שתף קטע נבחר

לקראת שנה"ל: 5 שיטות להימנע מחוסרים תזונתיים

לא לוותר על ארוחת הבוקר, לשים לב לסימנים המצביעים על חוסרים ולדאוג למגוון תזונתי. כך תדאגו לתזונה בריאה למשפחה ותגיעו לתחילת השנה ללא חוסרים תזונתיים

הרגע שכל ההורים חיכו לו כבר חודשיים, תכף מגיע ושנת הלימודים כבר מתחילה. אבל הבעיה היא להחזיר את הילדים לשגרה. גם שגרת לימודים וסדר יום וגם שגרה בריאה של תזונה נכונה במהלך היום ומניעת חוסרים תזונתיים.

 

קראו עוד במדור פארם נט

סובלים מקנדידה? האבחון והטיפול היעילים

בלי תרופות: הטיפול הטבעי שיעלים סימני גיל המעבר

הנחירות מפריעות לישון: מה יעזור למנוע?

 

שירלי קטרון, רוקחת ודיאטנית סופר-פארם, אומרת כי למרות הכוונות הטובות של כולנו להעניק לילדים תזונה מאוזנת ובריאה, סקרי תזונה לאומיים שנערכו על ידי משרד הבריאות בשנים האחרונות, מצאו כי רוב המבוגרים והילדים לא מקבלים מהמזון שהם צורכים את כמות הוויטמינים והמינרלים היומית שהם זקוקים לה.

 

עכשיו היא מסבירה איך לעשות זה נכון, ועל מה לא כדאי לפספס.

 

1. התחילו בתכנון כבר עכשיו

אמנם נשארו רק כמה ימים, אבל זה בדיוק הזמן לתכנן מה הילדים רוצים לאכול, להציע להם  לגוון במזונות אם אתם שמים לב שיש דמיון במה שהם מבקשים. חשוב להציע מגוון עשיר של מאכלים לילדים. פעמים רבות ילדים נוטים לאכול מאכלים קבועים, ואז עלולים להיווצר החוסרים. הצגת המגוון יכולה לעזור במניעה.

 

2. הקפידו על אכילה  כל שעתיים שלוש

המודל הנכון הוא לאפשר לילד לאכול כל שעתיים-שלוש, לכן אין להסתפק בכריך, משביע ככל שיהיה, אחד, אלא לגוון בין כמה מזונות: כריך, פרי וירקות/ כריך, חטיף אנרגיה שהוא בעל ערך קלורי נמוך ועשיר מאוד בסיבים תזונתיים, ירקות וכו'. ניתן לרכוש קופסת אוכל שיש בה כמה תאים המסייעת בהתארגנות וגם עושה סדר לילד.   

 

3. הקפידו על ארוחות מסודרות

למרות שקשה מאוד לשמור על דברים קבועים בתוך שגרת החיים המהירה, חשוב לשהמשפחה תיפגש לפחות לארוחה קבועה אחת לפחות במהלך היום. חשיבות הישיבה ביחד היא מעבר למפגש המשפחתי, ומחקרים מצביעים על כך שארוחות משפחתיות משותפות תורמות לבריאות בני המשפחה.

 

בנוסף, אכילה מסודרת במהותה, מביאה להקפדה על צריכה מאוזנת של כל מה שהגוף דורש וזקוק, בעיקר לבני נוער. חשוב גם בזמן החופש הגדול, כשהשגרה מופרת, להמשיך ולהקפיד על הארוחות כדי לא להגיע לתחילת שנת הלימודים עם חוסרים תזונתיים.

 

4. אל תצאו מהבית בלי ארוחת בוקר

גם אם אתם ממש ממהרים בבוקר, אל תוותרו עליה. חשוב מאוד שהיא תהיה מזינה ומתאימה לסדר היום של הילדים שלכם. רצוי שהיא תכלול מרכיב פחמימתי ומרכיב חלבוני.

 

5. שימו לב לסימנים המעידים על חוסרים

חשוב מאוד, לשים לב לחוסרים כמו בברזל למשל. במהלך תהליך ההתבגרות, בשל הגדילה המואצת והגדלת מסת השריר שאחד ממרכיביו הוא ברזל ובשל עלייה בנפח הדם, הצורך בברזל עולה לעומת הילדות. אצל בנות הופעת מחזור הווסת הוא גורם נוסף לעלייה בצורך בברזל.

  

מקור הברזל לצריכה היומית הוא המזון. בשר ובעקר בשר בקר עשיר בברזל. אמנם ברזל נמצא גם בירקות בעקר ירוקים אך הברזל שמקורו מהחי זמין יותר לגוף מברזל שמקורו בצמחים. מקור נוסף לברזל הם דגני הבוקר המועשרים בברזל.

 

מגוון תזונתי כדי למנוע חוסרים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגוון תזונתי כדי למנוע חוסרים(צילום: shutterstock)

 

ספיגת הברזל המגיע ממקור צמחי מוגברת על ידי ויטמין C ולכן נטילת ברזל עם מיצי הדר או טחינה למשל, יכולים לסייע בספיגת הברזל. וטיפול במיוחד לתינוקות מגיל לידה. קיימים גם תוספים כמו אקטיפרין, פולקס וכמובן תוספים טבעיים כמו: איזי איירון של לייף.

 

חשוב מאוד לשים לב לתופעות הלוואי העלולות להתרחש בעיקר לאחר נטילת ברזל בתרופות. "שכן עלולות להיגרם תופעות כמו עצירות, כאבי בטן ולעתים רחוקות גם שלשול. אם סובלים מאחת מתופעות הלוואי הללו, ניתן להחליף לתוסף במקום תרופה, שכן כמות הבל בתוספים נמוכה יותר. בכל מקרה לפני השינוי מומלץ להתייעץ עם רופא".

 

קטרון מוסיפה כי  לפני הכל חשוב לתת לילדים, בדיוק כמו למבוגרים, תזונה מאוזנת ובריאה שתכלול תפריט מגוון הכולל חלבונים, פחמימות, שומנים. בנוסף מומלץ מאוד שתזונת הילד תכלול דגנים (רצוי דגנים מלאים או מוצרי קמח מלא), ירקות (טריים או מבושלים), מגוון פירות, מוצרי חלב, ביצים, דגים, עוף או בשר בקר רזה ושומנים מן הצומח. היא מציעה כמה כללים שיוכלו לעזור לילדים וגם להורים לפתוח את שנת הלימודים בשגרה בריאה.

 

חשוב לדעת כי הברזל מהווה חלק מאנזימים שונים המשפיעים על חילוף החומרים בגוף והוא מרכיב חשוב בבניית השריר. חוסר בברזל עלול לגרום להפרעה בגדילה, לקשיי ריכוז עם הפרעה בלימודים, עייפות, הפרעות שינה, ירידה בתנגודת הגוף למחלות זיהומיות, עילפון ועוד.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הילדים אוכלים בבית הספר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים