שתף קטע נבחר

ריטלין בימי בחינות: פיתרון מומלץ לכל סטודנט?

הוא מאפשר לללמוד שעות, להשלים עבודות סמינריוניות תוך ימים ספורים, ולתמרן בין לימודים מלחיצים לעבודה. איך משיגים אותו בלי מרשם? בשוק השחור. מומחית: זה חוסר אחריות משווע, אלה לא סוכריות ויש תופעות לוואי

דנה ג', בוגרת תואר ראשון במדעי המדינה ומזרח תיכון מאוניברסיטת תל-אביב, זוכרת היטב את תקופת המבחנים האחרונה בלימודיה. בניסיון להתמודד עם חמישה מועדי א', שש עבודות סמינריוניות וגם עם עבודתה כמלצרית במסעדה, החליטה לנסות את נפלאות הריטלין.

 

סטודנטים ? יש לנו כתבות נוספות עבורכם:

 

"פתאום הצלחתי לשבת ללמוד במשך 8 ואפילו 10 שעות בלי לקום", היא נזכרת בהתרגשות. "הייתי קמה בבוקר, לוקחת כדור של ריטלין, מתחילה ללמוד ואחרי חצי שעה פשוט לא מצליחה לקום. הרגשתי שאני 'גומעת' עשרות עמודים של סיכומים וככה ממש הצלחתי ללמוד ביום או יומיים למבחן. באותה צורה אפילו סיימתי עבודות סמינריוניות בשלושה או ארבעה ימים".

 

לשאלת ynet איך הצליחה להשיג את הריטלין, מאחר שמעולם לא אובחנה כבעלת הפרעות קשב או ריכוז, טוענת דנה כי "זאת ממש לא בעיה להשיג את הכדור הזה. יש שוק שחור בין הסטודנטים. כאלה שמשיגים מרשם מוכרים אותו לאחרים וחוץ מזה, יש כאלה שבאמת יש להם הפרעת קשב, מקבלים את הריטלין ופשוט נותנים אותו לחברים או למי שמבקש. זה הפך למצב שיותר קל לקבל ריטלין מלקנות אקמול או אופטלגין".

 

הכל התחיל כתרופה נגד דיכאון

נעים להכיר (במידה ועדיין לא עשיתם זאת): הריטלין (או מתילפנידייט בעגה הרפואית), תרופה שגילו כבר למעלה מיובל שנים לטיפול בדיכאון וגם להתמודדות עם תופעות קשב וריכוז. למעשה, הקהילה הרפואית גילתה שהריטלין ממתן את התופעות הנ"ל ומשפר את יכולת הריכוז והקשב לרבות ההישגים הלימודיים.

 

"חשוב להבין שהפרעת הקשב זו לא אופנה ומי שסובל ממנה סובל ממנה כל הזמן באופן רציף", מסבירה ציפי קוברינסקי, מרצה במסגרות חינוכיות לגבי מיצוי הפוטנציאל האישי של לקויי למידה ובעלי הפרעת קשב. "הפרעת קשב כיום לא רק מתייחסות להפרעות בלמידה אלא גם בנושא של תפקודים הניהוליים, ביכולת לקבל את עצמך, לדחות סיפוקים וכו'. כל הדברים האלה באים לידי ביטוי בתקופה של בחינות. אנשים שלא ידעו להתארגן מראש ולא יזמו ודחו כל דבר קטן מוצאים את עצמם בבעיה".

 

- כיצד הם מתמודדים איתה?

"זה המקום שהריטלין נכנס לתמונה. הריטלין לאנשים בעלי הפרעת קשב עוזר להם להתנהל נכון יותר ומי שזקוק לו זו תרופה שמצילה את איכות החיים. זה גם לא פינוק. אנשים בעלי הפרעות קשב וכדומה הם אנשים שחיים בתחושת אכזבה מעצמם. השימוש בריטלין זה כמו שימוש במכשיר שמיעה. האפשרות הזאת היא טובה למי שזה מתאים לו.

 

"הכל בתנאי שאלה אנשים שעברו אבחון רפואי ותחת פיקוח רפואי. זה די מזעזע אותי לשמוע על אנשים שלוקחים את זה בלי טיפול רפואי, זה חוסר אחריות משווע. אלה לא סוכריות, אסור לקחת תרופה ללא פיקוח רפואי כי יש לה תופעות לוואי והיא מגבירה דברים".

 

נותן תחושת High, עלול לגרום לחרדה

כמו שניתן ללמוד מהמקרה של דנה, ריטלין הוא כבר לא נחלתם הבלעדית של ילדים ומבוגרים שלוקים בהפרעות קשב וריכוז. במהלך שנת הלימודים האקדמית, ובמיוחד בתקופת הבחינות, זוכה הריטלין לעדנה בקמפוסים ולפי ההערכות מאות ואף אלפי סטודנטים עושים בו שימוש חד פעמי או קבוע.

 

לפי מחקרים שנעשו בשנים האחרונות, בארצות-הברית מדובר במגפה של ממש וסטודנטים לא רק משתמשים בריטלין על מנת להישאר ערים בלילות או על מנת לסיים מטלה אקדמית, אלא גם כדי לדכא תיאבון ואפילו כסם. למעשה, המשתמשים מפוררים את הריטלין ומסניפים אותה לתחושת High.

 

"אני לא מסכימה שמדובר בתופעה נרחבת", קובעת ד"ר לאה פוסטיק מהמחלקה להפרעות בתקשורת באוניברסיטת אריאל שאף ערכה מחקר בנושא. "אני חושבת שסטודנטים בסך הכל מנסים להשיג את זה מחברים שלהם. צריך לומר משהו מאוד ברור: הפרעות קשב זה רצף, ונקבע שמישהו בעל הפרעות קשב מנקודה מסוימת והלאה מתאים לקבל אותה. מה שכן צריך לקחת בחשבון, שאם אתה לא מתאים לקריטריונים מבחינת הפרעות קשב וריכוז, מנקודה מסוימת הריטלין יכול לגרום לתסמינים של התקפי חרדה".

 

- וגם נפילת מתח.

"תראה, במחקר שעשיתי מצאתי שבעלי הפרעות קשב וריכוז שלוקחים ריטלין, הביצוע שלהם היה כמו כאלה שלא סובלים מהפרעות קשב וריכוז. מי שלא מאובחן כבעל הפרעות קשב וריכוז, ולוקח ריטלין, יכול להרגיש נפילת מתח משום שרמת האדרנלין נשרפת למשל. הוא בהחלט יכול לפגוע".

 

מה התחליף? אפליקציות במחשב

ואם כבר שאלתם: הריטלין בהחלט משפר את היכולת לתפקד בבית ובעבודה, מעלה את ההערכת העצמית וגם מגביר את ההישגים בלימודים. בנוסף לכך, כל המחקרים שבוצעו בקרב מטופלים שסובלים מהפרעות קשב גילו שהריטלין לא גורם להתמכרות אם הוא נלקח במינונים שהותאמו על ידי רופאים. אולם כל מי שנוטל ריטלין ללא פיקוח רפואי מסתכן, כאמור, בנזק לרבות התקפי חרדה, נפילת מתח וכו'.

 

אז מה כן אפשר לעשות בתקופת הבחינות על מנת לנהל את הזמן בצורה יעילה יותר ולשפר את יכולת הריכוז? "יש אפליקציות לטלפונים, לטאבלטים ולמחשבים שיכולות לחסום את הפייסבוק לשעות נוספות", מסכמת קוברינסקי. "אפשר להשיג גם עזרה ממאמן אישי, התנהגותי או פסיכולוג שיסייע להיכנס לריכוז.

 

"למרות שבמידה מסוימת יש קושי עם המילה ריטלין, האפשרות לקחת ריטלין לבעלי הפרעות קשב נותנת לסטודנטים האלה הזדמנות שווה. זה לא סתם שחברות התרופות מדווחת על עלייה בשימוש בריטלין".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
זוכה לעדנה בקמפוסים
צילום: נמרוד גליקמן
צילום: באדיבות אוניברסיטת אריאל
לאה פוסטיק
צילום: באדיבות אוניברסיטת אריאל
מומלצים