שתף קטע נבחר

גיוסי סטודנטים: תחילתה של קריירה ארוכה

חברות רבות, בעיקר בתחום ההנדסה והטכנולוגיה, בוחרות לגייס סטודנטים כבר בזמן הלימודים. בכך אפשר לזהות סדקים בחומה שבה נתקלים האקדמאים הצעירים בארץ שמתקשים למצוא עבודה, אשר מקבלים הזדמנות לפתח קריירה בגיל מוקדם

בשנים האחרונות נשמעת ביקורת אודות הביטוי: "תלמד-תצליח". למרות שתואר ראשון הפך לחיוני, אפילו בקבלה לעבודה כנציג שירות לקוחות, רבים מבוגרי האוניברסיטאות והמכללות מתקשים להשתלב בשוק העבודה עם סיום הלימודים. בוגרי חוגים נחשקים כמו מנהל עסקים, הנדסה ומדעי המדינה נאלצים להסתפק בעבודות זמניות ואף ובוחרים במקצוע שלא קשור לתחום אותו למדו.

 

אולם מתברר שישנן חברות רבות שבוחרות לגייס סטודנטים כבר בזמן הלימודים. בכך אפשר לזהות סדקים בחומה שבה נתקלים האקדמאים הצעירים בארץ שמתקשים למצוא עבודה. חברות ההי טק הגלובאליות הפועלות בארץ, מציעות תכניות עבור סטודנטים מצטיינים, אשר במסגרתן הם מבטיחים לעצמם כבר בשלב מוקדם של חייהם, קריירה מקצועית ומשרה נחשקת. 

 

"לקראת סיום הלימודים שלי חיפשתי עבודה במשהו שמשלב גם טכנולוגיה וגם עסקים", נזכרת הדר לוקר, מנהלת פיתוח עסקי בחברת HP ובעלת תואר ראשון בהנדסת חשמל ומחשבים באוניברסיטת בן-גוריון. "שמעתי על תכנית של חברת HP שמחשפת בוגרי אוניברסיטה ללא ניסיון לגמרי במקרה. עברנו כמה שלבים של ראיונות, מרכז הערכה, ראיון עם אחד ממנהלי החברה ואחרי כל השלבים האלה התחלתי קורס שמטרתו הכשרת אקדמאים לתפקידים בחברה".

 

"דם חדש לחברה"

הקורס שבו השתתפה הדר הוא חלק מתכנית העונה לשם HP University, במסגרתה מגייסת חברת HP בוגרי אוניברסיטאות לתפקידי ניהול מכירות ופיתוח עסקי. תהליך הגיוס מתחיל חצי שנה לפני סיום התואר תוך כדי פרסום במוסדות האקדמיים כשהרעיון הוא שילוב כוח צעיר ורענן בחברה.

 

הבוגרים שמתקבלים לתכנית עוברים הכשרה של חצי שנה, שבמהלכה לומדים המשתתפים על החטיבות השונות ומתנסים בסימולציות ובעבודה מול לקוחות החברה. "אחד היתרונות הכי משמעותיים בתכנית שהיא מאפשרת לאנשים ללא ניסיון להתברג לתפקידי מפתח בזמן קצר", מוסיפה הדר.

 

"אפשר לראות את זה באופן גורף על המחזור שלי ועל המחזורים שאחריי; התברגנו לתפקידים מאוד חשובים בארגון. במסלולים אחרים זה היה לוקח הרבה זמן. החברה שמה פוקוס על הפרויקט הזה וחשוב לה לקדם את האנשים בתוך הפרויקט".

 

"יש לחבר'ה האלה יתרון גדול", מסבירה עדנה קוליק, מנהלת התכנית. "הם מכניסים דם צעיר לתוך הארגון ואתה בונה אותם לתוך הארגון. החבר'ה שמגויסים הופכים עתודה לתפקידים השונים בחברה ואחרי שלוש וחצי שונים, האנשים משולבים בצורה יוצאת דופן בארגון ומהווים עמוד תווך בארגון".

 

האם התכנית פונה רק לבוגרי הפקולטות להנדסה?

 

"באופן טבעי ממדעי הרוח הם קצת פחות מגיעים כי צריך יכולת ללמוד ולקלוט טכנולוגיה. אבל הפנייה שלנו מקיפה את כל הפקולוטת והמחלקות באוניברסיטאות ובמכללות לרבות הנדסה וניהול, תעשייה וניהול, מנהל עסקים וכו'. זו הזדמנות שווה לכולם ואנחנו בוחנים לפי היכולת של המועמד וההתאמה לארגון".

 

"בית-ספר מעולה"

כאמור חברת HP אינה היחידה שבוחרת לאתר מועמדים פוטנציאליים לעבודה כבר בזמן לימודיהם האקדמיים. חברת אפלייד מטיריאלס שעוסקת בפיתוח ציוד חדשני לתעשיית השבבים, לא רק מעודדת שילוב בוגרי אוניברסיטאות חסרי ניסיון בשורות החברה אלא גם מעסיקה סטודנטים כבר בזמן הלימודים ורבים מהם משתלבים במשרות קבועות בחברה עם קבלת התואר.

 

"לא הייתה לי התלבטות בנוגע לחיפוש מקום עבודה כסטודנט כי ידעתי שאני רוצה לראות מה עושים עם כל התיאוריה שלומדים בעולם האמיתי", מסביר זיו פריזט מנהל קבוצות אפליקציה באפלייד מטיריאלס, בעל תואר ראשון בהנדסה ביו-רפואית באוניברסיטת תל-אביב. "לא מדובר בתכנית הכשרה, אבל עבודת הסטודנט בחברה הייתה בית ספר מעולה בשבילי; התנסיתי בתחומים שמשכו אותי עוד באוניברסיטה, קיבלתי זווית ראיה אחרת על יישומים ופתרונות לבעיות אמיתיות, והכי חשוב התחלתי לצבור ניסיון מקצועי בעבודה כמהנדס".

 

לא כדאי לחכות לסיום הלימודים?

 

"מעבר ליתרונות הברורים של השתלבות בחברה לאחר סיום הלימודים, העבודה במקצוע בזמן הלימודים עוזרת להטמיע את החומר שלומדים באוניברסיטה ולחבר אותו לאפליקציות בתעשייה. במידה רבה, זהו תהליך למידה משלים למה שאנחנו מקבלים באוניברסיטה כסטודנטים, ולדעתי הוא חשוב לפחות באותה מידה כמו ההבנה התיאורטית בה מתמקדים באוניברסיטה. החשיפה לעולם התעשייה,בשילוב עם הטמעה של החומר הנלמד, הרחבה של תחומי הידע והתנסות ראשונה בעולם ההיי טק היא מאוד משמעותית ומקדמת".

 

לאחרונה, זוכה המגמה לעדנה גם בקרב החברות הישראליות: סטודנטים להנדסה מהמוסדות השונים בצפון הארץ לרבות הטכניון, אוניברסיטת חיפה והמכללות השונות זוכים להשתלב ברפאל, בתנאי שהמועמד יעתיק את מקומו לאזור חדרה וצפונה.

 

במקרה זה, ההכשרה היא תוך כדי עבודה והסטודנטים משתלבים בפיתוח ובייצור מרגע כניסתם לחברה, שאף מעודדת סטודנטים הנקלטים לעבודה, להתמקצע במהלך לימודיהם במסלולי לימוד הקשורים לתחומים בהם יעסקו ברפאל.

 

גם רכבת ישראל, המתמודדת עם ביקוש גובר לטכנאים ומהנדסי חשמל, פונה לקהל הסטודנטים במהלך השנה הרביעית ללימודיהם. בחברה הממשלתית קיימת תכנית לימודים ייעודית המשתלבת עם לימודיהם באקדמיה ומכשירה אותם לעבודה עם סיום התואר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים