שתף קטע נבחר

חשד: 12 ילדים בגן בגבעתיים עם סלמונלה מחומוס מזוהם

12 ילדים השוהים בגן בגבעתיים לקו אתמול ושלשום במחלת שלשולים והקאות. החשד: חומוס מזוהם מאחד המותגים החשודים גרם לזיהום. הילדים הופנו לרופאים מטפלים ולחדר המיון

חשד להדבקה בסלמונלה מחומוס מזוהם: 12 ילדי גן בגבעתיים לקו אתמול (ה') במחלת שלשולים והקאות לאחר שאכלו חומוס מאחד המותגים החשודים כמזוהמים בחיידק. הילדים הופנו לקבלת טיפול רפואי, מצבם הוגדר קל עד בינוני.

 

מנהלת גן הילדים, הפיצה להורים אתמול, הודעה: "מפרסומים בכלי התקשורת אנו למדים כי סלטי החומוס של היצרנים "שופרסל", "יש", "שמיר", "אסלי", "המותג", "דליקטסן", "סלטי הבית", "יוחננוף", "פיקניק" בטווח תאריכי תוקף 01/09/16 עד 18/09/16- ישנו חשש שהם נגועים בסלמונלה. מאחר שהגן משתמש במוצרי "שופרסל", עצרנו מיידית את השימוש במוצרים ורכשנו מוצרים חדשים. אנא תשומת לבכם לנושא. נמשיך לעדכן בעת הצורך".

 

תוך מספר שעות נודע כי לפחות 12 מילדי הגן לקו בכאבי בטן, שלשולים והקאות. חלקם במצב בינוני, שהופנו לחדרי המיון לצורך קבלת עירוי נוזלים באשפוז. מצבם של הילדים היום הוגדר טוב.

 

קראו עוד

איך סלמונלה עלולה להזיק?

 

בשבוע הבא צפויה ועדת הבריאות של הכנסת לקיים דיון חירום בעקבות שורת ההדבקות במזון האחרונות שנודעו, הכוללים גם את קורנפלקס תלמה, את חלב הנאקות החשוד כנגוע בליסטריה בעקבותיו אושפזו שני ילדים, וצ'יפס "מילוטל" החשוד גם הוא כנגוע בליסטריה.

 

אתמול הודיע ראש שירות בריאות הציבור במשרד הבריאות, הפרופ' איתמר גרוטו, כי משרד הבריאות יתבע את חברת הטחינה והורה על עצירת שיווק המוצר ושלילת רשיון הייצור. גרוטו הוסיף: "אנחנו לא רואים עלייה בתחלואה בסלמונלה בישראל. לא ראינו חולים שחלו בזן שהיה במוצרים".

 

מוקדם יותר אמר מנכ"ל סלטי שמיר עמי גיא בראיון לאולפן ynet: "אפשר להניח שאנשים אכלו מהחומרים האלה, הם נמצאים כבר עשרה ימים על המדף. זאת מכה משמעותית, זה לא באשמתנו כי ספק הטחינה היה צריך להודיע לנו מהיום הראשון ולא לחכות עם זה".

 

מורידים את הסלטים מהמדפים (צילום: אוהד צויגנברג ) (צילום: אוהד צויגנברג )
מורידים את הסלטים מהמדפים(צילום: אוהד צויגנברג )

חיידקים צואתיים מסוכנים

סלמונלה הוא זן ממשפחת חיידקים צואתיים. חיידק זה הוא בעל תת זנים רבים שכעשירית מהם מסוכנים לאדם, ועלולים להביא לתסמינים במערכת העיכול ולעתים גם למחלה מפושטת וקטלנית. מרבית זני הסלמונלה רגישים מאוד לחום ואינם שורדים בטמפרטורות גבוהות. עם זאת, הזן W775 עמיד לחום וקור ומסוגל לשרוד לעתים גם אחרי הרתחה.

 

מרבית מוצרי המזון של חברות הענק, מיוצרים על ידי מכונות רובוטיות ללא מגע יד אדם. עם זאת, במהלך פס הייצור חלק מהרכיבים חשופים לסביבה. ייתכן כי באחד משלבי הייצור נוצר מגע כלשהו בין הפרשות אדם (כמו רוק מעיטוש או שיעול או ידיים חשופות) לבין הרכיבים. כמו כן, ייתכן באופן תאורטי שעובד גרם לזיהום מכוון של התוצרים.

 

החיידק עובר בעיקר דרך מים מזוהמים, צואה, ולעתים גם באמצעות מזון מזוהם. ההעברה בין בני אדם קלה מאוד, והיא לרוב "פקו-אוראלית" כלומר – יד שנגועה ובאה במגע עם חלל הפה או עם מזון או שתייה.

 

החיידק גורם לחום גבוה, כאבי בטן, לשלשולים לעתים גם ריריים או דמיים, בחילות והקאות. במקרים קשים ונדירים מאוד, עלול החיידק לחדור לזרם הדם, לגרום לזיהום כללי (ספסי) או דלקת קרום המוח, עד למוות.

 

חיידק הסלמונלה מתרבה בקצב איטי יחסית, ומרגע ההדבקה מתחילים להופיע סימפטומים לרוב תוך כשלושה ימים. עם זאת, במקרים מסוימים עשוי החיידק לגרום לסימפטומים כבר תוך 6 שעות מרגע ההדבקה.

 

מניעת ההדבקה מתבצעת באמצעות הקפדה על מספר כללים:

שמירה על היגיינה של עובדי תעשיית המזון, הכוללת שימוש בכפפות ומדי עבודה יחודיים, שמירת המזון בטמפרטורה ספציפית המונעת את התפתחות החיידקים, הימנעות משטיפת ביצים הגורמת לחדירת החיידקים מהקליפה לביצים, איחסון נאות של המזון ובדיקות תכופות שלו.

 

לרוב לא נהוג לטפל באנשים בריאים בין גילאי שנה עד 50. עם זאת, אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים או אלה הסובלים ממחלות של דיכוי מערכת החיסון, נהוג לטפל באנטיביוטיקה מסוג אזניל, צפלוספורינים או פלואוקווינולונים.

 

הטיפול המרכזי בכלל החולים הוא שתייה מספקת ומתן תמיסת אלקטרוליטים (דוגמת "מינרלי", "אלקטרורייס" או במקרים קשים עירוי נוזלים) כיוון שהסכנה המרכזית היא התייבשות העלולה לגרום לקריסת מערכות.

 

צפו בדבריו של פרופ' איתמר גרוטו על משבר הסלמונלה:

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חומוס מזוהם גרם להדבקת הילדים בגן
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים