שתף קטע נבחר

אמיר קטאר העביר השלטון לבנו: 'זמן לדור חדש'

צעד חסר תקדים נרשם בעולם הערבי אחרי שהשייח חמד בן חליפה אל-ת'אני בן ה-61 הודיע כי הוא פורש לטובת בנו בן ה-33, השייח תמים בן חמד אל-ת'אני. "אף פעם לא רציתי את השלטון לעצמי אלא רק למען המולדת. הגיע הזמן לפתוח דף חדש"

אמיר קטאר, השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני, הודיע הבוקר (יום ג') בנאום מיוחד לעם הקטארי כי הוא מוסר את השלטון לבנו, יורש העצר השייח תמים בן חמד אל-ת'אני בן ה-33. "הגיע הזמן שהדור החדש ייקח את המושכות ויישא באחריות", אמר האמיר בן ה-61 והוסיף: "אף פעם לא רציתי את השלטון לעצמי אלא רק למען המולדת. אני משוכע שהשייח תמים יעמיד את האינטרס של המולדת לנגד עיניו".

 

עוד חדשות בעולם :

אנג'לינה ג'ולי במועצת הביטחון: "טפלו באונס"

האביר (שוב) נפל מהסוס. הצרות של ברלוסקוני

מו"מ לשלום? הותקף ארמון הנשיאות באפגניסטן

הציוצים שהצילו את ראסטי: פנדה ברחה מכלוב

 

במסגרת העברת השלטון קראה אתמול לשכת האמיר לאזרחים להגיע לקבלת פנים שתיערך לאמיר החדש כדי להישבע לו אמונים. הקריאה באה אחרי שהאמיר היוצא נפגש עם משפחת המלוכה בנסיכות המפרץ והודיע להם על החלטתו.

 

זה שנכנס וזה שיוצא. אמיר קטאר ובנו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
זה שנכנס וזה שיוצא. אמיר קטאר ובנו(צילום: AFP)

 

"הגיע הזמן לפתוח דף חדש במסע של המדינה שלנו שיהיה לה דור חדש שיישא באחריות עם רעיונותיו החדשניים", אמר אמיר קטאר במהלך נאומו המיוחד שנמשך שבע דקות.

 

האמיר שהפך את מדינת המפרץ למודרנית

רשת הטלוויזיה הממלכתית בקטאר שידרה תמונות שבהן נראים אנשים רבים מברכים את האמיר היוצא והנכנס בארמון המלכותי. האמיר לא ציין מתי יתבצעו חילופי השלטון, אבל גורם במדינת המפרץ העשירה אמר כי מרגע שיצאה ההודעה על העברת השלטון היא תתבצע באופן מיידי.

 

השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני התמנה לתפקידו ב-27 ביוני 1995. ברשת החדשות הקטארית אל-ג'זירה צוין כי מדיניותו של אמיר קטאר מאז עלייתו לשלטון שינתה את פניה של קטאר והפכה אותה למדינה מודרנית, שיפרה את תדמיתה בעולם והביאה אותה למלא שורה של תפקידים חשובים בזירה האזורית והבינלאומית בסוגיות כלכליות ומדיניות.

 

קטאר תחת שלטונו של חמד בן חליפה אל-ת'אני לקחה על עצמה לא אחת את משימת המתווכת, בין היתר בנושא הפיוס הפלסטיני בשנת 2012 עם החתימה על הסכם דוחא בין תנועת פתח לבין תנועת חמאס. באוקטובר 2012 הוא אף ערך ביקור היסטורי ברצועת עזה והעניק סיוע כספי נדיב לממשלת חמאס ולתושבי עזה. הוא גם היה פעיל מאוד בזירה הלבנונית, שם הצליח להביא ב-2008 להסכמה בין היריבים הפוליטיים, בהם חיזבאללה, אחרי הקרבות העקובים מדם בין אנשי הארגון השיעי לבין מתנגדיו בלב ביירות.

 

שידורי הערוץ הוחשכו במהלך המהפכה שהפילה את מובארק מהשלטון. אל-ג'זירה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שידורי הערוץ הוחשכו במהלך המהפכה שהפילה את מובארק מהשלטון. אל-ג'זירה(צילום: AFP)

 

למי שלא זוכר, עם פרוץ המהפכות בעולם הערבי עמדה קטאר בראשותו של השייח חמד בן חליפה אל-ת'אני לצד העמים המתקוממים, במצרים למשל נגד משטרו של חוסני מובארק, ותמכה במדינות "האביב הערבי" בייחוד במישור הכלכלי. אחד הכלים הגדולים שעמדו לרשות האמיר היה רשת החדשות אל-ג'זירה שהקים בשנת 1996. בתחילת דרכה הייתה הרשת זניחה מבחינת השפעתה אולם עם השנים, בין היתר בזכות סיוע ממשלתי נרחב, היא הפכה לספינת הדגל של אזרחי העולם הערבי ונשמעו בה לא פעם ביקורות רמות נגד מנהיגי האזור.

 

סדרה של פגישות עם לבני, פרס ואולמרט

אותו ערוץ שחרת על דגלו את הסיסמה "הדעה והדעה האחרת" עומד כיום בפני ביקורת חריפה על רקע עמידתה החד-משמעית של קטאר לצד המורדים בסוריה נגד משטרו של בשאר אסד.

 

בשנים האחרונות נפגש אמיר קטאר היוצא עם בכירים בישראל ודן עמם בסכסוך הישראלי-פלסטיני. בשנת 2008 למשל הוא נפגש עם שרת המשפטים הנוכחית ושרת החוץ לשעבר ציפי לבני במסגרת ביקור רשמי שערכה בדוחא. לפני כן הוא גם נפגש עם נשיא המדינה כיום והמשנה לראש הממשלה דאז, שמעון פרס, שקיים אף הוא ביקור רשמי בקטאר. גם ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט נפגש עם המנהיג הקטארי בפריז בשנת 2008 בשולי ועידת מדינות אגן הים התיכון

 

נפגשה עם אמיר קטאר בכמה הזדמנויות. ציפי לבני וחמד בן חליפה אל-ת'אני (צילום: משה מילנר, לע"מ) (צילום: משה מילנר, לע
נפגשה עם אמיר קטאר בכמה הזדמנויות. ציפי לבני וחמד בן חליפה אל-ת'אני(צילום: משה מילנר, לע"מ)

גם ראש הממשלה לשעבר נפגש עם האמיר. אולמרט (צילום: אבי אוחיון, לע"מ) (צילום: אבי אוחיון, לע
גם ראש הממשלה לשעבר נפגש עם האמיר. אולמרט(צילום: אבי אוחיון, לע"מ)



מדינת המפרץ לקחה על עצמה לא פעם תפקיד של מתווכת בסכסוך הפנים פלסטיני ()
מדינת המפרץ לקחה על עצמה לא פעם תפקיד של מתווכת בסכסוך הפנים פלסטיני

 

מבצע "עופרת יצוקה" היה נקודת דרך ביחסי ישראל-קטאר ובשנת 2009 החליטה הנסיכות הערבית לנתק את יחסיה עם ישראל במישור הפומבי. יריבותיה של קטאר ניסו לא פעם להציגה כבעלת ברית של ישראל כדי לפגוע בתדמיתה בעולם הערבי. מגמה זו נמשכת גם כיום על רקע תמיכת קטאר במורדים הסורים. 

  

השייח תמים בן חמד אל-ת'אני מונה ליורש העצר בשנת 2003 אחרי שאחיו הגדול ג'אסם ויתר על התפקיד. מאז, הוא החל לבלוט יותר ויותר בזירה המקומית, האזורית והבינלאומית וייצג את קטאר במספר ועידות בינלאומיות. תמים הוא בנו הרביעי של אמיר קטאר היוצא ובנו השני מאשתו השנייה, השייחה מוזה. יש לציין כי הודעת הפרישה של אמיר קטאר נחשבת לחריגה ביותר ותקדימית בעולם הערבי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אמיר קטאר היוצא חמד בן חליפה אל-ת'אני
צילום: רויטרס
מוכר בזירה הבינ"ל. האמיר הנכנס השייח תמים בן חמד אל-ת'אני
צילום: EPA
מדינת המפרץ סייעה להפלתו מהשלטון. מובארק
צילום: Gettyimages Imagebank
מומלצים