שתף קטע נבחר

צפו: כך חיידק הסלמונלה פולש לגוף - שלב אחר שלב

החיידק, שאינו יורד מהכותרות, הוא אחד החיידקים הערמומיים והשכיחים בהרעלות מזון. צפו כיצד הוא פולש לגוף האדם, מתביית על המעיים ועלול לגרום במקרים נדירים גם למוות

הצרכנים מבוהלים מזיהום הסלמונלה שנמצא בעוד ועוד מוצרים, הכנסת עומדת לדון במשבר הזיהום במזון בישראל, וכנראה שנשמע על עוד פרשות זיהום בסלמונלה. אז מדוע החיידק כה מסוכן, כיצד הוא פולש לגוף ומתביית במעיים ואיך הוא גורם לתסמינים הקשים?

 

צפו בווידאו האנימציה, שלב אחר שלב:

 

סלמונלה הוא זן אחד ממשפחת החיידקים הצואתיים. לסמונלה תת זנים רבים, וכעשירית מהם מסוכנים לאדם ועלולים להביא לתסמינים במערכת העיכול ולעתים גם למחלה מפושטת וקטלנית. מרבית זני הסלמונלה רגישים מאוד לחום ואינם שורדים בטמפרטורות גבוהות. עם זאת, הזן W775 עמיד לחום וקור ומסוגל לשרוד לעתים גם אחרי הרתחה.

 

קראו עוד בנושא:

חשד: 12 ילדים בגן בגבעתיים עם סלמונלה מחומוס מזוהם

סלמונלה בקורנפלקס: למה זה עלול לגרום?

"הציוד הישן לא מאתר סלמונלה וחומרים מסרטנים במזון"

 

מרבית מוצרי המזון של חברות הענק מיוצרים על ידי מכונות רובוטיות ללא מגע יד אדם. עם זאת, במהלך פס הייצור חלק מהרכיבים חשופים לסביבה. לעתים באחד משלבי הייצור נוצר מגע כלשהו בין הפרשות אדם (כמו רוק מעיטוש או שיעול או ידיים חשופות) לבין הרכיבים. כמו כן, ייתכן באופן תאורטי שעובד גרם לזיהום מכוון של התוצרים.

 

החיידק עובר בעיקר דרך מים מזוהמים, צואה, ולעתים גם באמצעות מזון מזוהם. ההעברה בין בני אדם קלה מאוד, והיא לרוב "פקו-אוראלית" כלומר – יד שנגועה ובאה במגע עם חלל הפה או עם מזון או שתייה.

 

מרגע בליעתו, מפעיל הגוף מספר מנגנונים האמורים להשמיד את החיידקים. אנזימים קטלניים ברוק יהרגו חלק גדול מהם, ואילו אחרים ייקטלו באמבט המיץ החומצי המחכה להם בקיבה. הבודדים שישרדו את "שכבות האבטחה" הללו, ינדדו אל איבר המטרה העיקרי: המעיים.

 

במעיים יתבייתו החיידקים על דופן המעי, שם הם יפגמו ביכולת הספיגה של צינור העיכול, תוך שהם גורמים לתגובה דלקתית. הגוף יגייס עוד ועוד תאי דם לבנים בניסיון להילחם בחיידקים, ובינתיים תמשיך הסלמונלה בשלה: היא תפגום בתאי המעיים וביכולתם לספוג מזון ונוזלים.

 

התוצאה היא שלשול המכיל את הנוזלים שלא נספגו בגוף, יחד עם תאי דלקת, ולא מעט חיידקי סלמונלה מתים וחיים.

 

זיהום בסלמונלה גורם לחום גבוה, כאבי בטן, לשלשולים לעתים גם ריריים או דמיים, בחילות והקאות. במקרים קשים ונדירים מאוד, עלול החיידק לחדור לזרם הדם, לגרום לזיהום כללי (ספסי) או דלקת קרום המוח, עד למוות.

 

חיידק הסלמונלה מתרבה בקצב איטי יחסית, וכשלושה ימים מרגע ההדבקה מתחילים להופיע הסימפטומים. עם זאת, במקרים מסוימים עשוי החיידק לגרום לסימפטומים כבר תוך 6 שעות מרגע ההדבקה.

 

כך תמנעו הדבקה ותטפלו במקרה של מחלה

שמירה על היגיינה של עובדי תעשיית המזון, הכוללת שימוש בכפפות ומדי עבודה יחודיים, שמירת המזון בטמפרטורה ספציפית המונעת את התפתחות החיידקים, הימנעות משטיפת ביצים הגורמת לחדירת החיידקים מהקליפה לביצים, איחסון נאות של המזון ובדיקות תכופות שלו.

 

לרוב לא נהוג לטפל באנשים בריאים בין גילאי שנה עד 50. עם זאת, אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים או אלה הסובלים ממחלות של דיכוי מערכת החיסון, נהוג לטפל באנטיביוטיקה מסוג אזניל, צפלוספורינים או פלואוקווינולונים.

 

הטיפול המרכזי בכלל החולים הוא שתייה מספקת ומתן תמיסת אלקטרוליטים (דוגמת "מינרלי", "אלקטרורייס" או במקרים קשים עירוי נוזלים) כיוון שהסכנה המרכזית היא התייבשות העלולה לגרום לקריסת מערכות.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אחד החיידקים הערמומיים שיש
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים