שתף קטע נבחר

מצעד הנפילות של מלכת קבוצות הרכישה

הפסד הקרקע בשכונת בבלי בת"א, תלונות של דיירים על המתנה לנכס והסכסוך המתוקשר עם פנינה רוזנבלום. ynet ריכז את הדרמות הבולטות שסיפקה קבוצת הנדל"ן של ענבל אור בתקופה האחרונה

מאושיית יופי ועד קבוצות רכישה: בית המשפט התיר היום (ד') לפרסום כי יזמית הנדל"ן שנעצרה אמש בחשד להעלמת עסקאות בהיקף של עשרות מיליוני שקלים היא ענבל אור. זאת לאחר שפורסם כי היא שוחררה למעצר בית, זמן קצר לאחר ההודעה של רשות המסים כי סמנכ"ל הכספים של קבוצת הנדל"ן ענבל אור נעצר ושוחרר בערבות בהסכמה, בחשד להוצאת חשבוניות כוזבות והעלמת עסקאות. ברשות ציינו כי הוא נעצר לאחר שחקירה סמויה שנערכה במשך כחצי שנה על ידי חקירות מכס ומע"מ בירושלים, בשיתוף משרד מע"מ ומס קנייה תל-אביב, הפכה לגלויה.

 

"ענבל אור הפרה התחייבויות כלפי עובדיה"

ענבל אור שלחה סמסים שיווקיים בניגוד לחוק

 

קבוצת אור, המאגדת 16 חברות-בנות, הוקמה ב-2005 ועוסקת בייזום פרויקטים למגורים ולהשקעה. היא ניהלה עד כה כ-27 פרויקטים בתל-אביב, רמת גן וגבעתיים, ובהם כ-1,000 יחידות דיור. מאז 2011 פעלה הקבוצה במתכונת של יזמות קבוצתית, אשר לפי הגדרתה "מאפשרת לרוכש ליהנות מחיסכון בעלויות הבנייה כמקובל בקבוצת הרכישה; ובמקביל ליהנות מהיתרונות של מחיר קבוע ומוגדר מראש, וכן התחייבות למועד סיום הפרויקט ועמידה בלוחות הזמנים ללא פיגורים".

ענבל אור (צילום: אלכס ליפקין) (צילום: אלכס ליפקין)
ענבל אור(צילום: אלכס ליפקין)

ואולם, בשבועות האחרונים דיווחו אמצעי התקשורת על תלונות של רוכשי דירות שטענו כי המתינו זמן רב לנכס שרכשו במסגרת קבוצות הרכישה שגיבשה הקבוצה. בנוסף, נטען על ידי חלק מהרוכשים כי התוכניות שהוצגו להם בחלק מהפרויקטים שהחברה משווקת, אינן תואמות את התוכניות העירוניות.

 

בעקבות זאת הודיעה הקבוצה כי תחדל מלקדם פרויקטים למגורים באמצעות קבוצות רכישה. "לאחר שנים לא מעטות בהן עוסקת הקבוצה בקידום עסקאות נדל"ן ופרויקטים של בנייה בדרך של קבוצות רכישה, היא החליטה בכובד ראש מעבר לקידום פרויקטים בדרך של יזמות ישירה", מסרה הקבוצה, "ההחלטה התקבלה לאחר שבשנים האחרונות התחוור כי חלק מנציגויות הרוכשים בפרויקטים השונים קיבלו החלטות שגויות חסרות ניסיון, בניגוד להמלצות ולהכוונות המקצועיות של הקבוצה אור כמנהלת אותם פרויקטים".

 

 

ההסתבכות עם נכס בת"א והעזיבה של הדירקטור מר"ג

פרשה נוספת שבה הייתה מעורבת הקבוצה הייתה באפריל 2015, אז הגישה חברת השקעות לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לפירוק השותפות בינה לבין הקבוצה בנכס בתל-אביב, או מינוי כונס נכסים. מדובר היה בנכס בן קומה אחת אשר נרכש ב-2006 לצורך פרויקט פינוי-ובינוי, ועל פי התב"ע (תוכנית בניין עיר) ניתן לבנות במגרש בניין של 6 קומות.

 

על פי כתב התביעה שהוגש לבית המשפט, הקבוצה עיכבה הליכים לרישומו בטאבו. התובעת העריכה אז כי המטרה בעיכוב הייתה "להימנע מתשלום חלקה בהיטל השבחה בהיקף של כ-200 אלף שקל". בעקבות זאת תבעה חברת ההשקעות לכפות על קבוצת אור למכור את חלקה בנכס תמורת 160 אלף שקל, או למנות כונס נכסים.

