שתף קטע נבחר

הכי מטוקבקות
    זירת הקניות
    השמנה וסוכרת: הסכנות שבממתיקים המלאכותיים
    מחקרים קובעים כי ממתיקים מלאכותיים כמו סוכרזית ואספרטיים, שנמצאים ברבים מהמזונות והמשקאות שכולנו צורכים, אחראים בין השאר לשתיים מהמגפות המסוכנות של המאה ה-21: סוכרת ועודף משקל. האחות לאה רזניקוביץ מקווה שהמחקרים ישפיעו גם על קובעי המדיניות, שישנו את המלצותיהם ויפסיקו לאשר את צריכת הממתיקים. טור דעה

    כשרופאים ודיאטנים נשאלים לדעתם על ממתיקים מלאכותיים (אספרטיים, סוכרלוז, סוכרזית, ציקלמט, אססולפאם k, ניאוטיים), חלק גדול מהם משיבים שהנושא שנוי במחלוקת. לדעתי הם טועים.

      

    קבוצה גדולה של רופאים ומדענים בכירים מכל העולם טוענת נחרצות שהממתיקים המלאכותיים נמנים על התוספים המסוכנים ביותר שמוכנסים למזוננו בתעשיית המזון. קביעה חמורה זו מבוססת על הרבה מחקרים מדעיים שמצאו קשר ברור בין הממתיקים המלאכותיים ובין שורה ארוכה של בעיות בריאות חמורות, בהן גידולים ממאירים, אפילפסיה, טרשת נפוצה, מיגרנות, דיכאון, פגיעה בראייה עד כדי עיוורון, ועוד.

     

    ובכל זאת ה- FDA (מינהל המזון והתרופות האמריקני) ממשיך לאשר את צריכתם. אבל לאחרונה מתחילה להסתמן תפנית בגישת רשויות הבריאות לממתיקים המלאכותיים, תפנית שיש לקוות שבסופה ייאלץ המינהל לבטל את האישור לצריכתם. מי שאחראיות לתפנית זו הן שתי מגפות עולמיות: ההשמנה והסוכרת.

     

    העכברים ששתו מים עם סוכרזית פיתחו אי סבילות לגלוקוז (צילום: shutterstock)
    העכברים ששתו מים עם סוכרזית פיתחו אי סבילות לגלוקוז(צילום: shutterstock)

     

    בשנים האחרונות, במקומות שונים בעולם, בוצעו מחקרים רבים מהם ניתן ללמוד כי הממתיקים המלאכותיים גורמים להשמנה ולסוכרת. אציין שניים מהם שתוצאותיהם הוגדרו כ"מרעישות".

     

    מחקר של מכון ויצמן, שתוצאותיו פורסמו בספטמבר 2014, בדק כיצד משפיעים הממתיקים סכרין (סוכרזית), סוכרלוז (סוכרה דיאט) ואספרטיים על הסבילות לגלוקוז ועל אוכלוסיית החיידקים במעיים שלנו. מהלך המחקר היה מרתק והוא בוצע בכמה שלבים על עכברים ועל בני אדם.

     

    מטרת השלב הראשון הייתה לבדוק כיצד משפיעה צריכה של ממתיקים מלאכותיים על רמת הגלוקוז בדם. באחד מתוך סדרת המחקרים שבוצעו, הוסיפו למי השתייה של שלוש קבוצות עכברים אחד משלושת הממתיקים: סכרין, סוכרלוז או אספרטיים במינונים שווי ערך לכמויות המאושרות לצריכה יומית על ידי ה-FDA.

     

    בשבוע ה-11 לתחילת המחקר התברר כי העכברים ששתו מים עם ממתיקים מלאכותיים פיתחו אי סבילות חמורה לגלוקוז. לעכברים בקבוצות הבקרה ששתו מים בלבד או מים ממותקים בסוכר טבעי לא הייתה כל בעיה עם הסבילות לגלוקוז.

     

    קראו גם: 

    מדריך: כך תכינו בבית ממתקים שהם גם בריאים  

    מחקר: בהריון? ותרי על משקאות דיאט  

    הממתיק הבריא: כל הסיבות לעבור לסטיביה

     

    בבדיקה שנעשתה על בני אדם נמצא כי צריכה ממושכת של שלושת הממתיקים הנ"ל קשורה באופן ישיר ומובהק לכמה מדדים שקשורים לסיכויים לפתח סוכרת, לדוגמא: עלייה במשקל, עלייה בהיקף המותניים, עלייה ברמת הסוכר בצום וברמת ההמוגלובין המסוכרר HbA1C.

     

    כדי לחזק ממצאים אלה, נעשה מעקב של שבוע ימים בלבד אחר 7 אנשים בריאים (בגילאים 36-28) שבד"כ אינם צורכים ממתיקים מלאכותיים. במהלך שבוע זה המשתתפים צרכו סכרין במינון המותר על פי הנחיות ה-FDA. אפילו בזמן קצר כל כך, 4 מתוך 7 המשתתפים פיתחו ירידה משמעותית בסבילות לגלוקוז בהשוואה למצב שהיה לפני תחילת הניסוי.

     

    מטרת השלב השני הייתה לבדוק האם וכיצד משפיעים הממתיקים המלאכותיים על חיידקי המעיים. בדיקות אלה בוצעו על עכברים בשילוב השתלת צואה מבני אדם בסדרה של ניסויים שונים. התוצאות היו חד משמעיות - לצריכה של ממתיקים מלאכותיים הייתה השפעה גדולה על אוכלוסיית חיידקי המעיים.

     

    נמצא כי הם גורמים לשינוי ולהתרבות של כמה קבוצות חיידקים, שהוכחו מחקרית כקשורים ישירות לסוכרת סוג 2 ולהשמנה בבני אדם.

     

    המחקר השני הוא מחקר אמריקני שתוצאותיו פורסמו בנובמבר 2016. החוקרים טוענים שבמחקר הזה הם גילו את המנגנון שעשוי להסביר למה אספרטיים מונע ירידה במשקל ומקדם סוכרת. במחקרים קודמים של צוות החוקרים התגלה שלאנזים מסוים במעי הדק (אלקלין פוספטאז), יש תפקיד חשוב במניעה של השמנה והסינדרום המטבולי (קבוצה של סימפטומים שקשורים לסוכרת סוג 2 ולמחלות לב). נמצא שפנילאלנין - תוצר פירוק של אספרטיים - חוסם אנזים זה. בסדרה של מחקרים שבוצעו על עכברים נמצא כי:

     

    • עכברים שקיבלו אספרטיים במי השתייה עלו יותר במשקל ופיתחו עוד סימפטומים של הסינדרום המטבולי, בהשוואה לעכברים בקבוצת הביקורת שלא קיבלו אספרטיים וצרכו אותה תזונה.

     

    • עכברים שקיבלו תזונה עשירה בשומן בתוספת אנזים זה לא עלו במשקל, ואצל עכברים שכבר היו להם סימפטומים של הסינדרום המטבולי - כל הסימפטומים פחתו.

     

    המחקרים הוכיחו שהממתיקים מעכבים את פירוק השומן בגוף ובכך גורמים להשמנה (צילום: shutterstock)
    המחקרים הוכיחו שהממתיקים מעכבים את פירוק השומן בגוף ובכך גורמים להשמנה(צילום: shutterstock)

     

    ההסבר של המדענים להשפעת הממתיקים המלאכותיים על המשקל

    היום המדענים יודעים להסביר בדיוק אילו שינויים פיזיולוגיים מתרחשים בגופנו בעקבות צריכה של ממתיקים מלאכותיים וכיצד שינויים אלה מובילים להשמנה ולסוכרת. מסתבר שהממתיקים המלאכותיים משבשים את פעילות המערכת ההורמונלית בגופנו - שיבושים שגורמים באופן ישיר להשמנה. אמנה חלק מהם:

     

    • שיבוש בפעילות בלוטת התריס שמוביל להאטת קצב חילוף החומרים.

     

    • עיכוב פירוק השומן בגוף, בין היתר בגלל הפרשה מוגברת של אינסולין.

     

    • שיבוש מנגנון הרעב והשובע ע"י חסימת הדיווח של הורמון השובע (לפטין).

     

    אספרטיים והמוח שלנו

    האספרטיים הוא הממתיק המלאכותי המסוכן והנפוץ ביותר בעולם. סכנתו גדולה במיוחד למוח ולמערכת העצבים. האספרטיים מורכב משלושה רכיבים: 50% פנילאלנין, 40% חומצה אספרטית ו-10% מתנול. דקות בודדות מכניסת האספרטיים לדם הוא מתפרק לשלושת מרכיביו ומכאן סכנתו.

     

    המתנול הופך לחומר שנקרא "פורמלדהיד" ומוכר היטב כרעל מסוכן וכחומר מסרטן. הפנילאלנין והחומצה האספרטית הם בעצם חומרים שנמצאים במוח באופן טבעי ואחראים להעברת מסרים בין תאי המוח (מעבירים עצביים). רמתם במוח חייבת להיות נמוכה מאוד. צריכה של אספרטיים מעלה את רמתם במוח וגורמת לרעילות עצבית ולמוות של תאי מוח. מדענים שעוסקים בחקר המוח טוענים בביטחון מלא ובאופן נחרץ: אספרטיים הורג תאי מוח.

     

    משמעות הדבר היא הגדלת סיכוי לבעיות רבות כמו: פגיעה בזיכרון, כאבי ראש, אפילפסיה ועוד.

     

    היכן נמצא אספרטיים?

    אספרטיים מרעיל כ-14,000 מוצרי מזון, משקאות, תרופות ותוספים, בהם משקאות דיאט, גלידות, סוכריות ומסטיקים ללא סוכר, סירופים לילדים, תוספי ויטמינים ועוד. מספיקה כמות מזערית של אספרטיים - כמו זו המצויה במסטיק או בסוכריה ללא סוכר - כדי לגרום לשיבוש חשמלי במוח שלנו.

     

    בחיל האוויר האמריקאי מודעים לבעיה ולכן כבר ב-1992 הם הוציאו אזהרה לטייסיהם לבל יצרכו מזונות ומשקאות המכילים אספרטיים לפחות 24 שעות לפני טיסה, כולל מוצרים המכילים כמות קטנה של אספרטיים כמו זו המצויה במסטיק אחד. מסתבר שהאספרטיים גרם לתופעות אפילפטיות אצל הטייסים בזמן טיסה.

     

    ומה קורה בקרב חולי סוכרת שצורכים ממתיקים מלאכותיים?

    מסתבר שהם ניזוקים לאין ערוך הרבה יותר ממי שאיננו סוכרתי, וזאת מכמה סיבות:

     

    • חולי סוכרת פגיעים הרבה יותר לכל הרעלים.

     

    • השיבוש ההורמונלי שנגרם מהממתיקים המלאכותיים מקשה את איזון רמת הסוכר בדם. הם סובלים מתנודות קיצוניות ברמות הסוכר, במיוחד מרמות נמוכות מדי (היפוגליקמיה).

     

    • האספרטיים מגדיל את סיכוייהם לפתח פגיעה עצבית (נוירופטיה). אחד העצבים הפגיעים ביותר הוא עצב הראייה הנמצא במוח. האספרטיים מגדיל בעשרות אחוזים את סיכוייהם של החולים לפגיעה בראייה עד כדי עיוורון.  

     

    הכותבת, אחות ומקדמת בריאות, תרצה בכנס חיים בריא 1 , שיתקיים ביום שישי, ה-31 במארס 2017. 

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    כל התגובות לכתבה "השמנה וסוכרת: הסכנות שבממתיקים המלאכותיים"
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים