שתף קטע נבחר

בלי העמדה לדין: הסדר לשוטר שתועד מכה חייל ממוצא אתיופי

חודשיים לאחר שהודיע כי הוא שוקל לפתוח מחדש את תיק החקירה נגד שוטר שתועד מכה את דמאס פיקדה באירוע שהצית את מחאת העדה, הציע היועמ"ש כי השוטר יסכים להודות במיוחס לו ולא יתנהל נגדו הליך משפטי, שהיה עשוי להסתיים בעונש מאסר, וכנראה יוטל עליו רק קנס

 

הסערה הגדולה שהוציאה המונים מהעדה האתיופית לרחובות מסתיימת בקול ענות חלושה: היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע הערב (ב') לבג"ץ כי הוצע הסדר לשוטר שתועד מכה את החייל דמאס פיקדה לפני כשנתיים באירוע שהוביל למחאה הגדולה ברחובות של יוצאי העדה האתיופית. במסגרת ההסדר, לשוטר הוצע להודות בטיוטת כתב האישום ולקבל עונש מוסכם וללא הרשעה במסגרת הסדר מותנה.

 

בדרך כלל מדובר בהליך משמעתי כדי להימנע מהליך משפטי. היועמ"ש הבהיר בהודעתו לבג"ץ כי על השוטר להיענות להצעה עד 9 באפריל אחרת יוגש נגדו כתב אישום. במסגרת הסדר מותנה, בדרך כלל מסתפקים בקנס כספי עם אזהרה.  

 

בסוף חודש ינואר הודיע מנדלבליט כי הוא שוקל לפתוח מחדש את תיק החקירה נגד השוטר שתועד מכה את פיקדה במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד החלטת קודמו בתפקיד, עו"ד יהודה וינשטיין, לסגור את תיק החקירה נגד השוטר. מנדלבליט הסביר כי הוא שוקל לפתוח מחדש את התיק, בכפוף לשמיעת טיעוני השוטר בטרם תתקבל החלטה סופית בעניין, משתי סיבות עיקריות.

 

"בחינה מחודשת של הדברים העלתה כי נפלו אי-דיוקים מסוימים באופן שבו תוארה השתלשלות האירוע בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה הקודם", כתב מנדלבליט בהחלטתו. "ראשית נמצא כי הפעלת הכוח באירוע לא החלה בדחיפה של פיקדה את השוטר אלא בדחיפת השוטר את פיקדה ואת אופניו".

דמאס פיקדה. סיים מאז האירוע קורס קצינים וממשיך בשירות (צילום: חיים צח, לע"מ) (צילום: חיים צח, לע
דמאס פיקדה. סיים מאז האירוע קורס קצינים וממשיך בשירות(צילום: חיים צח, לע"מ)

מתוך תיעוד האירוע ()
מתוך תיעוד האירוע

עוד כתב היועץ כי "הפעלת הכוח מצד השוטר באה בעקבות דברים שאמר פיקדה לו ולא בעקבות דחיפה מצד החייל. הסיבה השנייה היא שאף שהשוטר הפעיל לכאורה כוח בעוצמה שלא הייתה נדרשת, הרי שלא ננקט נגדו כל צעד בגין כך, אף לא במישור המשמעתי במשטרה".

 

בהחלטת וינשטיין מיוני 2015 נכתב כי השוטר ביקש מהחייל לעזוב בגלל חפץ חשוד שהיה בסמוך ולטענת השוטר, פיקדה סירב ודחף את השוטר. כאמור, מנדלבליט קבע כי השוטר דחף קודם את החייל.

 

אחרי שהיועמ"ש הודיע כי הוא שוקל לפתוח את החקירה מחדש אמר דרבה פיקדה, אחיו של דמאס שכעת משרת כקצין בצבא: "אני כל כך שמח לקבל את הבשורה המשמחת הזאת, זאת החלטה מבורכת שהצדק יצא לאור", אמר האח. "ההחלטה של היועמ"ש הקודם הייתה הזויה, מנוגדת למה שקרה בשטח וסתרה את מה שראו במצלמות. היועמ"ש הקודם ציין שהחייל אשם ושהוא תקף את השוטר והפריע בעבודה שלהם. לעומת זאת, היועמ"ש החדש נכנס לתפקיד וראה לנכון להחליט החלטה נכונה, החלטה שבאמת תשנה את כל המקרים שהוסתרו עד עכשיו. ההודעה מהיום משמחת לא רק את המשפחה, אלא את כל העדה".

 

עורך הדין אייל אבולפיה, שמייצג את פיקדה, מסר: "אנחנו מברכים על ההחלטה הנכונה שקובעת את אשמת השוטר בתקיפה. מדובר בהחלטה נכונה ואלמלא עתרנו לבג"ץ זה לא היה מתקבל. עם זאת, אנחנו מוחים על ההחלטה לתת הסדר מותנה לשוטר וסבורים שאזרחים לא מקבלים פריבלגיה שכזו בנסיבות דומות. נשקול המשך עתירה תוך התנגדות להסדר".

 

עורכות הדין אפרת נחמני בר ותהילה חדד, המייצגות את השוטר, מסרו: "יש לפנינו מסע רדיפה הזוי ובעיקר תלוש מהמציאות של השוטר. כל מי שמכיר את פרטי האירוע, כולל היועמ"ש עצמו, יודע כמה דברים. א. אין כל קשר בין האירוע לגזענות. ב. האירוע כולו נעוץ בהתנהגות פסולה של המתלונן, שסירב לציית לפקודה חוקית באירוע מבצעי של המשטרה. מקרים חמורים בהרבה נגמרו בהליכים משמעתיים בתוך המשטרה. הכניעה ללחצים פוליטיים במקרה זה היא תעודת עניות למערכת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים