שתף קטע נבחר

יוצאי אתיופיה מחו במשך שעות בת"א, 10 נעצרו

"שוטר אלים חייב להיות בפנים", קראו בני העדה, חודש לאחר ששוטרים תקפו את החייל דמאס פיקדה בחולון - וטרם הועמדו לדין. לאחר כשעתיים של הפגנה שקטה החלו עימותים

במשך שעתיים זו הייתה הפגנה שקטה - ואז התחילו העימותים: מפגינים יוצאי אתיופיה התעמתו הערב (יום ד') עם שוטרים סמוך לשעה 20:00, מחוץ לכניסה לקניון עזריאלי בתל אביב, ירדו לכביש הסמוך ושיבשו את התנועה. בהמשך נעצרו 10 מ-200 המפגינים, שמחו במשך שעות באזור הקניון. חמישה מהם נעצרו לאחר שלדברי המשטרה ניסו לחסום את הירידה לאיילון. במשטרה אמרו שלא נגרמה הפרעה לתנועה. כמו בהפגנות הקודמות, האלימות פרצה בסמוך לשעה שבה משודרות מהדורות החדשות.

 

המפגינים, שהחזיקו ידיים בצורת אזיקים צעקו: "שוטר אלים צריך להיות בפנים". לדברי המפגינים, "חיכינו 30 יום להעמדת השוטרים לדין, כפי שהמפכ"ל וראש הממשלה הבטיחו. זה כמובן לא קרה, לכן אנחנו יוצאים להפגנת ענק". מנגד הזהירו במשטרה כי ההפגנה מתקיימת ללא אישור, וכיוון שאנשיה זיהו כוונות להסית לאלימות, התריעו כי ינקטו "אפס סובלנות כלפי מפגינים שיפרו את החוק והסדר".

 

בשלב מסוים התלהטו הרוחות והשוטרים הדפו מפגינים שירדו לכביש וניסו לדחוף אותם חזרה למדרכה, אך המפגינים החלו להסתובב בין המכוניות. בעקבות המחאה נחסם לתנועה רחוב מנחם בגין מדרום לצפון בקטע שבין קפלן לשאול המלך. שוטרי תנועה כיוונו את הנהגים לדרכים חלופיות.

 

המפגינים ירדו אל הכביש הסמוך וחסמו אותו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המפגינים ירדו אל הכביש הסמוך וחסמו אותו(צילום: מוטי קמחי)
 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)
 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

ערוכים ליד קניון עזריאלי (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
ערוכים ליד קניון עזריאלי(צילום: מוטי קמחי)

המשטרה ערוכה באזור קניון עזריאלי (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
המשטרה ערוכה באזור קניון עזריאלי(צילום: גלעד מורג)

 (צילום: גלעד מורג) (צילום: גלעד מורג)
(צילום: גלעד מורג)

לקראת ההפגנה הקליטה אחת המפגינות שיחה שערכה עם שוטר, שהבהיר לה כי תישא באחריות פלילית אם תגיע להפגין.

 

עשרות מפגינים הניפו שלטים: "גזענות תעיז לדבר על זה!". "לא שחור לא לבן, המלחמה היא של כולם". "אין זכות לגזענות". סלהו אדגו מירושלים הסביר כי "האפליות שכולנו ראינו - אסור שיקרו. אנחנו כיהודים עומדים כל שנה בצפירה לזכרם של 6 מיליון יהודים, כולנו קוראים את ההגדה של פסח ומה שעשה פרעה. האם שלטון יהודי יכול לעשות מעשה כזה לעמו? אני שהקראוון שלי 'נעלם' לפני כמה שנים, הבעתי מחאה מול משרדי הממשלה והכנסת. חמש שנים הפגנתי על המדרכה. האם מישהו שאל איך לעזור לי? אני רק רוצה את הזכויות שלי".

 

"הבטחות יש, תוצאות אין"

מפגין נוסף שהגיע מנתניה סיפר: "יש כעס רב בגלל השוטר שהכה חייל אבל הכעס לא רק על זה. אנחנו כואבים את האפליות של הילדים המופרדים בכיתות, מרגישים שלהיות ישראלי ממוצא אתיופי זה קשה. לא מקבלים אותך כי אתה שונה, למרות שאתה לא שונה. הורינו באו לכאן באהבה גדולה וכעת הכאב הוא גדול".

 

בפרסומים שקראו למפגינים להגיע למחות הדגישו המארגנים את התנגדותם לאלימות, ומוקד המחאה כאמור הוא אי העמדתם לדין של השוטרים שהתנכלו לחייל דמאס פיקדה והכו אותו בחולון. האירוע תועד במצלמות האבטחה ועורר גל מחאה גדול של קהילת יוצאי אתיופיה ברחבי הארץ, בטענה נגד האפליה שנוקטים נגדם.

 

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

 (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

מפגינים בתל אביב (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
מפגינים בתל אביב(צילום: מוטי קמחי)
 

אחת המשתתפות סיפרה ל-ynet: "עברו 30 ימים ושוטר אלים עדיין נמצא מחוץ לכלא. הבטחות יש אבל תוצאות אין". היא הסבירה כי "ההרגשה שזה גורם לנו היא שאף אחד לא שם עלינו, לא סופרים אותנו, כאילו אנחנו לא קיימים. התחושה היא ששום דבר לא השתנה בשבועות האחרונים. הכול דיבורים. על זה אנחנו הולכים למחות". גורם נוסף בקהילה אמר: "להגיד שאין גזענות ממסדית בישראל זה כמו להגיד שאין אנטישמיות באירופה", גם הוא ביקש לא להיחשף, "דיברנו מספיק", אמר. מפגינה אחרת הקליטה שוטרת שלטענתה איים עליה כי תשא באחריות פלילית.

 

משטרת מחוז תל אביב טוענת כי לא הוגשה בקשת רישיון להפגנה, וקיים חשש שההפגנה עלולה להסלים ולהסתיים שוב באלימות. מהמשטרה נמסר כי: "בימים האחרונים הופץ ברשתות החברתיות פוסט הקורא לבני העדה האתיופית למחות בתל אביב. אך המארגנים טרם פנו הגישו בקשה למשטרה למרות האמור בחוק". לפיכך הדגישו כימדובר במחאה בלתי חוקית.

 

דוברת משטרת תל אביב, סנ"צ הילה חמו, הזהירה כי במשטרה זיהו "כוונות מיליטנטיות מצד גורמים קיצוניים בקרב המפגינים, המסיתים לאלימות ולפגיעה באזרחים, בשוטרים וברכוש". היא הזהירה כי "בכוונתם להסית לחסימת צירים מרכזיים ולשבש את הסדר הציבורי בהיקף נרחב", וגם היא הזכירה כי המחאה לא אושרה על ידי המשטרה למרות הניסיונות לייצר דיאלוג עם המפגינים. לדברי חמו, "המשטרה תנקוט אפס סובלנות כלפי מפגינים שיפרו את החוק והסדר, בדגש על מעצר מיידי של מפגינים שינהגו באלימות ואף יסיתו לכך".


פורסם לראשונה 03/06/2015 17:28

 

אלי סניור השתתף בהכנת הידיעה
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
מוחים בתל אביב
צילום: מוטי קמחי
מומלצים