שתף קטע נבחר

נפרדים מ'שייח האביב הערבי': 'איבדנו את המצפן'

בעולם הערבי לא מעכלים את הפרישה של אמיר קטאר השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני. לצד השבחים על פועלו למען הפלסטינים, ספג ביקורת על התנגדותו לאסד ויחסיו עם ישראל. "מה שהשיג ב-18 שנים לא השיגו שליטים אחרים בכמה עשורים"

אזרחים פצחו נא בשיר - נפרדים מהאמיר: זה היה באוויר כבר כמה ימים, אבל היום (יום ג') זה הפך לרשמי. אמיר קטאר, השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני, אחד האנשים המשפיעים ביותר בעולם הערבי בשנים האחרונות, העביר את שרביט השלטון לידי בנו בנאום קצר ותמציתי.

 

עוד חדשות בעולם :

מסומם שחה 7 שעות באוקיינוס כדי לברוח ממעצר

מתאבק, רופאה או עיתונאי. מונגוליה בוחרת נשיא

חזק בחוץ, חלש בפנים. מורסי סוגר שנה בתפקיד

אמיר קטאר העביר השלטון לבנו: 'זמן לדור חדש'

 

רשת אל-ג'זירה הקטארית הייתה במשך שנים ה"בייבי" של השליט מנסיכות המפרץ העשירה ושימשה כלי להעברת ביקורת נגד משטרים רודנים באזור. הבוקר היא התחפשה לכמה שעות לערוץ ממלכתי לכל דבר ועניין ושידרה בגל פתוח עם מעברונים, כתבות בלתי נגמרות שמציגות את הישגי האמיר במישור המקומי והבינלאומי ופרשנויות אוהדות על פועלו.

 

שיחת היום בקטאר. צפייה משותפת בבית קפה בנאום הפרישה של האמיר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
שיחת היום בקטאר. צפייה משותפת בבית קפה בנאום הפרישה של האמיר(צילום: רויטרס)

 

במישור הפנימי הזכירו באל-ג'זירה כי השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני קיים בשנת 1999 את הבחירות הדמוקרטיות הראשונות אי פעם במדינה לרשויות המקומיות וב-2003 הציג חוקה חדשה למשאל עם, שאושרה ברוב של מצביעים.

 

"האמיר שדרג את מעמד קטאר בעולם"

מבחינת מדיניות החוץ זכה אמיר קטאר לתשבוחות על התנהלותו, בייחוד בתקופת מהפכות "האביב הערבי", אך גם על מאמצי התיווך שלו בזירה הפנים-פלסטינית ובזירה הלבנונית ועל עמדותיו התומכות בעם הפלסטיני והלבנוני במהלך פעולות ישראל בעזה (מבצע "עופרת יצוקה") ובמלחמת לבנון השנייה. במהלך שני האירועים שהוזכרו הצניע האמיר הקטארי את יחסיו עם ישראל.

 

"אף שהיו מי שמתחו ביקורת על עמדותיו השנויות במחלוקת של אמיר קטאר בזירה הבינלאומית, כולם מסכימים שהוא שדרג את מעמדה של קטאר בעולם בהתחשב בגודל שטחה ובמספר תושביה", אמר מגיש באל-ג'זירה. בהתייחסו לעתיד לבוא על ארצו, אמר עורך העיתון הקטארי "א-שרק" באולפן כי "מדיניות החוץ של קטאר מבוססת על עקרונות וערכים. לכן אני סבור שהשייח תמים יילך באותה דרך. כפי שראינו במהפכות 'האביב הערבי', לקטאר הייתה עמדה קבועה שלא השתנתה".


 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

 

אולם, האמיר הקטארי עדיין לא עזב את כיסאו וכבר יש הרבה אנשים שמתגעגעים אליו. אחד מהם הוא עבד אל-חאלק עבדאללה, פרופסור למדעי המדינה מאיחוד האמירויות. עבדאללה כתב הבוקר מאמר תחת הכותרת "קטאר לא תהיה קטאר בלי חמד בן חליפה".

 

"הזירה הערבית איבדה את המצפן שלה"

במאמרו הסביר כי "עד לרגע זה לא ניתן לדמיין את קטאר בלי השייח חמד בן חליפה, ולא ניתן להבין את הסיבות האמיתיות להחלטתו. ההחלטה האמיצה הזו תכניס את השייח חמד בן חליפה לדפי ההיסטוריה. זו אחת מההחלטות האמיצות ביותר שהוא קיבל במהלך 18 שנות שלטונו".

 

עורך העיתון הוסיף כי "הזירה הפוליטית הערבית המודרנית המלאה בשינויים תאבד את המצפן שלה, תחסר ואף תהיה עצובה ללא 'שייח האביב הערבי' שסייע בכל כובד משקלו המוסרי, התקשורתי, הכספי והמדיני לעמים הערביים במערכתם הגורלית שאינה הושלמה למען החירות והכבוד".


ערך לראשונה בחירות דמוקרטיות לרשויות המקומיות. שייח חמד בן חליפה אל-ת'אני (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ערך לראשונה בחירות דמוקרטיות לרשויות המקומיות. שייח חמד בן חליפה אל-ת'אני(צילום: AFP)

קטארי מתעד במצלמת הנייד את הרגע ההיסטורי (צילום: AP) (צילום: AP)
קטארי מתעד במצלמת הנייד את הרגע ההיסטורי(צילום: AP)

אפילו סעודיה בירכה אותו על מינויו החדש. השייח תמים בן חמד אל-ת'אני (צילום: EPA) (צילום: EPA)
אפילו סעודיה בירכה אותו על מינויו החדש. השייח תמים בן חמד אל-ת'אני(צילום: EPA)

 

מדינות וגורמים שתומכים במשטר בסוריה ודאי מחזיקים בדעה אחרת - שלילית יותר - על השליט הקטארי הפורש שדחף להפלתו של בשאר אסד. תומכי סוריה אינם היחידים אלא גם מדינות אחרות שהושפעו ממהפכות "האביב הערבי" ומשטריהן הופלו.

 

ברקע: היריבות הגדולה בין סעודיה לקטאר

בשנים האחרונות נרשמה מתיחות גדולה בין קטאר לבין סעודיה על רקע מאמציה של האחרונה לבחוש במתרחש בקטאר. לזה יש להוסיף את התחרות העזה על לב הצופים בין רשת הטלוויזיה הקטארית אל-ג'זירה לבין הרשת הסעודית אל-ערבייה. מלך סעודיה עבדאללה כבר בירך את האמיר החדש של קטאר ואמר שהוא מקווה שימשיך בדרכו של אביו. אולם, נראה כי מדובר בעיקר בתגובה שנובעת מאינטרסים משותפים של שתי המדינות היריבות מאשר בפריחת היחסים ביניהן.

 

"האירועים בסוריה הכריחו את סעודיה וקטאר לשפר את היחסים ביניהן. אלה נישואים מתוך אינטרסים", הסביר אזרח סעודי בשיחה עם ynet. לדבריו, "אני רואה באופן חיובי את האמיר החדש. הוא יהיה טוב יותר מאביו, שהיה בעל יחסים הדוקים עם 'האחים המוסלמים'".

 

מהלכו יוצא הדופן של האמיר גם עורר גל של "ציוצים" במרחב הווירטואלי הערבי. רבים בטוויטר בירכו על הצעד של האמיר ועל פועלו וכתבו לו: "חמד בלבנו" ו"תודה חמד". אחד מהם "צייץ": "הוא אימץ את המדיניות של הדלתות הפתוחות והשוויון בין כולם.

הוא נטע את העיקרון שהמשרות מחולקות לפי מקצועיות וצמצם את הפרוטקציות ככל שהיה יכול".

 

"יש לו זכות להיות מרוצה אחרי 18 שנות שלטון שבו הוא השיג מה שלא השיגו שליטים אחרים בכמה עשורים", "צייץ" אדם נוסף. אחרים ציינו לטובה את ביקורו של השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני בעזה: "נכון, הוא לא עומר אבן חטיב (מייסד האימפריה המוסלמית) או סלאח א-דין (מייסד השושלת האיובית במצרים וסוריה), אבל ביקורו בעזה הנצורה הוא נקודה שנרשמת לזכותו וצריך להודות עליה". מנגד, היו מי שציינו לשלילה את היחסים שניהל אמיר קטאר עם ישראל: "קטאר הביעה נכונות לספק לישראל גז לזמן בלתי מוגבל ובמחירים סמליים אחרי שאספקת הגז הטבעי מצד מצרים הופסקה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
האמיר היוצא. שייח חמד בן חליפה אל-ת'אני
צילום: AFP
האמיר הנכנס. השייח תמים בן חמד אל ת'אני
צילום: EPA
השליט הקטארי ביקש להפילו. אסד
צילום: AP
מומלצים