שתף קטע נבחר

הנחירות מפריעות לישון: מה יעזור למנוע?

נחירות עלולות לשבש את שגרת השינה שלנו ולפגוע באיכות החיים. למה זה קורה ואיזה טיפולים יכולים לעזור?

רבים מאיתנו נוחרים או סובלים מנחירות בני הזוג. על-פי מחקרים, 44% מן הגברים ו-28% מן הנשים בגילאים שבין 30-60 נוחרים. נחירה יכולה להוות גם סימן להפרעת נשימה חסימתית משמעותית בשינה, ויש לה השלכות חשובות על התפקוד היומיומי, על הבריאות, ואפילו על תוחלת החיים.

 

מה יוצר את רעש הנחירה?

רעש הנחירה נוצר כשהאוויר שאנחנו שואפים ונושפים נתקל ברקמות הרכות שמצויות לאורך צינור דרכי האוויר – מחלל הלוע ועד אזור מיתרי הקול.

 

בעבר נחשב הענבל, הפעמונית הקטנה בגג הלוע, למקור הנחירה השכיח ונהוג היה להסיר אותו בניתוח, אלא שבחלק גדול מהמקרים הבעיה לא נפתרה גם אחרי הניתוח.

 

בנוסף, נהגו לחשוב בל לחשוב שאף סתום הוא גורם נחירה משמעותי, אך התברר שאף סתום כגורם יחיד לא מהווה גורם משמעותי בהפקת רעש הנחירה.

 

קראו עוד במדור פארם נט

גם בקיץ: איך להתמודד עם תופעות האלרגיה?

לא חייבים לוותר: טיפולי עור שאפשר להמשיך בקיץ

ריח רע מהפה: הסיבות ואיזה טיפול יעזור

  

למה אנחנו נוחרים?

עודף משקל: רקמות שומן מצטברות גם ברקמות הרכות סביב צינור האוויר, מצרות אותו ופוגעות בקשיחותו. כך, בעת הנשימה הרקמה מתנועעת ומרעישה.

 

ענבל או שקדים מוגדלים: הם גורמים לחסימת האוויר בחלל הלוע ואחראים לנחירות מגיל צעיר.

 

גיל: במהלך השנים הרקמות הופכות למתוחות פחות והשרירים נעשים רפויים יותר. בעוד שבזמן ערנות קיים מתח שרירים מספיק כדי למנוע את התמוטטות צינור האוויר, בעת השינה השרירים נעשים רפים יותר והרקמות צונחות. אז בא לידי ביטוי רעש הנחירה.

  

מחלות שבהן קיימות חולשת שרירים או חולשה של הסיבים האלסטיים תורמות לנחירות, כמו גם מחלות שבהן קיימת השמנה ניכרת, למשל עקב טיפול ממושך בסטרואידים, תת תפקוד של בלוטת התריס ועוד.

 

חלק מהנוחרים סובלים גם מדום נשימה לילי שגורם לירידת רמת החמצן בדם ובהמשך לעליית לחץ הדם, הפרעות קצב הלב ואפילו שבץ מוחי. דום נשימה נגרם על פי רוב כתוצאה מהיצרות דרכי האוויר במעברי האף הלוע והגרון.

 

כך למשל, אדם הסובל מתסמונת דום נשימה בשינה, סובל מעייפות קשה ומנטיות להירדמויות מרובות בלתי רצוניות. התסמונת גורמת ליתר לחץ דם, למחלות לב ולאירועים מוחיים, וכתוצאה מכך גם לקיצור תוחלת החיים. גברים סובלים יותר מנשים מנחירה והפסקות נשימה בשינה, והמחלה מתקדמת עם הגיל.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

מה ניתן לעשות?

ירידה במשקל: אולי הירידה במשקל לא תרפא את התסמונת, אך היא תשפר את המצב.

 

שימוש במכשיר CPAP: שיטת CPAP (Continuous Positive Airway Pressure) לחץ חיובי מתמשך על נתיב האוויר, היא שיטה להפעלת לחץ חיובי על החלק הפנימי של הגרון, המונע מהחך לצנוח ולחסום את מעבר האוויר.

 

המטופל מרכיב על האף מסכה מיוחדת המחוברת למשאבה. המשאבה מפעילה לחץ דרך המסכה כדי לא לאפשר צניחה של החך. השיטה מאפשרת להתאים את הלחץ להשבת הנשימה התקינה בזמן השינה.

 

ניתוח לסילוק רקמות עודפות בחיך ובלוע: כיום יש הרבה סוגים של ניתוחים, וכל ניתוח נקבע באופן ספציפי על ידי רופא אף-אוזן-גרון. אחת מהשיטות המקובלות היא: טיפול בנחירות באמצעות גלי רדיו.

 

בניגוד לניתוח או לטכניקות לייזר שונות, טכניקת גלי הרדיו עושה שימוש באנרגיה בעוצמה נמוכה ביותר לצורך יצירה של אזורי קרישה מבוקרים מתחת לשכבת הרירית. אזורים אלה שבים ונספגים באופן טבעי על ידי הגוף, וגורמים לשינוי מבנה הרקמות באמצעות הפחתת הרקמות העודפות.

 

הטיפול באמצעות גלי הרדיו מיועד להפחית את היקף הדימום והכאב הנלווים לטכניקות אחרות. הוא מבוצע תחת הרדמה מקומית בחדר ניתוח הממוקם במרפאות חוץ, וברוב המקרים מסתיים בתוך פחות מ-10 דקות.

 

תכשירים למניעת הנחירות: אפרת קלמן, רוקחת סופר-פארם, מסבירה אילו תכשירים יכולים לעזור:

snore no more - תרסיס מדוד לאף - של חברת קיוומא.

 

anti snore spray - של נווה פארמה - מרססים לגרון לכיוון החלק העליון של הלוע. התכשיר מכיל מכיל תערובת ייחודית של שמנים בשחרור מושהה הנצמדים ומצפים את הענבל והחלק העליון של החיך.

 

אף פאץ' של לייף - מדבקה לאף שמרימה את הרקמה החיצונית של האף ומגבירה את הנגישות.

 

airmax - התקן מפלסטיק שמורכב על נחירים - מונע נחירות המאפשר כניסת יותר אוויר בכל נשימה.  כמו כן, מפחית משמעותית את הנחירות, קוצר נשימה, מקל על הנשימה בעת ההצטננות, אלרגיה וגודש באף.

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
סובלים מרעש הנחירות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים