שתף קטע נבחר

מתאבק, רופאה או עיתונאי. מונגוליה בוחרת נשיא

במדינה המזרח אסייתית ידעו באחרונה פריחה כלכלית גדולה כתוצאה מהעלייה בכריית פחם, נחושת, זהב ומינרלים נוספים. אולם לצד השגשוג, השחיתות הגדולה מתפשטת לכל עבר והפכה לנושא המרכזי במערכת הבחירות. מי מוביל בסקרים?

מתאבק לשעבר שזוכה לפופולריות גדולה ורופאה שמתמודדת על התפקיד הרם ביותר במדינה האסייתית - האישה הראשונה לרוץ לנשיאות: אלה הם היריבים העיקריים של נשיא מונגוליה המכהן, בוגר אוניברסיטת הרווארד, בבחירות לנשיאות שנערכות היום (יום ג'). אלא שאף אחד מהשניים לא צפוי כנראה להחליף את הנשיא.

 

אופס: למה אובמה נפנף את נשיא מונגוליה?

 

עוד חדשות בעולם :

חזק בחוץ, חלש בפנים. מורסי סוגר שנה בתפקיד

אמיר קטאר העביר השלטון לבנו: 'זמן לדור חדש'

אנג'לינה ג'ולי במועצת הביטחון: "טפלו באונס"

האביר (שוב) נפל מהסוס. הצרות של ברלוסקוני

 

סוגיית השחיתות שלטה במהלך מערכת הבחירות במונגוליה והנשיא אלבגדורג' צחיאגיין מקווה שזה ישחק לטובתו. במהלך ארבע שנות כהונתו, העיתונאי לשעבר נלחם בשחיתות שפשתה במדינה, בין היתר בחברת התעופה הלאומית ובקרנות רווחה ציבוריות. אולם, הוא גם הואשם בהגנה על חברי מפלגתו מפני חקירות בגין שחיתויות.

 

מקווה שמאבקו בשחיתות ישחק לטובתו בקלפי. הנשיא אלבגדורג'  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מקווה שמאבקו בשחיתות ישחק לטובתו בקלפי. הנשיא אלבגדורג' (צילום: רויטרס)

 

בגודל של אלסקה: במונגוליה 3 מיליון תושבים, שליש מהם עניים ()
בגודל של אלסקה: במונגוליה 3 מיליון תושבים, שליש מהם עניים

 

"אני הבן שלכם. אני מכיר את הכאב והמאבקים שלכם", אמר אלבגדורג' בן ה-50 לקהל תומכים בעצרת הבחירות האחרונה שקיים שלשום בבירה אולן בטור. "אני יודע בדיוק מה אעשה אם אבחר מחדש. אמשיך להילחם נגד שחיתות ואסיים את מה שכבר התחלתי".

 

מדינה בלי מוצא לים, בין רוסיה לסין

הבחירות שנערכות השנה במונגוליה מעלות שוב את השאלה כיצד יכולה המדינה, בעלת ברית נאמנה של ארצות הברית, להרוויח מהעלייה הגדולה בכריית פחם, נחושת, זהב ומינרלים אחרים. עושר המחצבים שהתגלה לאחרונה דחף את המשק המונגולי לגבהים מסחררים, אך גם תרם לאינפלציה מרקיעת שחקים ולחלוקת עושר לא אחידה במדינה שחסרה מוצא לים ותקועה בין סין לבין רוסיה.

 

סקרי דעת קהל הראו באחרונה כי הנשיא אלבגדורג', ראש המפלגה הדמוקרטית, מוביל בבטחה על פני יתר יריביו. לאלבגדורג' תואר מבית הספר לממשל באוניברסיטת הרווארד האמריקנית. במהלך קמפיין הבחירות הוא הדגיש את שורשיו הפוליטיים - היותו מנהיג הפגנות המחאה ב-1990 ששמו סוף ל-70 שנות שלטון המפלגה הקומוניסטית והביאו ללידתה דמוקרטיה משגשגת באזור שנודע בעיקר בדיקטטורות נוקשות.


במונגוליה רוחשים כבוד גדול למתאבקים. מועמד האופוזיציה באטרדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
במונגוליה רוחשים כבוד גדול למתאבקים. מועמד האופוזיציה באטרדן(צילום: רויטרס)

 

אלבגדורג' נבחר לנשיא מונגוליה בשנת 2009 לאחר שכיהן במשך שתי כהונות בתפקיד ראש ממשלה. הוא חי בבית אחד עם אשתו, אמו ו-25 ילדים, 20 מהם מאומצים.

 

כל הבטחות הנשיא

לצד מלחמתו בשחיתות, הנשיא המכהן הבטיח להוציא לפועל רפורמות נוספות, להגדיל את השתתפות הציבורית בקבלת ההחלטות בממשלה ולהגביר את השתתפות המדינה שגודלה כגודל אלסקה במוסדות גלובליים.

 

"לפני אלבגדורג', איש לא העז לגעת בגורמים המושחתים האלה שהיו מוגנים על ידי מנהיגי מפלגתם", אמר טונגאלאג טסדבדורי, רואה חשבון שמתגורר באולן בטור ותומך בנשיא שרץ לכהונה נוספת. "כעת אנחנו שומעים ורואים מעצרים של גורמי ממשל מושחתים".

"מונגוליה עומדת בפני בחירה חדשה". המועמדת לנשיאות אודוול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
"מונגוליה עומדת בפני בחירה חדשה". המועמדת לנשיאות אודוול(צילום: רויטרס)

 

יריבו העיקרי של אלבגדורג' בבחירות הוא באטרדן בודמאניאמבו, מחוקק ממפלגת העם מהאופוזיציה ואלוף היאבקות לשעבר שהציג עצמו במערכת הבחירות כפוליטיקאי נקי שמחויב לשמור על אחדות המדינה ולהילחם בפגיעה המתמשכת בסביבה שעליה אחראית תעשיית הכרייה.

 

המועמד הכי גבוה בבחירות

באופן מסורתי, המונגולים רוחשים כבוד רב למתאבקים החסונים שלהם, שמתחרים בחזה חשוף, במגפי עור ובמכנסיים קצרים. באטרדן מינף בהצלחה את הפופולריות שלו כדי להיבחר שלוש פעמים ל"חוראל הגדול", הפרלמנט של מונגוליה.

 

באטרדן מתנשא לגובה של 1.77, הכי גבוה מבין כל המועמדים לנשיאות המדינה המזרח אסייתית, והוא נחשב למתאבק המצליח ביותר בתולדות מונגוליה. הוא זכה 11 פעמים ב"נאדאם", החג הלאומי של מונגוליה שבו נערכות תחרויות בשלושה ענפי ספורט - היאבקות, מרוצי סוסים וקליעה בקשת.

הרופאה שהפכה לשרת בריאות. תומכת של אודוול (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הרופאה שהפכה לשרת בריאות. תומכת של אודוול(צילום: רויטרס)

 

באטרדן איננו רק שרירן מצליח אלא גם אדם משכיל שמחזיק בתואר שני במשפטים. במהלך מסע הבחירות הוא הבטיח להתגבר על היריבויות האזוריות במדינה בת 3 מיליון התושבים, שליש מהם עניים, למגר את השחיתות ולהדיר את השפעת הפוליטיקאים ממערכת המשפט ומערכת אכיפת החוק.

 

האישה הראשונה להתמודד לנשיאות

המועמדת השלישית במרוץ לנשיאות מונגוליה היא שרת הבריאות נטסאג אודוול, האישה הראשונה להתמודד לנשיאות ותומכת ידועה בנשיא לשעבר נמברין אנחבאיאר, שמרצה עונש מאסר בגין שחיתות.

 

לצד התמיכה הגדולה שלה הוא זוכה בציבור, "המפלגה הדמוקרטית" של הנשיא אלבגדורג' גם שולטת בבית הנבחרים אף שהבחירות לגוף זה צפויות להיערך רק בשנת 2016. באטרדן מדורג בסקרים במקום השני אחרי הנשיא והוא הבטיח לבחון מחדש את הסכם ההשקעה שעלותו מיליארדי דולרים שנחתם בין מונגוליה לבין חברת הכרייה הגדולה האנגלו-אוסטרלית "ריו טינטו". הוא גם הבטיח להילחם בשחיתות בלי קשר לזהות האנשים שיואשמו בה. "לא אבצע אפליה על בסיס הרעיון שמדובר בחבר מפלגתי או באחי", הוא אמר.


משלושה ייצא אחד. אודוול, אלבגדורג' ובאטרדן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
משלושה ייצא אחד. אודוול, אלבגדורג' ובאטרדן(צילום: רויטרס)

   

באטרדן, בן 49, עמד בעצמו בפני האשמות שלא הוכחו שהוא רכש במחיר מוזל חווה שהייתה ברשות המדינה ומכר לסין חבילות חציר בעיצומו של חורף הרה אסון במונגוליה.

 

מבקריו של נשיא מונגוליה טוענים שהוא ומפלגתו משתמשים בקמפיין שלהם של מלחמה בשחיתות ככיסוי לתקיפות על רקע פוליטי נגד "מפלגת העם" של באטרדן. הם ציינו שאף חבר במפלגתו של המתאבק לשעבר לא נחקר או נעצר על ידי היחידה ללוחמה בשחיתות של מונגוליה, יחידה שבראשה עומדים בעלי בריתו של הנשיא אלבגדורג'. הם גם טענו שרשויות המשפט ואכיפת החוק הפכו לסניפים יעילים של המפלגה "הדמוקרטית השלטת".

 

המועמדת לנשיאות אודוול ביקשה במהלך מערכת הבחירות את תמיכת הנשים המצביעות והלינה על כך שעסקות הענק בין חברות כרייה זרות לבין ממשלת מונגוליה לא היטיבו עם האזרחים הפשוטים ורק איימו על עצמאותה הכלכלית של המדינה.

 

אודוול, בת 59, החלה את הקריירה שלה ב-1978 כרופאה בתחום של התפתחות תינוקות וכיהנה בכמה תפקידים בכירים במערכת הרפואה בטרם נכנסה לפוליטיקה ב-2011. בשנה שעברה היא מונתה לתפקיד שרת הבריאות של מונגוליה.

 

"מונגוליה עומדת בפני בחירה חדשה. זה הזמן להחליט אם מונגוליה יכולה להתקיים או לא. אם לא נוכל לקבל החלטה, אנו עומדים בפני אפשרות של לחיות כמושבה של אנשים זרים", אמרה המועמדת לנשיאות לתומכיה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בחירות במונגוליה (ארכיון)
צילום: רויטרס
מומלצים