שתף קטע נבחר

תופתעו: ניתוח באמצעות רובוט באמת יעיל יותר?

חוקרים בדקו אלפי מנותחים שעברו ניתוח באמצעות רובוט, כדי לענות על השאלה האם המכשור המתקדם אכן בטוח ויעיל יותר מהשיטות הקונבנציונליות. הממצאים – מפתיעים

ניתוחים באמצעות רובוט ממשיכים לתפוס תאוצה ברחבי העולם וגם אצלנו: מאות ישראלים כבר עברו ניתוחים שונים באמצעות רובוט ה"דה-וינצ'י" המאפשר לתקן את תוככי גוף האדם בדיוק מירבי. אבל האמנם הניתוחים הללו אכן יעילים ובטוחים יותר מהשיטות הכירורגיות הוותיקות?

 

עוד סיפורים חמים – בפייסבוק שלנו

 

מחקר חדש שפורסם בכתב העת לאונקולוגיה קלינית, בדק 5,915 גברים שעברו ניתוח להסרת הערמונית המוגדלת. 2,439 מהם עברו ניתוח הסרת ערמונית בשיטה הכירורגית הרגילה, ו- 3,476 באמצעות רובוט.

 

החוקרים בדקו את שיעור הסיבוכים בימים שלאחר הניתוח, חודש אחריו ו-3 חודשים אחריו. בנוסף נבדק משך האשפוז, אישפוזים חוזרים והצורך בטיפולים נוספים להסרת גידולים שלא הוסרו בניתוח.

 

ניתוחים ע"י רובוטים

צפו: רובוט-רופא מסייר במחלקה ובודק חולים

לראשונה: גידול בגודל כדור טניס הוצא ע"י רובוט

חוסך צלקת בצוואר: רובוט מנתח בבלוטת התריס

 

החוקרים מצאו כי השימוש ברובוט בניתוחים הנ"ל עלה מ- 47.9% ל- 59.7% בתקופת המחקר. עם זאת, לא היה כל הבדל משמעותי בשיעור הסיבוכים בין מנותחי הרובוט לשאר המנותחים או בצורך בעירויי דם בשם דימומים שלאחר הניתוח. גם לא נמצא הבדל במשך האשפוז, באשפוזים חוזרים או בטיפולים נוספים להסרת גידול סרטני בבלוטת הערמונית - בין שתי הקבוצות.

 

המערכת הרובוטית עצמה מכילה מכשיר בעל מספר זרועות: זרוע אחת עומדת בפני עצמה ומאפשרת החזקת תאורה ומצלמה תלת מימדית, זרועות נוספות אליהן מחוברים כלי הניתוח שאותם מפעיל הרופא מרחוק. הזרועות מוחדרות לגוף המטופל ומבצעות את הפעילויות השונות. למעשה, מערכת רובוטית אחת יכולה להחליף את פעולתם של מספר מנתחים.

 

רובוט לא יכול לנתח לבדו

אבל הרובוט אינו לבדו, וכאמור אינו מופעל ללא עזרת אדם, לפחות לא בעידן הנוכחי. בצמוד למנותח עדיין עומד רופא כירורג העוזר למנתח הראשי ומפקח על פעולת הרובוט, אחיות חדר ניתוח, ומרדים המשגיח כל העת על המנותח ומנטר את סימני החיים שלו.

 

ד"ר דבסיש סונדי, מהמרכז הרפואי ג'ון הופקינס בארצות הברית, אמר כי הממצאים בכל המחקרים שבוצעו עד כה והשוו בין הטכניקות, אינן חד משמעיות: "האם התוצאות מראות את עליונות או בטיחות הרובוט על פני שאר הטכניקות? התשובה הפשוטה היא לא" אמר ד"ר סונדי, "הממצאים עד כה הראו תוצאות סותרות".

 

"ההמלצה שלנו למטופלים בדרך לניתוח, היא לא לבחור את טכניקת הניתוח אלא את המומחה שיבצע אותה", סיכם ד"ר סונדי, "בסופו של דבר, הוא זה שאחראי ליעילות הניתוח, בין אם מתבצעת בעזרת רובוט או לא, ולהפחתת הסיכונים".

 

 


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם רובוט יעיל יותר כמנתח?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים