שתף קטע נבחר

מחקר: כך משפיעים הגירושים על בריאות הילד

חוקרים מצאו כי מבוגרים שהוריהם התגרשו בילדותם ולא תקשרו זה עם זה נמצאים בסיכון גבוה עד פי 3.3 ללקות במחלות זיהומיות ביחס לכאלה שהוריהם נשארו יחד. "חשוב להדגיש שהגירושים עצמם אינם הגורם לסיכון", אומרים החוקרים, "אלא היעדר התקשורת בין ההורים לאחר הגירושים"

שוקלים להתגרש? הדרך שבה תעשו זאת תשפיע גם על הבריאות של ילדיכם: מחקר אמריקני מצא כי גירושים שבהם ההורים אינם מתקשרים ביניהם מגבירים את סיכויי הילדים לחלות במחלות זיהומיות בגיל מבוגר.

 

חוקרים אמריקנים מצאו שילדים שהוריהם התגרשו ואינם מתקשרים ביניהם, מגבירים את סיכוייהם ללקות במחלות זיהומיות בבגרות. על המחקר החדש מדווח כתב העת (PNAS (Proceedings of the National Academy of Sciences.

 

"מצאנו עדויות לכך שילדים שהוריהם התגרשו נמצאו בסיכון גבוה יותר לתחלואה - הן במהלך הילדות והן בבגרות", אמר ראש צוות החוקרים, ד"ר מייקל מרפי מאוניברסיטת קרנגי מלון בפיטסבורג. "יחד עם זאת, חשוב להדגיש שהגירושים עצמם אינם הגורם לסיכון, אלא העובדה שההורים לא תקשרו ביניהם. זאת עובדה חשובה כי יותר ממיליון ילדים מושפעים מגירושי הוריהם בכל שנה בארצות הברית".

 

השפעה לרעה על מערכת החיסון. גירושים מכוערים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
השפעה לרעה על מערכת החיסון. גירושים מכוערים(צילום: shutterstock)

 

לצורך המחקר גייסו החוקרים 201 מבוגרים בריאים, חשפו אותם לווירוס הגורם להצטננות, ועקבו אחריהם למשך חמישה ימים כדי לבדוק כיצד הגיבה מערכת החיסון שלהם והאם הם פיתחו זיהום בדרכי הנשימה.

 

המשתתפים במחקר היו בני 30 בממוצע, 92 מהם (46%) דיווחו כי הוריהם התגרשו או נפרדו במהלך ילדותם. בקרב אלה שהוריהם היו גרושים, 51 אמרו כי ההורים לא תקשרו זה עם זה.

 

כל המשתתפים קיבלו טיפות אף המכילות את הנגיף רינו-וירוס 39, הגורם להצטננות קלה שעיקר ביטויה בנזלת. אז, ולמשך חמישה ימים, אספו החוקרים דגימות מהפרשות האף כדי לבדוק נוכחות של הנגיף וכדי לבדוק מדדי זיהום, כדי להעריך עד כמה הנבדקים אכן היו מצוננים כתוצאה מההדבקה בנגיף.

 

בסך הכל, 149 משתתפים (74%) פיתחו זיהום מהנגיף בו הודבקו. 60 אנשים סך הכל ענו על ההגדרה של מחלת הצטננות (כלומר, נשאו את הנגיף בהפרשות האף, ולקו בתסמיני הצטננות).

 

גם לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון מספר גורמים שהיו עלולים להשפיע על התוצאות, כמו למשל היסטוריה רפואית ופסיכיאטרית, נטייה לזיהומים ושימוש בתרופות – הממצאים נותרו בעינם והובילו את החוקרים להעריך שייתכן ולגירושין ה"מכוערים" של ההורים הייתה השפעה לרעה על מערכת החיסון.

 

 

ההורים התגרשו ולא דיברו? יש יותר סיכוי שתדבקו במחלות זיהומיות (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ההורים התגרשו ולא דיברו? יש יותר סיכוי שתדבקו במחלות זיהומיות(צילום: shutterstock)
 

 

הממצאים הראו שאנשים שהוריהם נפרדו ולא תקשרו, היו בסיכון פי 3.3 ללקות בהצטננות מאשר אלה שהוריהם נותרו יחד במהלך הילדות. אנשים אלה היו גם בעלי רמות גבוהות של סימני דלקת, מה שעשוי להסביר מדוע הם רגישים יותר להצטננות, כך מעריכים החוקרים.

 

מנגד, מבוגרים שהוריהם נפרדו אך תקשרו ביניהם, לא היו בסיכון מוגבר להצטננות ביחס לאלה שהוריהם לא התרגשו.

 

"ערעור על תפיסת הבית כמקום בטוח"

"כבר שנים היה ידוע הקשר בין המצב הנפשי לבין מערכת החיסון" אומר הפסיכולוג הרפואי אפי גיל, "הגירושים משפיעים על ילדים, ומערערים להם את התפיסה של בית בטוח. החיים היציבים והבטוחים שהיו להם עד עכשיו מתפרקים והם צריכים להתרגל לסגנון חיים חדש, לעתים לסביבת מגורים חדשה. כל אלה יכולים לגרום לילדים בלבול, שקשור לעתים גם לאי הידיעה עד כמה הם ימשיכו לראות את אבא או את אימא.

 

"ברגע שיש שמירה על מערכת יחסים טובה בין ההורים, גורמי חוסר היציבות הנלווים לגירושים מתמתנים. ההורים ימשיכו בביקורים הדדיים, יתייעצו ביניהם ויחליטו במשותף על עתיד הילד. אך כשההורים עצמם מסוכסכים, יש נתק בין ההורים ואי הוודאות של הילדים מתגברת, כל אלה עלולים ליצור סטרס שידוע כבעל השפעה מכרעת על מערכת החיסון".

 

גם מערכת נישואים לא טובה משפיעה לרעה על הבריאות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
גם מערכת נישואים לא טובה משפיעה לרעה על הבריאות(צילום: Shutterstock)

 

איך בכל זאת אפשר לשמור על גירושין טובים? 

"הילדים לא אמורים להיות מודעים לתחושות האיבה בין ההורים. חשוב לא לערב את הילדים בסכסוך, לא להשמיע בפני הילדים תלונות או נזיפות על ההורה השני ולא לגרום לילדים לחוש אשמה על כך שהם בקשר עם ההורה השני.

 

"לעתים הורה מנסה לנתק את הקשר של הילד עם ההורה השני. כל אלה מעמידים את הילדים בלחץ עצום, בתחושות אשמה, ואין ספק ממחקרים קודמים שהגברת הלחץ הנפשי עלולה לגרום לעלייה בהורמוני סטרס ובהם קורטיזול, שמשפיע על מערכת החיסון וגורם לנטייה מוגברת לזיהומים ולמחלות אחרות.

 

"חשוב לזכור שגם מערכת נישואים לא טובה משפיעה לרעה - הן על מצבם של בני הזוג והן על זה של הילדים. מחקרים מראים כי במערכת יחסים לא טובה יש עלייה במתח וברמות הדיכאון של שני בני הזוג, שמקרינה גם על הילדים. במקרים אלו עדיף לשקול פרידה גם לטובת הילדים, ובכל מקרה הימנעו מעירוב הילדים במתחים בבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
הסטרס משפיע על מערכת החיסון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים