שתף קטע נבחר

75% מתלמידי פולין: סייענו מדי ליהודים בשואה

אף שמעטים היהודים החיים בפולין, חלחלו מאפיינים אנטישמיים לדור הצעיר. סקר של הקהילה היהודית מעלה כי 61% מתלמידי פולין היו כועסים לגלות שבן-זוגם יהודי, ו-40% לא רוצים יהודי בכיתתם. מירק קנג'ו התגייס למלחמה באנטישמיות בארצו

היום (ד') מציינים 68 שנים לשחרור מחנה ההשמדה אושוויץ בירקנאו, ונתוני האנטישמיות הישנה ביבשת הישנה עולים בהתמדה, כאילו לא חלפו שבעה עשורים מהזוועה ההיסטורית האיומה ביותר שהתרחשה על אדמתה.

 

<< עוד חדשות, כתבות ותוכן - בעמוד הפייסבוק של ynet >>

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. כנסו  >>

 

 

המחלקה למאבק באנטישמיות של ההסתדרות הציונית מפרסמת היום נתונים חדשים, המציגים תמונה עגומה על עליית אחוזי האנטישמיות בעולם: בשנת 2012 התרחשו כ-686 אירועי אנטישמיות אלימים ברחבי אירופה - עלייה של 30% בהשוואה לשנת 2011, כשבצרפת עצמה חלה עלייה של 50% במקרי האלימות.

 

44% מתלמידי פולין לא רוצים שכן יהודי

בסקר אחר שנערך על ידי הקהילה היהודית בפולין, בקרב 1,200 סטודנטים פולנים בעשרים תיכונים שונים, במלאת

70 שנה למרד גטו ורשה - עולה כי 75% מהם מאמינים שהפולנים סייעו יותר מדי, או סייעו הרבה מדי ליהודים, במהלך מלחמת העולם השנייה.

 

שימו לב לנתונים מאותו הסקר: 61% מהנשאלים היו כועסים לו היה מתגלה להם שבן-זוגם הוא יהודי, 44% מקרב הדור הפולני הצעיר לא רוצים שכן יהודי, ו-40% מקרב תלמידי פולין לא רוצים בן כיתה יהודי.

 

במחקר נוסף שנערך באירופה בשנת 2012 בעשר מדינות, עולה כי 61% מאמינים שהיהודים נאמנים יותר לישראל מאשר למדינה שבה הם חיים, 54% סבורים כי יש ליהודים כוח פיננסי רב מדי, 53% סבורים כי היהודים מדברים יותר מדי על השואה, ו-46% מאמינים כי היהודים אחראים לצליבת ישו.

 

"המגמות הללו מזכירות תקופות אפלות, בעיקר ביוון, הונגריה ואוקראינה, שם יש עלייה מסיבית של מפלגות ניאו-נאציות", אומר יעקב חגואל, ראש המחלקה למאבק באנטישמיות של הסתדרות הציונית. "לצד עליית מפלגות אלו והתבטאויות אנטישמיות של חברי פרלמנט, אנחנו מזהים עלייה מסיבית של אירועים אנטישמיים, כיוון שהם משחררים רסן ונותנים לכך לגיטמציה".

 

הכירו את הפולני שנאבק באנטישמיות בארצו

מירק קנג'ו (53) הוא עוף מוזר, יוצא דופן בנוף הפולני והאירופי ככלל. הוא נוצרי קתולי שדובר עברית רהוטה, חרף העובדה שמעולם לא ביקר בישראל. "אין יהודים בפולין, אבל יש אנטישמיות, וזו סכיזופרניה", הוא מספר. "פולין היא מדינה קתולית, ויש שורש אנטישמי בקתוליות".

 

קנג'ו החליט להקדיש את חייו למאבק באנטישמיות בארצו: "אני לא יהודי, אבל אני מרגיש שיש לי לב יהודי", הוא אומר. "החלטתי לקחת על עצמי כשליחות להיאבק באנטישמיות, כי אם אני לא אעשה את זה, מי יעשה?"

 

הקשר הראשוני של קינג'ו, תושב זמושץ, ליהדות - החל כשכחבר קתולי של אביו התחתן עם יהודייה, ונוצרה חברות קרובה. בשל איום המשטר הקומוניסטי בפולין, היא נאלצה להסתתר. סיפורה הותיר רושם עז על קינג'ו, שמשתתף מידי שנה עם חבריו ובני משפחתו במצעד החיים, כשהוא אוחז בדגל ישראל כאות הזדהות.

 

הודות לידע שלו בעברית, הוא משחזר את ספרי הקודש שמצא בגניזת בית הכנסת בזמושץ. מירק קינג'ו (צילום: שרה העצני כהן) (צילום: שרה העצני כהן)
הודות לידע שלו בעברית, הוא משחזר את ספרי הקודש שמצא בגניזת בית הכנסת בזמושץ. מירק קינג'ו(צילום: שרה העצני כהן)

 

קינג'ו אף מתנדב באחזקת בית הכנסת היהודי בעיירה לנצוט, שם הוא מעביר הרצאות לתלמידים פולנים שמבקרים במקום. לפני שלוש שנים גילה בעליית הגג את גניזת בית הכנסת. הודות לידע שלו בעברית, הוא משחזר את ספרי הקודש.

 

פולנים רבים, הוא מעיד, חושבים שהוא עושה זאת כיוון שהוא יהודי, ואינם מתייחסים לכך באהדה. "במקום שאין איש, היה איש", הוא אומר. "אני מדבר עם ילדים פולנים שמגיעים לפה על אנטישמיות, וזה נורא בעיניי שילדים שלא ראו יהודי בחייהם נוהגים באנטישמיות ושונאים יהודים. מבחינתי, אם אצליח לשנות אפילו עמדה של אדם אחד ששונא יהודים, זה יהיה הישג עצום".

 

זירת האנטישמיות תוססת ברשת

צבי ברנר, שגריר ישראל בפולין, סבור כי החברה הישראלית נוטה לשפוט את הפולנים בחומרה "יותר ממה שמגיע להם", לדבריו. "אני נתקל בישראלים וגם ביהודים אמריקאים שאומרים כי הם מוכנים לנסוע לגרמניה, אבל לא לפולין".

 

חגואל שומע – ונחרד. "אנשי משרד החוץ מתנהלים כמו בת יענה", הוא אומר. "שגריר ישראל בפולין אפילו לא ידע שלפני שבוע, במרחק עשרה קילומטרים מוורשה, נופצו לחלוטין מצבות בבית קברות, והוא נציגה הרשמי של מדינת ישראל. מבחינתי- התעלמות מובילה למדרון חלקלק שנגמר ברצח, כמו זה שהיה בטולוז".

 

לדבריו, קיים קושי לכמת את מקרי האנטישמיות ברחבי אירופה, כיוון שמרביתם אינם מגיעים לידי הרשויות. "מדד האירועים האנטישמים איננו מדע מדויק. האם ילד יהודי שסופג יריקה בדרך חזרה מבית הספר מדווח כאירוע אנטישמי? אנחנו מעריכים שמקרים כאלה מתרחשים באחוז מאוד גבוה, ואינם מדווחים".

 

חגואל מציין כי כיום ניתן לראות את האנטישמיות פורצת ביתר שאת בעיקר ברשתות המקוונות: "אם מקישים בגוגל את המילה 'יהודי', כמעט כל האתרים שיעלו קשורים באנטישמיות. יש כיום שני סוגי אנטישמיות בעולם: הקלאסית, שנובעת ממניעים דתיים נוצריים, והמודרנית מוסלמית.

 

"לצערי, באירופה יש את שני הסוגים גם יחד. האנטישמיות לא השתנתה, אבל יש לנו מדינה, והמאבק בתופעה צריך להיות מאבקו של העם היהודי, שנמצא ברובו בישראל. בחודש ייפתחו קורסים לישראלים שרוצים להתנדב למאבק באנטישמיות המשתוללת באינטרנט, ואנחנו קוראים לכל מי שיכול, שיצטרף".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שרה העצני כהן
צדיק בסדום: מירק קנג'ו
צילום: שרה העצני כהן
מומלצים