שתף קטע נבחר

זה לא אלצהיימר: 7 סוגי בעיות זיכרון

שוב שכחתם איפה שמתם את המפתחות? ולמה התשובה נשארת תמיד על קצה הלשון? פרופסור לפסיכולוגיה מהרווארד זיהה שבעה סוגים של בעיות זיכרון נפוצות. "זמנים בריאים" ב"ידיעות אחרונות" מסבירים מתי הן נחשבות נורמליות - ומתי צריך לפנות לעזרה

אובדן היכולת לזכור היטב ולחשוב בבהירות כמוהו כאובדן שליטה על החיים. לכן אין זה מפתיע ששאלות על זיכרון הן מהנפוצות ביותר שנשאלים הרופאים. זיכרון אינו פריט בודד כמו ספר על מדף. להפך, הוא מקבץ של זרמי מידע רבים. יצירת זיכרונות, אחסונם והעלאתם מחדש הם תהליך מורכב המערב כמה חלקים של המוח. כך שאפילו אנשים בריאים עלולים לסבול מפעם לפעם מאובדן זיכרון או מזיכרון מסולף.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

איך המוח שלנו עובד?

סריקת מוח תחסוך לנו טיפול פסיכולוגי?

מחקר ישראלי: טיפול בתא לחץ מרפא פגיעות מוח

צפו: נעמי מנגנת בכינור תוך כדי ניתוח מוח

 

דניאל שכטר, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת הרווארד, זיהה שבעה סוגים שכיחים של בעיות זיכרון. אם אינן קיצוניות או מתמידות, הן אינן נחשבות בדרך-כלל לסימנים של אלצהיימר או של מחלות אחרות הכרוכות בפגיעה בזיכרון.

 

‭.1‬ זמניות

לזיכרון יש תכונה מסוג Use it or Lose it. אין כמעט ספק שזיכרונות שאתם מעלים לעיתים תכופות יישמרו. מנגד, זיכרונות שאינכם מעלים לעיתים קרובות נוטים להתפוגג. כל אדם חוֹוה את זמניותו של הזיכרון. סביר שתשכחו מידע שכבר אינכם זקוקים לו, למשל מספר טלפון שהשתמשתם בו רק פעם או פעמיים.

 

אף שהזמניות עלולה להיתפס כסימן להיחלשות הזיכרון, מדעני המוח רואים בה דבר טוב. זאת משום שהיא "מנקה" את המוח מזיכרונות שאין בהם שימוש ומפנה מקום לזיכרונות חדשים ושימושיים יותר.

 

‭.2‬ פיזור דעת

סוג זה של שכחה מתרחש אם אינכם מקדישים תשומת לב מספקת למשהו. מישהו עלול לשכוח היכן הניח זה עתה את העט שלו משום שמלכתחילה לא היה מרוכז ולא התמקד במקום הנחתו. הוא חשב על משהו אחר (ואולי על שום דבר מיוחד), לכן המוח שלו לא שמר את המידע כראוי.

 

‭.3‬ חסימה

מדובר בחוסר יכולת זמני להעלות זיכרון; התשובה עומדת על קצה הלשון ולא מצליחים להיזכר בה. החסימה אינה נובעת מכך שלא הקדשתם תשומת לב או משום שהזיכרון נמוג. היא דווקא מתרחשת כשהזיכרון מאוחסן כראוי במוח, אלא שדבר מהפעילות אחרת במוח - מונע מכם לשלוף אותו. הדוגמה השכיחה ביותר היא שזיכרון אחר מפריע בדרך. למשל, כשהורה קורא לילדו המבוגר יותר בשמו של הילד הצעיר.

 

מחקרים מראים שאנשים מסוגלים לשלוף בערך מחצית מהזיכרונות החסומים תוך דקות.

לזיכרון יש תכונה מסוג Use it or Lose it (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
לזיכרון יש תכונה מסוג Use it or Lose it(צילום: shutterstock)
 

‭.4‬ ייחוס מוטעה

ייחוס מוטעה מתרחש כשאדם זוכר משהו באופן מדויק חלקית, אך טועה בייחוס פרט כלשהו כמו הזמן, המקום או האדם המעורב. קחו לדוגמה את התרחיש הבא: אתם זוכרים מיהו ג'ון סמית ואיזה דבר חדשותי הוא עשה לאחרונה. אתם חושבים ששמעתם עליו בחדשות הערב, אך מתברר שחבר סיפר לכם עליו בארוחת הצהריים. הזיכרון שלכם היה נכון, אלא שייחסתם אותו למקור הלא נכון.

 

סוג אחר של ייחוס מוטעה מסביר מקרים של גניבה ספרותית בלתי-מכוונת. סופר מציג מידע מסוים כמקורי, אך למעשה הוא קרא אותו קודם במקום כלשהו.

 

‭.5‬ סוגסטיה

סוגסטיה - מידע שאנשים לומדים על אירוע מסוים אחרי שכבר התרחש - עלולה להשפיע על הזיכרון. סוגסטיה איכשהו מרמה את האדם לחשוב שמדובר בזיכרון אמיתי. אנחנו לא יודעים כיצד בדיוק פועלת הסוגסטיה במוח, אבל אולי היא האשמה בתופעה של זיכרונות שיש לאנשים בוגרים על אירועים בילדותם - שבעצם לא התרחשו מעולם. 

 

‭.6‬ דעה קדומה

מיתוס ותיק גורס שהזיכרון פועל כמו מצלמה - מתעד מה שאנשים תופסים וחווים בדייקנות מלאה ואובייקטיבית. אלא שאפילו הזיכרון החד ביותר אינו צילום מושלם של המציאות. התפיסות שלנו עוברות דרך פילטרים של הטיות אישיות - חוויות, אמונות, ידע ואפילו מצב הרוח באותו רגע. וכשאנשים מעלים זיכרון, מצב רוחם ודעות קדומות אחרות באותו רגע יכולים להשפיע על מהות המידע שהם זוכרים.

 

‭.7‬ עקשנות

רוב האנשים חוששים לשכוח דברים, אבל יש אנשים שמתייסרים בזיכרונות שהיו רוצים לשכוח אך אינם יכולים. עקשנותם של זיכרונות של אירועים טראומטיים, רגשות שליליים ופחדים מתמשכים היא צורה נוספת של בעיית זיכרון. אחדים מהזיכרונות האלה משקפים בדייקנות אירועים מחרידים, בזמן שאחרים עלולים להיות עיוותים שליליים של המציאות.

 

שתי קבוצות אנשים מועדות במיוחד לסבול מזיכרונות מטרידים עקשניים: הלוקים בדיכאון והלוקים בהפרעת דחק פוסט-טראומטית. מחקרים הראו שהסובלים מדיכאון נוטים להרהר ממושכות על אירועים בלתי-נעימים שהתרחשו בחייהם או על טעויות שלדעתם ביצעו. מחשבות אלה מזינות את הדיכאון במין מעגל קסמים. הלוקים בפוסט-טראומה סובלים מזיכרונות עקשניים בלתי-רצויים.

 

מתי לפנות לעזרה?

אם עולה בכם ספק לגבי מעידות הזיכרון שלכם ואתם תוהים אם הן נורמליות, אולי הגיעה השעה להתייעץ עם רופא. חלק מבעיות הזיכרון נגרמות מהפרעות  רפואיות ומגיבות לטיפול.

 

לדוגמה, אנשים שלוקים בדיכאון או ביתר לחץ דם מגלים לעיתים קרובות שהטיפול בבעיות האלה משיב לאיתנו את תפקוד הזיכרון או לפחות מונע הידרדרות נוספת. תוצאות תקינות בבדיקה עשויות להעניק לכם שלוות נפש.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אפילו הזיכרון החד ביותר אינו צילום מושלם של המציאות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים