שתף קטע נבחר

התגלתה הסיבה שהופכת אנשים לעצלנים

מחקרים מדגימים מה הסיבה האמיתית שגורמת לאנשים מסוימים להיות עצלנים יותר מאחרים. ואיך זה קשור לזוגיות? מסתבר שזה מפריע בעיקר לנשים

כולן הופתעו כשהם התגרשו. היא עזבה גבר יפה כשחקן קולנוע לטובת גבר שאף אישה לא היה נותנת בו מבט שני. כשנשאלה כיצד ייתכן שעזבה את הגבר המושלם ההוא, סיפרה שהוא כל הזמן הסתובב לה בין הרגליים - ישב בבית ולא עשה כלום. ייתכן שהן אמרו לעצמן בשקט שאין מצב שהיו מתנגדות לאיזה בראד פיט מקומי שיסתובב להן בין הרגליים..

 

עוד בנושא:

4 דרכים לשמור על הזוגיות למרות מכת האבטלה

אם לא הכסף, מה הופך אדם למאושר?

הוא פוטר מעבודתו, אז היא למדה אותו לתפור

 

אבל כשהקשיבו לסיפורה, התברר כי מאז שהשניים עלו לארץ, ה"בראד פיט הפרטי שלה" לא הצליח למצוא עבודה. בזמן שהיא רצה מעבודה לעבודה, מחפשת כל מקום שיאפשר לה להרוויח עוד קצת כסף, הפרימדונה ישב, עישן, שתה ועטה על עצמו פרצוף אומלל ומשועמם.

 

 

באופן אבסורדי, אנחנו בוחרים לייסד מערכת יחסים עם בן זוג שאיתו, כך הצהרנו, אנחנו רוצים לבלות את שארית חיינו. יחד עם זאת, כאשר הוא מבלה יותר מידי זמן בסביבה, מערכת היחסים עולה על שרטון. מבחינה אבולוציונית, כך תוכנתו אבותינו הקדומים – לחזור בערב עם הציד ולא דקה קודם לכן.

 

עצלנים מול משקיענים

אנשים נבדלים זה מזה בשאלה כמה קשה הם מוכנים לעבוד כדי להרוויח כסף, אך עד היום לא ידעו החוקרים להסביר מה גורם במוח להבדלים הללו. מחקר שפורסם ב-Journal of Neuroscience במאי 2012, מצא כי הורמון הדופמין משפיע על הרצון והנכונות לעבוד, ובאופן כללי על מוטיבציה.

 

פרופסור דוד זלד מצא בסריקות מוח שאנשים נבדלים ברמות הדופמין שמוחם מייצר באזורים הקשורים למוטיבציה ותגמול. במילים אחרות - יש כאלו שיש להם דחף מוגבר יותר לעבוד ולהשיג, בעוד אצל אחרים הדרבון נמוך עד לא קיים.

 

מחקרים קודמים בחולדות מעבדה מצאו שדופמין הינו הורמון קריטי למערכת המוטיבציה המוחית. המחקר של זלד מסביר זאת בקשר להתנהגות ומוטיבציה בבני אדם. מה שהפתיע מאד את החוקרים הייתה העובדה שדופמין באזורים מסוימים במוח יכול, למעשה, לגרום לאנשים לא לעבוד או לא להשקיע, אפילו כשהם יודעים שפירוש הדבר הוא להרוויח פחות כסף.

 

וזה עובד כך: אצל מי שמוכן לעבוד קשה נמצאו רמות גבוהות של דופמין באזורים הקשורים למוטיבציה ותגמול (סטריאטום וקורטקס הפרה-פרונטלי), בעוד אצל ה"עצלנים" יותר נמצאו רמות גבוהות של דופמין באזור שאחראי על רגשות ועל חישוב סיכונים (אינסולה קדמית). חוקרים מפנטזים על היום בו כדור שמעלה רמות דופמין באזורי מוח נבחרים יוכל להפוך אדם לנמרץ וחרוץ יותר, ולהוציא אותו מהבית בזמנים הנכונים. זה עדיין רחוק מאד מהמציאות, למרות שזה היה יכול להועיל לנשים רבות ברחבי העולם שסובלות מבעליהן העצלנים.

 

אבל כמו תמיד, שאלת הביצה והתרנגולת עדיין עומדת בעינה – מה גורם לירידת מוטיבציה אצל גבר? האם רמות גבוהות של הדופמין גורמות לירידת המוטיבציה לעבוד, או להפך - חוסר העניין בעבודה מביא לעלית הדופמין, שהוא בתורו מוריד את המוטיבציה. מעין לופ.

 

אולי תקום כבר מהספה? עצלן (צילום:  shutterstock) (צילום:  shutterstock)
אולי תקום כבר מהספה? עצלן(צילום: shutterstock)

 

הלחץ מחלחל

חשוב להדגיש כי קיים קושי אצל שני בני הזוג כאשר אחד מהם לא עובד, ובמיוחד אם זה הגבר. מתברר כי אדם שמתקשה במציאת עבודה מצוי תחת לחץ המשפיע מאד על מצבו הרגשי של בן/בת זוגו, ועל הביצועים בעבודה של בן הזוג העובד. מחקר מפברואר 2011 של פרופסור זאולי סונג, מהאוניברסיטה הלאומית בסינגפור, בדק את הקשר בין תהליך חיפוש עבודה של אדם לבין הביצועים בבית ובעבודה של בן הזוג שכן עובד.

 

במחקרו שפורסם ב-Journal of Applied Psychology, הוא עקב אחרי זוגות נשואים בהם אחד מבני הזוג עובד והשני מובטל. בניגוד למצופה, נמצא שהלחץ בו מצוי בין הזוג המובטל משפיע לרעה על ביצועי בן הזוג העובד גם בבית וגם בעבודה.

 

 

היינו מצפים לכאורה שבן הזוג העובד יעודד את המובטל ולכן מידת הלחץ שלו תהיה פחותה, אך המחקר מצא שהלחץ בו נמצא המובטל משפיע באופן תת מודע גם על בן הזוג העובד ופוגע בביצועיו. בנוסף, בן הזוג, שייתכן שנאלץ לעבוד קשה יותר מעצם היותו המפרנס היחיד, עשוי לסבול מעומס רגשי בעבודה, מה שמונע ממנו לתמוך רגשית בבן זוגו המובטל.

 

מעגל הקסמים של דופמין ומוטיבציה כאמור, אינו מסתיים בסטרס תחתיו מצוי בן הזוג המובטל. ירידה בדופמין מורידה מוטיבציה לעבוד, שבתורה מעלה סטרס אצל המובטל, מה גם שעניין ידוע הוא שסטרס אצל גברים מחסל מאגרי דופמין ומוריד כל חשק לפעולה.

 

אבל יש מה לעשות והמצב אינו חסר תקנה – דרכם של גברים להטעין מחדש מאגרי דופמין היא להיות עסוקים בפעולות שאינן דורשות חשיבה אקטיבית כגון: צפייה בטלוויזיה (רבות מלווה בזפזופ תמידי), דיג, ישיבה על הספה בשקט ללא צורך לדבר או להקשיב (לבת הזוג) ועוד. אז נצלו את הזמן והחופש להטענת מצברים – מערכת היחסים שלכם תפיק מכך תועלת רבה.

 

לכל הכתבות והמומחים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים.

 

 

רחלי לנגפורד, MSc. Neuroscience, מחברת הספר "דרוש נסיך על סוס לבן", מנהלת שותפה בגלים – המרכז הישראלי לטיפול בציפה וניורופידבק.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום:  shutterstock
עצלן? כנראה שהדופמין שלך מתנהג אחרת
צילום: shutterstock
הכרויות
כתבו לנו
מומלצים