט נדרש לבצע מתקבלת על ידי הרופא עצמו, במקרים רבים המועמדים הציגו בדיקות רפואיות פולשניות לרבות בדיקת שתן.

 

אחד מהטפסים שמקבלים המועמדים ללימודי הוראה:

 

"הגעתי ליום הפתוח של סמינר הקיבוצים וקצת הייתי בהלם", מספרת דנה (שם בדוי) מתל-אביב שהגישה מועמדות לתואר בקולנוע ותקשורת. "כחלק מהטפסים שהיה צריך למלא, המזכירה שם נתנה לנו אישור רפואי. פתאום אני רואה שבאישור שבו ביקשו את חתימת הרופא מופיעה גם האפשרות לעבור בדיקת שתן".

 

לשאלת ynet האם שאלה המועמדת את הצוות במקום מדוע יש צורך בבדיקות מהסוג הזה השיבה דנה: "אמרו לי שגם אם את לא בריאה את יכולה ללמוד, אבל אז זה יעכב את הקבלה שלך לעבודה. לא שמעתי אף פעם שכחלק מהרשמה למוסד הלימודים צריך אישור מהסוג הזה. וחוץ מזה, אם נניח אני חולה במשהו אז מה, אסור לי ללמד?".

 

שיקוף ריאות? לא בבית ספרנו!

הצהרת בריאות, כמו תעודת יושר שנדרשת מגברים שעובדים בתחום ההוראה, מקובלת בעיקר כחלק מתהליך הקבלה לעבודה. אולם, במקרה זה המוסדות עצמם הם אלה שמציבים את הטופס הנ"ל כחלק מחייב בתהליך ההרשמה - כלומר כמה שנים לפני שהסטודנט אפילו מצא מקום עבודה. מדובר בנוהל של משרד החינוך, שמחייב את כל המוסדות האקדמיים שמכשירים עובדים להוראה בהצהרה זו.

 

ומה משרד הבריאות אומר על הנוהל המדובר? להפתעתנו גילינו כי כלל לא מדובר בהנחיה שלו, ובמשרד החינוך דורשים את האישור הרפואי על דעת עצמם. בארגון רופאי המשפחה בישראל נשמעים בשנה האחרונה קולות לפיהם הם מתכוונים להימנע מאישורי כשירות רפואית או נפשית (שנדרשים ממועמדים ללימודי הרפואה), ולהסתפק במתן "תדפיס סיכון מידע רפואי".

 

למעשה, במשרדי האירגון התקבלו טפסים מטעם מכללות לחינוך, ורופא השייך לארגון מספר שבאחד מהם נדרש לדווח על ליקויים רפואיים ולהתבסס על צילומי ריאות, בדיקות שתן ויכולת הדיבור. "אני יכול להבין מדוע מורה צריך לדעת לדבר, אבל שיקוף ריאות? מהסיבה הזאת אנחנו נעדיף את התדפיס שניתן לקבלו באמצעות קופות החולים וכולל פירוט תרופות ואבחנה למחלות כרוניות. כאן זה נגמר מבחינתנו", אמר ל-ynet.

 

"חדירה לפרטיות"

מעבר לעובדה שברוב תחומי הלימוד במוסדות האקדמיים בארץ לא נדרשת מלכתחילה תעודת הוראה, תמוהה החלטתו של משרד החינוך לחייב את המורים לעתיד בצהרת בריאות, עוד בטרם התחילו בלימודיהם.

 

בהקשר זה מבקשים להבהיר במשרד התמ"ת, האחראי על תחום התעסוקה במדינה, כי "חוקי העבודה אינם עוסקים בדרישה ממועמד לעבודה לבצע בדיקות רפואיות כתנאי לקבלה לעבודה. יש מעסיקים המפנים מועמדים לעבודה לרופא תעסוקתי לבדיקות התאמה לתפקיד, כמו גם בתקנות מס מקביל (שירותי בריאות בעבודה - א"ב), שהן חלק מחוק ביטוח בריאות ממלכתי נקבע בין היתר כי שירותי בריאות בעבודה כוללים בדיקה רפואית של מועמד".

 

סמינר הקיבוצים. למצולמים אין קשר לכתבה (צילום: משה שי) (צילום: משה שי)
סמינר הקיבוצים. למצולמים אין קשר לכתבה(צילום: משה שי)

 

"אני מבינה שאנחנו צריכים להיות בריאים בשביל לעבוד עם ילדים", אומרת סיוון, מורה מצפון הארץ שלמדה לתואר ראשון בחינוך במכללת לוינסקי, "אבל מדוע משרד הבריאות לא עושה את זה? פשוט מוזר בעיניי לקבל את הטופס הזה עם יתר טפסי ההרשמה. אם אני לא טועה, הרופא שלי חתם על ההצהרה בזמנו אבל יש לי חברה שהייתה צריכה לעבור מספר בדיקות, זה היה משפיל, שלא לדבר על עניין החדירה לפרטיות".

 

משרד החינוך: "נסדיר נהלים"

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "מועמד אשר מעוניין לעסוק בהוראה, מחויב לעמוד במספר קריטריונים ובכלל זה בסוגיית הכשירות הרפואית. בתוך כך, מתבקש המועמד להציג אישור מטעם רופא המשפחה, שלו הסמכות וההיכרות עם אותו מועמד. אשר למילוי הטופס במסגרת לימודיו של המועמד להוראה, יצויין, כי בכוונת המשרד להסדיר את הנהלים בעניין זה, כך שמילוי טופס הצהרת הבריאות ייעשה לקראת מתן קביעות".

 

ממשרד הבריאות נמסר: "משרד הבריאות לא הנחה ולא המליץ, לא למכללות לחינוך ולא למכללות בכלל, לדרוש ממועמדים שנרשמו ללימודים, להציג אישור רפואי בעת ההרשמה, המעיד על כשירות רפואית ללמוד במכללה. איננו מכירים נוהל שכזה".

 

אורי רשטיק, יו"ר התאחדות הסטודנטים בישראל אמר בתגובה כי "אנו מגנים בכל תוקף את חובת הסטודנטים לחינוך והוראה במכללות ובאוניברסיטאות להציג כתנאי קבלה אישורים רפואיים רבים, זאת לאור העובדה כי האישורים מחייבים בדיקות פולשניות עוד בטרם התקבלו כעובדים במשרד החינוך.

 

"בנוסף, כחלק מתנאי קבלת מורים למשרד החינוך עליהם לעבוד בדיקות רפואיות נוספות או תואמות. בחברה מתוקנת, לכל אדם יש זכות ללמוד כל שברצונו ללא קשר למצבו הבריאותי ועל כן, ראוי לבטל את הבדיקות לאלתר ולבצען רק בכניסה לתפקיד. אנו מקווים כי משרד החינוך אכן ישקול בחיוב לשנות את הנוהל כך שהבדיקות הרפואיות יבוצעו רק לאחר סיום הלימודים ועם תחילת העבודה במשרות ההוראה והחינוך".

 

במכללות לחינוך מבהירים כי אישורי כשירות רפואית ונפשית ללומדים הוראה נדרשים על ידי משרד החינוך, לפי סעיף 1.5 לנוהל האגף להכשרת עובדי הוראה במשרד.

 

ממכללת לוינסקי לחינוך נמסר כי "חוברת 'מנהל לומדים במוסדות אקדמיים להכשרת עובדי הוראה' של משרד החינוך מגדירה דרישות וחובות של משרד החינוך מסטודנטים להוראה לעתיד. בין הדרישות, מבקש משרד החינוך מהמועמד להמציא אישור רפואי שיצורף לתיק האישי של הסטודנט, גם זאת על פי הנהלים של משרד החינוך.

 

"בטופס האישור הרפואי שנדרשים מועמדים ללימודים להציג, מפורטות הבדיקות הנדרשות על ידי משרד החינוך. הטופס מציג תיעוד ואישור רופא למצבו הרפואי של המועמד והוא איננו מכשול בפני הבאים ללמוד. במידה והמשרד יחליט שיש צורך בריענון הנהלים והטפסים ו/או שינוי חלק מהדרישות, נתעדכן ונפעל בהתאם".

 

ממכללת סמינר הקיבוצים נמסר: "מכללת סמינר הקיבוצים כפופה לנוהלי משרד החינוך. את דרישות האישור והנוסח גיבש משרד החינוך ובכלל זה את הדרישה מהמתקבלים ללימודים בכל המכללות לחינוך בארץ להמציא אישור רפואי".

 

מהמכללה האקדמית בית ברל נמסר: "בהתאם לתקנות ודרישות משרד החינוך, מתבקשים הסטודנטים במסגרת ההרשמה לבית הספר לחינוך במכללה, להמציא אישור רפואי המשקף את מצב בריאותו של התלמיד. המכללה אינה מתנה את הקבלה ללימודים בביצוע בדיקות מסוימות מסוגים שונים שכן ההחלטה לבצע את הבדיקות מתקבלת על ידי רופא המשפחה של הסטודנט בלבד".

 

בהכנת הידיעה השתתף תום זיו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקת שתן: הרופא עצמו יחליט, אך המכללה דורשת
צילום: shutterstock
מומלצים