 

בקבוצה אמרו אז בתגובה כי "מדובר בקרקע שנרכשה בשותפות עם התובע ולא סוכם על הקמת פרויקט. מבלי להתייחס לגוף הטענות שעולות בכתב התביעה, מדובר בתובע סדרתי שכל תביעותיו נדחו אחת לאחת על ידי בית המשפט בהן הוחלט גם לחייבו בהוצאות".

 

פרשה נוספת שבה הייתה מעורבת הקבוצה באותו הזמן כללה כהונה קצרה של מהנדס עיריית רמת גן לשעבר, חיים כהן, כדירקטור באחת החברות-הבנות שלה. מינויו לווה בלא מעט ביקורת ציבורית, לאור העובדה שבעבר עסק במסגרת תפקידו בפרויקטים של הקבוצה בעיר וכן מאחר שחוק השירות הציבורי דורש מבכירים שפרשו צינון של שנה בטרם יעסקו בעניינים הקשורים לרשות שבה כיהנו בעבר. בעקבות הביקורת התפטר כהן מתפקידו בקבוצה זמן קצר לאחר מינוי.

הדמיית הפרויקט שלא יצא לפועל בשכונת בבלי (הדמיה: Viewpoint) (הדמיה: Viewpoint)
הדמיית הפרויקט שלא יצא לפועל בשכונת בבלי(הדמיה: Viewpoint)
 

 

הפסד הקרקע בבבלי והסכסוך המתוקשר

אחת הפרשות שעוררו סערה הייתה בפברואר 2014, אז איבדה הקבוצה קרקע בדרום שכונת בבלי בצפון תל-אביב להקמת פרויקט מגורים, לאחר שלא העבירה את הכספים הנדרשים בזמן. הקבוצה השקיעה באותו פרויקט כמעט 30 מיליון שקל, אך לא עמדה במועדי האופציה לגיוס הכסף הדרוש - והקרקע נמכרה.

 

הקבוצה השיקה את הפרויקט עוד במרס 2013, ושיווקה במסגרתו שני מגדלי יוקרה עם כ-200 דירות במחירים של החל מ-3 מיליון שקל לדירות 3 חדרים. אולם באוגוסט באותה השנה כבר חתכה הקבוצה את המחירים והציעה את אותו תמהיל דירה תמורת כ-1.5 מיליון שקל - מהלך שעשוי היה להעיד אז על העתיד לבוא.

 

כך או כך, זמן קצר לאחר שאיבדה את הקרקע בשכונת היוקרה בתל-אביב, הודיעה הקבוצה כי רכשה שטח של דונם וחצי ברמת גן במטרה להקים פרויקט מגורים חדש עם כ-50 דירות בוטיק, ובספטמבר 2015 דיווחה על רכישת קרקע נוספת בדרום תל-אביב להקמת מיזם מגורים נוסף.

 

פרשה נוספת שקיבלה כותרות החלה עוד במרס 2011, אז סיכמה קבוצת אור עם פנינה רוזנבלום כי תקנה את הווילה של האחרונה ברמת גן במטרה להקים קומפלקס מגורים עם 7 יחידות דיור שימכרו במחירים שבי 4.5-5.7 מיליון שקל. מדובר בווילה בשטח של 640 מ"ר שרכשה רוזנבלום בשנת 1992.

 

פנינה רוזנבלום. זוכרים את הסכסוך המתוקשר (צילום: ענת מוסברג) (צילום: ענת מוסברג)
פנינה רוזנבלום. זוכרים את הסכסוך המתוקשר(צילום: ענת מוסברג)

במסגרת העסקה בין הקבוצה לרוזנבלום הוחלט לשלם לאחרונה כ-14.5 מיליון שקל תמורת מגורים באחת הדירות בפרויקט. אלא שביולי 2011 נסוגה הקבוצה מהעסקה בטענה כי רוזנבלום לא הסירה משכנתא בגובה של 9 מיליון שקל. זאת לאחר שהקבוצה שילמה מראש כ-500 אלף שקל עבור העסקה. רוזנבלום טענה מצדה כי הקבוצה נכשלה בשיווק הפרויקט. רק באפריל 2012 הופרדו הכוחות, לאחר שרוזנבלום השיבה כ-750 אלף שקל לקבוצה - שהגישה הערת אזהרה על הנכס.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס ליפקין
ענבל אור
צילום: אלכס ליפקין
מומלצים