שתף קטע נבחר

מחקר: החיסון לדלקת קרום המוח – מגן גם מפני זיבה

מחקר רחב היקף שנערך בניו זילנד גילה שחיסון נגד חיידק מסוים של דלקת קרום המוח – מפחית בכ-30% את סיכויי ההידבקות ב"בן הדוד" - חיידק הזיבה. הממצאים מתפרסמים זמן קצר לאחר שארגון הבריאות העולמי הזהיר מפני התפתחות עמידות של חיידקי הזיבה לאנטיביוטיקה. החוקרים: "ייתכן שזה צעד ראשון בדרך לחיסון נגד זיבה"

 

 

חיסון אחד – הגנה מפני שתי מחלות קשות: מבצע חיסונים רחב היקף נגד דלקת קרום המוח מסוג B שנערך בניו זילנד הביא עמו תופעת לוואי בלתי צפויה: החיסון התגלה כמסייע בהגנה מפני זיבה. החיסון נגד דלקת קרום המוח הפחית את הסיכון לזיבה בכ-31 אחוזים, כך דווח השבוע בכתב העת הרפואי The Lancet.

 

מבצע החיסונים שבמחקר התבצע בין 2004 ל-2006 וכלל כמיליון מתחסנים שגילם מתחת ל-20 בניו זילנד. החוקרים בחנו קהל של צעירים בני 15 עד 30 (שנולדו בין 1984 ל-1998) שביקרו ב-11 מרפאות לטיפול במחלות מין, כדי לבדוק אם החיסונים שהתקבלו במהלך המבצע חוללו שינוי כלשהו. מידע דמוגרפי וקבלת חיסונים נדרשים נלקחו בחשבון.

 

החיסון השפיע גם על הסיכון לחלות בזיבה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
החיסון השפיע גם על הסיכון לחלות בזיבה(צילום: shutterstock)

 

מתוך 14 אלף האנשים שנבדקו, מתוכם 1,200 שחלו בזיבה ו-12 אלף שחלו בכלמידיה (סוג אחר של חיידק שגורם למחלת מין), נמצא כי אלה שקיבלו בזמנו את החיסון נגד דלקת קרום המוח מזן B במסגרת המבצע, היו בסיכון מופחת בכ-31% לחלות בזיבה ביחס לאלו שלא קיבלו את החיסון.

 

"למיטב ידיעתנו, המחקר שלנו בחן לראשונה את הקשר בין חיסון ובין הפחתת הסיכון לזיבה", כתבו הדוקטור הלן פטוסיס-האריס ועמיתיה מאוניברסיטת אוקלנד שבניו זילנד. "הממצאים עשויים להוות אבן דרך במציאת חיסון נגד זיבה". "המחקר הזה עשוי להיות מהפכה של ממש", אמרה לינדה גלני, מומחית לחקר חיידק דלקת קרום המוח שאינה קשורה ישירות למחקר.

 

חיידק הזיבה עורר מודעות הולכת וגוברת בעולם בשנים האחרונות, בשל עמידותו הגבוהה לתרופות. בשבוע שעבר הזהיר ארגון הבריאות העולמי מפני זן מסוים של החיידק שפיתח עמידות לתרופות.

 

לדברי החוקרים, קיימת התאמה גנטית של 80 עד 90 אחוזים בין ניסיריה גונוריאה - החיידק שגורם לזיבה, ובין ניסירה מנינגיטיס - החיידק שגורם לדלקת קרום המוח, עובדה שיכולה להסביר את ההגנה בפני זיבה בקרב כשליש מהמחוסנים נגד דלקת קרום המוח.

 

 (אינפוגרפיקה: סטודיו ynet) (אינפוגרפיקה: סטודיו ynet)
(אינפוגרפיקה: סטודיו ynet)

 

בשבוע שעבר התריע ארגון הבריאות העולמי כי מחלת הזיבה הופכת יותר ויותר עמידה לאנטיביוטיקה עקב עלייה בביצוע מין אוראלי ללא קונדומים. הסתבר כי דווקא האנטיביוטיקה המטפלת בדלקות שיניים או גרון  היא זו שיצרה את העמידויות גם לחיידק הזיבה.

 

הארגון ניתח נתונים מ-77 ארצות, שהראו כי חיידקי הזיבה העמידים לאנטיביוטיקה דווחו בכל רחבי העולם. ד"ר תאודורה ווי מהארגון, אמרה: "זיבה הוא חיידק מתוחכם מאוד, ובכל פעם שמיוצרת אנטיביוטיקה חדשה, החיידק לומד להתגבר עליה".

 

החיידק גונוריאה, שיוצר את מחלת הזיבה, יכול להדביק את איזור איברי המין, פי הטבעת והגרון, אולם זה האחרון הוא שמעורר את הדאגה הרבה ביותר בארגון הבריאות העולמי. ד"ר ווי מסבירה שמין אוראלי גורם להתרבות חיידק הזיבה בלוע, וכי השימוש באנטיביוטיקה לדלקות גרון יוצר עמידות גם בחיידק זיבה השוכן שם, שעבר באמצעות מין אוראלי.

 

קראו גם:

סכנה במיטה: מחלת המין זיבה עמידה לתרופות

זינוק מדאיג במחלות המין בישראל ובעולם; הנחיות טיפול חדשות

משרד הבריאות: התפרצות דלקת קרום המוח בישראל

 

"כאשר משתמשים באנטיביוטיקה לטיפול בדלקות גרון, היא יוצרת עמידות גם בקרב זני חיידקי הנייסריה, שאחד מהם הוא חיידק הזיבה, והתוצאה היא עמידות", הסבירה ד"ר ווי, "בארה"ב, מקרי העמידות של זיבה נבעו ברובם מגברים שמקיימים יחסי מין עם גברים ונדבקו במין אוראלי או במין לא מוגן".

 

מאז התפתחות האנטיביוטיקה, החיידק הלך וגילה עמידות לרבות מהאנטיביוטיקות ובהן הוותיקה, פניצילין, ואחרות כמו טטראציקלינים וקווינונלונים. עמידות לאנטיביוטיקה נגרמת בשל שימוש יתר ומינון לא מתאים, המסייעים לחיידק להתגבר על האנטיביוטיקה ולפתח מוטציות עמידות. החיידק גונוריאה, הגורם למחלת הזיבה, מתאפיין במיוחד ביכולתו ליצור מוטציות עמידות, אולם בארצות רבות אין כאמור דיווחים מדוייקים על מספר החולים ועל העמידויות שנתגלו.

 

על פי נתוני משרד הבריאות הישראלי, חלה עליה דרמטית בשיעור ההדבקה במחלות מין, ובהן זיבה. בשנת 2015, נרשמו סך של 304 מקרי הדבקה מדווחים, המהווים רק מקצת ממקרי ההדבקה, בעוד שבשנת 2016 חלה עלייה משמעותית לכדי 429 מקרי הדבקה. מהנתונים האחרונים של חודשים ינואר עד יוני 2017, נרשמו עד כה 277 מקרי הדבקה בזיבה בישראל, בעוד שבתקופה מקבילה אשתקד נרשמו 178 מקרים.

 

עשרות מיליוני איש נדבקים מדי שנה

זיבה (Gonorrhea) היא אחת ממחלות המין הנפוצות ביותר. למרות שהמחלה מוכרת ויש לא מעט תרופות יעילות לטיפול בה, עדיין היא ממשיכה להכות במין האנושי במרץ רב. כ-60 מיליון איש, גברים ונשים ברחבי העולם, נדבקים מדי שנה בזיבה. רק בארצות הברית עומד שיעור ההדבקה על שלושה מיליון בני אדם בשנה.

 

מחלת הזיבה נגרמת על ידי החיידק "נייסריה גונוריאה" מקבוצת החיידקים המכונה "גרם שליליים". השם גונוריאה מגיע מיוונית ומשמעותו "שטף זרעים", משום שביוון העתיקה סברו כי ההפרשה המוגלתית אצל החולים מכילה גם זרעונים.

 

העלייה בשיעורי ההדבקה נובעת גם מירידה בשימוש בקונדומים (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
העלייה בשיעורי ההדבקה נובעת גם מירידה בשימוש בקונדומים(צילום: shutetrstock)

 

המחלה מתפשטת דרך מגע מיני, אולם נשים נגועות עלולות להעביר את המחלה גם לתינוק בזמן הלידה, מה שיגרום אצלו לדלקת הלחמית. זו אחת הסיבות שכל הילודים בישראל ובמדינות מערביות נוספות מטופלים מיד לאחר הלידה במשחת עיניים אנטיביוטית. החיידק עלול לעבור גם באמצעות מגע עם חפצים או כלים שהיו במגע עם חלקים נגועים.

 

תקופת הדגירה של המחלה נמשכת בין יומיים עד שבועיים, אולם מרבית התסמינים מופיעים בתוך יומיים עד חמישה ימים לאחר ההידבקות. אצל 30% עד 60% מהנשים הנגועות המחלה לא תגרום לכל סימפטום משמעותי. אצל אחרות גורמת המחלה להפרשה וגינלית, כאב בזמן השתנה, דימום שאינו בתקופת המחזור או דימום לאחר קיום מגע מיני. בבדיקה אצל הרופא ייראה צוואר הרחם דלקתי ויפריש מוגלה.

 

אצל גברים גורמת המחלה לדלקת של השופכה הגורמת לכאב בזמן השתנה ולהפרשה מוגלתית. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לדלקת של האגן הכוללת כאבי בטן , דימומים, הקאות או חום. גברים עלולים לסבול מכאב באיזור הפין, כאבי בטן וחום. החיידק עלול לעבור במעלה צינור השופכה ולהדביק גם את האשכים ובלוטת הערמונית, מה שעלול לגרום לכאב מפשעתי ונפיחות.

 

אם ההדבקה מתרחשת בפי הטבעת יסבול החולה מהפרשה רירית או מוגלתית, דימום וכאב בעת מתן צואה. עם זאת, גונוריאה של פי הטבעת יכול להופיע גם בצורה "שקטה" שאינה גורמת לתסמינים כלשהם.

 

חיידק הגונוריאה עלול כאמור, גם לגרום לדלקת של הלוע. גם במקרה כזה עשויה המחלה להיות "שקטה" או להתבטא באודם, נפיחות של השקדים, קשיי נשימה ודיבור והתנפחות של בלוטות הלימפה בצוואר. זיבה של הלוע נגרמת כמעט תמיד בעקבות מין אוראלי עם אדם הנגוע בחיידק.

 

מעבר להתפשטות הדלקת באיברי המין, שם הוא עלול לגרום לסיבוכים וצלקות במבנים שונים במערכת המין, עלול חיידק הגונוריאה לגרום לסיבוכים בלב, במיפרקים ובמוח. אצל 1% מהאנשים הנגועים תתפתח דלקת מיפרקים. במצב זה, השכיח יותר אצל נשים, יופיעו חום, צמרמורות, נגעים בעור ואודם במפרקים שונים בגוף.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ניסריה גונוריאה. בן הדוד שגורם לזיבה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים