שתף קטע נבחר

בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים: למה זה חשוב?

לקראת החזרה לבית הספר אנחנו דואגים לרכוש עבור הילדים את כל הציוד הדרוש, אבל לפעמים שוכחים דבר חשוב מאוד - בדיקת ראייה. למה היא כל כך חשובה ואיך היא צריכה להתבצע? מדריך

ראייה תקינה הכרחית לבריאות הילדים, להצלחתם בלימודים ולמניעת בעיות חברתיות. ילדים הסובלים מבעיות ראייה עשויים לפתח פזילה או עין עצלה, שלא לדבר על כאבי עיניים, כאבי ראש, בעיה בראיית עומק (תלת ממד), חוסר מיקוד ודברים נוספים שעלולים  להשפיע על הריכוז, על התפקוד בכיתה, המוטיווציה ללמוד וההשתלבות החברתית.

 

קארין סיידא, אופטימטריסטית בכירה בסופר-פארם, מסבירה כי בשנים הראשונות של הילד חלים שינויים ההתפתחותיים משמעותיים ביותר בגודל העין (כפי ששאר אבריו גדלים, כך גם העיניים), בתנועות העיניים, ברשתית ובמרכז הראייה, ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקות לזיהוי ליקויי ראייה שמבצעים לאחר הלידה, בגיל שלוש ולפני העלייה לבית הספר.

 

קראו עוד במדור פארם נט

סובלים מקנדידה? האבחון והטיפול היעילים

בלי תרופות: הטיפול הטבעי שיעלים סימני גיל המעבר

הנחירות מפריעות לישון: מה יעזור למנוע?

  

בעיות ראייה עלולות לפגוע בהישגים הלימודיים

סיידא מסבירה כי המידע הראייתי הנקלט דרך עיני הפעוט משפיע על התפתחות הראייה בשנים הראשונות לחייו. ליקוי או פגיעה בראייה בתקופה זו, עשוי להוביל לפגיעה ביכולת ההתפתחותית או עיכוב התפתחותי, וכתוצאה מכך להשלכות חמורות ולעיתים בלתי הפיכות בשלב מאוחר יותר.

 

"הילד לאו דווקא יבחין בליקוי הראייה, מכיוון שהלקות היא בעין אחת בלבד או שאינו מודע לכך שאינו רואה בבירור, ולכן חשוב מאוד להקפיד על ביצוע בדיקות עיניים. לפני הכניסה לכיתה א', בודקים גם את הראייה וגם את המיקוד. כמו כן, בגיל שש יש לנו הזדמנות אחרונה לטפל בעין עצלה,  אם זה עדיין לא קרה".

 

ליקויי ראייה עלולות לגרום לבעיות לימודיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ליקויי ראייה עלולות לגרום לבעיות לימודיות(צילום: shutterstock)

 

פרופ' אירית ברקת, אחראית תחום הקרנית בבי"ח שיבא תל השומר ומכון העיניים בשיבא ואונ' תל אביב, אומרת כי ישנה חשיבות גדולה מאוד לבדיקת עיניים לפני תחילת הלימודים. "הלימודים בכיתה משלבים צורך להסתכל על הלוח וגם קריאה מקרוב, כך שבדיקת הראייה היא מהותית מאוד".

 

היא מוסיפה כי פעמים רבות יש קשר בין הפרעות למידה בין לקויות ראייה בגלל חוסר יכולת להתמקד ולכן הילדים מאבדים עניין בלימודים. "בכל שלב בזמן הלימודים, אם מתרשמים שיש שינוי כלשהו בלימודים, בהרגלי הלמידה, בהישגים, קיים חוסר התמדה בקריאה או כתיבה, כדאי להתייחס לכך כאל נורת אזהרה שמחייבת בדיקת ראייה".

 

לדבריה, חשוב להמשיך לבדוק שינויים בראייה בתחנות שונות כמו לקראת החטיבה ובגיל ההתבגרות.

 

לאילו סימנים כדאי לשים לב?

תלונות של הילד על טשטוש ראייה, ראייה כפולה, כאבי עיניים, כאבי ראש, קושי בראייה מול מסך המחשב, התקרבות למסך הטלוויזיה (תוך כדי כיווץ העיניים בניסיון לחדד את התמונה), קושי במעבר מראייה על הלוח בכיתה לקריאה בספר, מצמוץ רב והטיות ראש מוגזמות - כל אלו צריכים להדליק אצלנו נורה אדומה.

 

יש לזכור כי רק חלק קטן מהילדים הסובלים מלקויות ראייה מתלוננים על כך או מראים התנהגות חריגה, לכן חשוב מאוד לבדוק כל ילד, גם אם נדמה לנו כי ראייתו מושלמת.

 

פרופ' ברקת מציינת כי גם התנהגות הימנעותית, עלולה לרמז על בעיות ראייה, ואומרת כי חשוב להיות מודעים לשימוש של הילדים בסמארטפונים ומחשבים. "השימוש בהם עלול לגרום למאמץ יתר של העיניים וצריך להיות מודעים לכך".

 

מי בקבוצת סיכון?

אם יש היסטוריה משפחתית של ליקויי ראייה, פזילה וכדומה. בנוסף, ילדים שנולדו פגים או ילדים בעלי בעיות התפתחותיות או נוירולוגיות. חשוב לציין שהבדיקה חשובה ביותר גם אם הילד לא נמצא באחת מקבוצות הסיכון.

 

היכן נבדקים?

בדיקות הראייה צריכות להיעשות אצל רופא העיניים משום שהן חייבות לכלול טיפות הרחבת אישונים (לפסילת היפרופיה סמויה), שלאחריהן יישלח הילד לאופטומטריסט להמשך בדיקה ולמציאת מרשם משקפיים.

 

מה הדגשים בבחירת משקפיים לילדים?

1. לבחור עדשות העשויות מחומר המגן מפני קרני UV1.

 

2. חשוב שהעדשות הנבחרות יהיו עמידות בפני שבר.

 

3. מומלץ לבחור עדשות בעלות ציפוי אנטיריפלקס. ציפוי זה אמנם מתלכלך יותר, אך חשיבותו גדולה. הראייה תהיה צלולה יותר ובכך איכותית יותר. מעבר לכך, העדשות יהיו אסתטיות יותר עם הציפוי (המונע השתקפויות על העדשות).

 

4. יש לבחור במשקפיים שיהיו נוחים לילד, שיישבו נכון על האף ושהמוטות ישבו בצורה יציבה מאחורי האוזניים, למניעת החלקתם ונפילתם של המשקפיים.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב לבצע בדיקת ראייה לפני תחילת הלימודים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים