שתף קטע נבחר

היועמ"ש שוקל לפתוח מחדש חקירת שוטר שהיכה חייל ממוצא אתיופי

יותר משנה וחצי לאחר שהוחלט לסגור את תיק החקירה שבו תועד שוטר מכה את דמאס פיקדה במה שהצית את מחאת יוצאי אתיופיה, הודיע היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט כי הוא שוקל לפתוח את התיק מחדש. הסיבות: "אי דיוקים בתיאור האירוע והיעדר צעדים נגד השוטר"

 

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הודיע הערב (ב') כי הוא שוקל לפתוח מחדש את תיק החקירה נגד השוטר שתועד מכה את דמאס פיקדה, חייל ממוצא אתיופי, באפריל 2015 - אירוע שהוביל למחאה הגדולה ברחובות של יוצאי העדה האתיופית.

 

היועץ הודיע על החלטתו במסגרת עתירה שהוגשה לבג"ץ נגד החלטת קודמו בתפקיד, עו"ד יהודה וינשטיין, לסגור את תיק החקירה נגד השוטר. מנדלבליט הסביר כי הוא שוקל לפתוח מחדש את התיק, בכפוף לשמיעת טיעוני השוטר בטרם תתקבל החלטה סופית בעניין, משתי סיבות עיקריות.

 

"בחינה מחודשת של הדברים העלתה כי נפלו אי-דיוקים מסוימים באופן שבו תוארה השתלשלות האירוע בהחלטת היועץ המשפטי לממשלה הקודם", כתב מנדלבליט בהחלטתו. "ראשית נמצא כי הפעלת הכוח באירוע לא החלה בדחיפה של פיקדה את השוטר אלא בדחיפת השוטר את פיקדה ואת אופניו".

פיקדה כיום. קצין בצה"ל ()
פיקדה כיום. קצין בצה"ל

הפגנת העדה האתיופית. מקרה פיקדה הצית את המחאה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הפגנת העדה האתיופית. מקרה פיקדה הצית את המחאה(צילום: AFP)

היועמ"ש מנדלבליט (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
היועמ"ש מנדלבליט(צילום: יריב כץ)

עוד כתב היועץ כי "הפעלת הכוח מצד השוטר באה בעקבות דברים שאמר פיקדה לו ולא בעקבות דחיפה מצד החייל. הסיבה השנייה היא שאף שהשוטר הפעיל לכאורה כוח בעוצמה שלא הייתה נדרשת, הרי שלא ננקט נגדו כל צעד בגין כך, אף לא במישור המשמעתי במשטרה".

 

מנדלבליט ציין בחוות דעתו כי "בהחלטת היועמ"ש הקודם נלקחה בחשבון כמרכיב מרכזי העובדה כי השוטר סיים את תפקידו במשטרה. עם זאת, התברר כי ההחלטה הסופית על סיום שירותו התקבלה בסופו של יום, כך עולה ממסמכי המשטרה, מנימוקים אחרים שלא קשורים לכאורה לאירוע עצמו".

 

בהחלטת וינשטיין מיוני 2015 נכתב כי השוטר ביקש מהחייל לעזוב בגלל חפץ חשוד שהיה בסמוך ולטענת השוטר, פיקדה סירב ודחף את השוטר. כאמור, מנדלבליט קבע כי השוטר דחף קודם את החייל.

 

בנימוקי סגירת התיק ציינו עוד כי זהו מקרה שבו "שוטר נקלע אגב פעילות מבצעית למצב של היתקלות באזרח, הממרה לכאורה את פיו ואינו פועל על פי הוראותיו. השוטר מאבד את קור רוחו ובוחר לעשות שימוש בכוח ממשי, החורג לכאורה מהמותר, מקום בו ניתן היה לכאורה לפתור את האירוע בדרך מקצועית יותר. בעקבות זאת האזרח מגיב גם הוא בכוח ונוצרת הסלמה באירוע".  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים